Listingi do książki

1

Witam forumowiczów,

Szukam listingów do posiadanej książki Delphi 7 Kompendium programisty.
Skąd pobrać całość żeby nie pobierać rozdział po rozdziale?

1
Paskal napisał(a):

Witam forumowiczów,

Szukam listingów do posiadanej książki Delphi 7 Kompendium programisty.

Ty chcesz zostać programista czy archeologiem? To jest książka z 2003 roku

Skąd pobrać całość żeby nie pobierać rozdział po rozdziale?

Z internetu? Szukałeś w Google?
Możesz też zapytać (Kompendium) @Adam Boduch czy czasem gdzieś nie ma kodów.

0

@UglyMan: Tak szukałem poświęciłem ~15 min i nie znalazłem.
Archeologia mnie nie kręci, a szkoda bo na pewno zdrowsza niż siedzenie przed ekranem.

Chyba nie ma nic lepszego od postaw wciąż? Jeśli jest lepsza książka to chciałbym poznać.

7

Jak nie chcesz zostać archeologiem to zainteresuj się współczesnymi IDE dla obiektowego Pascala, w szczególności tymi darmowymi. Delphi 7 nie dość że jest 100 lat za murzynami, to w dodatku nigdy nie miało wersji darmowej — co, na zcrackowanym trialu będziesz jechał? Poza tym jest potwornie ubogie w stosunku do współczesnych środowisk, nie działa dobrze na Windows 10 i w połączeniu z polską klawiaturą (trzeba rejestr modyfikować, żeby móc cokolwiek po polsku napisać), a do tego ma wyłącznie 32-bitowy kompilator, więc wszystkie tworzone programy będą WoW-owane. Dramat.

Masz do dyspozycji współczesne Delphi Community, które możesz pozyskać za darmo i używać za darmo (nie tylko do nauki), a także do którego aktualizacje wychodzą regularnie i które też możesz pobierać za darmo. Są pewne ograniczenia (dotyczące tworzenia oprogramowania komercyjnego), ale to nie zmienia faktu, że nie trzeba za nic płacić.

Alternatywą jest Lazarus, którzy od zawsze był i zawsze będzie w pełni darmowy, w dodatku kod źródłowy IDE oraz kod wszystkich bibliotek jest otwarty, więc podczas pisania swoich programów zawsze możesz sobie sprawdzić jak coś działa w środku. Pozwala na wygodne programowanie na różne platformy, w tym: Windows, Linuks, macOS, FreeBSD i wiele innych. Poza tym — w odróżnieniu od Delphi — jest środowiskiem bardzo lekkim, więc jeśli masz słabszy komputer to nie będziesz miał problemów z wydajnością.

Tutoriale z opisami jak coś zrobić znajdziesz bez problemu w sieci — zarówno do Delphi, jak i Lazarusa. Dlatego dobrze się zastanów, zanim zaczniesz marnować czas na oprogramowanie, które od ponad 15 lat jest martwe (nierozwijane).

0

@furious programming: Bardziej chodzi mi o naukę języka niż IDE, do tego się odnosiłem. Będę pracował/uczył się na darmowym (community) 10.3 albo 10.4, ale do nowych wersji stricte nie ma chyba tak dobrych książek uczących od podstaw. Gotowe wszystkie listingi zzipowane jednak by mi trochę ułatwiły

1

Temat listingów już nieaktualny :)
ps. Żeby za bardzo nie odbiegać od tematu i nie broń Boże nie zrobić shitstormu nt. wyższości danego rozwiązania.
Jedna rzecz mnie niepokoi, chyba pada jeden z największych argumentów Delphi dla Windows mianowicie VCL i "jeden exec na wszystkie systemy" bez frameworków .net itp. Windows 10 ma wbudowane jakieś aktualne wersje, 11 za rogiem.
Z drugiej strony jak się patrzy na Delphi to pod Windows dla samych desktopów wydaje się, że jeszcze długo nie będzie nic lepszego.

Serwerowe to już w ogóle, ile się naczytałem i na prawdę wydaje się, że nie tylko na papierze, ale .net core to prawdziwy wymiatacz jako platforma do backendu i na pewno sporo zabierze pythonowi, php, javie/js(node) na tym polu.
Szybki, wsparcie giganta itp.

Rozsądek by nakazywał ewidentnie zacząć od c#, ale jednak chyba zrezygnuję z rozsądku w tym konkretnym wypadku i jak starczy czasu i sił to będzie to drugi język po object pascalu/Delphi

0
Paskal napisał(a):

Jedna rzecz mnie niepokoi, chyba pada jeden z największych argumentów Delphi dla Windows mianowicie VCL i "jeden exec na wszystkie systemy" bez frameworków .net itp. Windows 10 ma wbudowane jakieś aktualne wersje, 11 za rogiem.

Pamiętaj, że Pascal nie jest jedynym, który oferuje możliwość kompilacji do kodu maszynowego, natywnego dla CPU. Jest jeszcze choćby C/C++, a także C#, który też daje taką możliwość. I o ile nadal .NET Framework będzie wymagany do działania programu, to nie jest jakimś wielkim problemem, bo ten jest integralną częścią współczesnych systemów Windows i jest aktualizowany razem z systemem.

Z drugiej strony jak się patrzy na Delphi to pod Windows dla samych desktopów wydaje się, że jeszcze długo nie będzie nic lepszego.

Trudno powiedzieć — trzeba by wiedzieć ile obecnie jest na rynku technologii zapewniających tworzenie aplikacji w sposób taki jak proponuje Delphi czy Lazarus, a oprócz tego znać możliwości tych technologii. Dla przykładu Visual Studio też pozwala na wygodne projektowanie okienek, więc tutaj sprawa nie jest taka oczywista.

2

Gość pyta grzecznie o kompendium wiedzy w Delphi 7 w którym można było tworzyć cuda, a Wy z grubej rury z pytaniami po co?

2

To jest naturalne — jeśli jest podejrzenie, że ktoś dokonuje złych wyborów, to będąc potencjalnie bardziej doświadczonymi kolegami po fachu, powinniśmy zaproponować lepsze wybory, aby pytacz nie tracił czasu na coś, co nie jest jego warte. A jeśli ktokolwiek dotyka Delphi7, to mamy wręcz obowiązek go ochrzanić, bo używanie tego IDE jest stratą czasu.

Jak chcesz być ”leśnym dziadem” używającym martwych i zapomnianych od 15 lat technologii to sobie bądź — Twoja sprawa co ze swoim czasem robisz. Ale jednocześnie nie protestuj, jeśli komuś doradza się inną, lepszą drogę.

0

Windows 365 - https://www.microsoft.com/en-us/windows-365 - na razie dla firm, ale zobaczymy co dalej.
Dodatkowo jak będziesz używał HoloLens 2 - to nie będzie monitora, klawiatury, myszki ani skrzynki.
Nie będzie laptopa, tabletu, komórki. :-P

2

Ja tez zaczynałem od tej pozycji i do dziś robie w delphi. Jedna z firm dla której pracuje dzierga w d5 wiec nie czepiajcie się d7. Osobiście uważam że Adam swoje książki może i stare ale opisał w taki sposób że nawet student ogarnia. Także trzymam kciuki bo podstaw zdecydowanie się nauczysz. Wydaje mi się ze listingi gdzieś na 4p Adam wrzucił.

2
Paskal napisał(a):

Temat listingów już nieaktualny :)

ps. Żeby za bardzo nie odbiegać od tematu i nie broń Boże nie zrobić shitstormu nt. wyższości danego rozwiązania.
Jedna rzecz mnie niepokoi, chyba pada jeden z największych argumentów Delphi dla Windows mianowicie VCL i "jeden exec na wszystkie systemy" bez frameworków .net itp. Windows 10 ma wbudowane jakieś aktualne wersje, 11 za rogiem.

Nie rozumiem; co tu niby pada i dlaczego?

Z drugiej strony jak się patrzy na Delphi to pod Windows dla samych desktopów wydaje się, że jeszcze długo nie będzie nic lepszego.

Bez komentarza, bo to wszystko "zależy".

Serwerowe to już w ogóle, ile się naczytałem i na prawdę wydaje się, że nie tylko na papierze,

Ale co jest na papierze?
Czy Delphi lub inne FPC się nadaje na serwer/backend?
Pewnie, że się nadaje i na dodatek są bardzo, ale to bardzo wydajne rozwiązania.

ale .net core to prawdziwy wymiatacz jako platforma do backendu i na pewno sporo zabierze pythonowi, php, javie/js(node) na tym polu.

Nie sądzę; .NET Core to nie nowa technologia i jeżeli cokolwiek zaorała to samego .NET'a, ale na pewno nie inne rozwiązania.
Poza tym, to są inne grupy docelowe, no i w końcy nic nie stoi na przeszkodzie aby używać sobie mikro-serwisów napisanych w czymkolwiek.

Szybki, wsparcie giganta itp.

Szybki jak na .NET :-)

Rozsądek by nakazywał ewidentnie zacząć od c#, ale jednak chyba zrezygnuję z rozsądku w tym konkretnym wypadku i jak starczy czasu i sił to będzie to drugi język po object pascalu/Delphi

Nie komentuje, Twoja droga i decyzja.

0

Nie sądzę; .NET Core to nie nowa technologia i jeżeli cokolwiek zaorała to samego .NET'a, ale na pewno nie inne rozwiązania.
Poza tym, to są inne grypy docelowe, no i w końcy nic nie stoi na przeszkodzie aby używać sobie mikro-serwisów napisanych w czymkolwiek.

I tak i nie, niby stara a jednak "nowa" wydajnościowo od wersji 2.1 to jest przepaść patrząc na obecne net 5 i nadchodzące 6 taki Delphi np. może pomarzyć o takich optymalizacjach kodu wynikowego, co nowa wersja to jakiś konkretny boost jak sobie śledziłem newsy
Kolejna sprawa to wsparcie dla innych niż Windows platform.
Patrząc na benchmarki net core + kerstrel + dobry sprawdzony język wygląda wspaniale i zapowiada się jeszcze lepiej.
Jasne, że nie wyprze innych bo i po co? Za duże community i gotowych rozwiązań do takiego PHP czy Pythona, ale wg mnie koncepcją, jakością wykonania, spójnością, samym wychwalanym językiem c#, a teraz wydajnością potężną wg mnie zjada wspomniane technologie i nie traciłbym osobiście czasu na naukę Pythonów czy PHPów chcąc działać stricte w backendzie/mikroserwisach i zaczynając naukę w 2021 roku.
Intuicja mi podpowiada, że to technologia przyszłości skazana na sukces...nie patrzę na to w ogóle pod kątem pracy i zarobków to mnie w ogóle nie interesuje, wiem że tutaj inne znane technologie wygrywają(póki co)

Ale co jest na papierze?
Czy Delphi lub inne FPC się nadaje na serwer/backend?
Pewnie, że się nadaje i na dodatek są bardzo, ale to bardzo wydajne rozwiązania.

No jasne, że się nadaje - teoretycznie. Praktycznie za mało jest gotowców żeby korzystać z tego na poważnie, ciekawy jestem ile właścicieli projektów o dużej skali by chciało się molestować pascalem po stronie serwerowej mając do wyboru tyle rozwiązań z tyloma gotowcami wsparciem i szerokim community. Pewnie - ci co mają konkretne potrzeby oraz język opanowany do perfekcji i wiedzą co robią.

0

@Paskal:

Paskal napisał(a):

Nie sądzę; .NET Core to nie nowa technologia i jeżeli cokolwiek zaorała to samego .NET'a, ale na pewno nie inne rozwiązania.

Poza tym, to są inne grypy docelowe, no i w końcy nic nie stoi na przeszkodzie aby używać sobie mikro-serwisów napisanych w czymkolwiek.

I tak i nie, niby stara a jednak "nowa" wydajnościowo od wersji 2.1 to jest przepaść patrząc na obecne net 5 i nadchodzące 6 taki Delphi np. może pomarzyć o takich optymalizacjach kodu wynikowego,

Tak?
A jakiś konkret będzie?
A jeśli ten konkret to coś takiego:
https://devblogs.microsoft.com/dotnet/performance-improvements-in-net-5/

To... zdajesz sobie sprawę, że większość owych optymalizacji dotyczy .NET sensu strico?
Chodzi o to, że poprawiają to co zawalili wcześniej. Co nie znaczy, że nagle .NET Core stanie się najszybszym rozwiązaniem.
Stanie się porównywalnie szybki do istniejących i uznających rozwiązań.

co nowa wersja to jakiś konkretny boost jak sobie śledziłem newsy

Powtarzam, to jest BOOST ale w porównaniu do .NET a .NET 5.0 a nie do innych technologii sensu stricto.

Kolejna sprawa to wsparcie dla innych niż Windows platform.
Patrząc na benchmarki net core + kerstrel + dobry sprawdzony język wygląda wspaniale i zapowiada się jeszcze lepiej.

Chyba raczej Kestrel...
To powiem tak; mORMot + Delphi/FPC może to zjeść na śniadanie, zwłaszcza jeśli korzysta z http.sys pod Windows.
I co z tego?
Nic.

No ale dobra, to jedziemy z benchmarkami - niech będzie Multiple queries:
https://www.techempower.com/benchmarks/#section=data-r20&hw=ph&test=query

C# jest na 28 miejscu i osiąga 35% wydajności najszybszego rozwiązania.
No BOOST, ale de-facto dla .NETa...
Tylko, że tak naprawdę w realnych zastosowaniach niewiele z tego wynika.

Niestety nie ma tam Delphi/FPC, ale zapewniam mORMot byłby wysoko.

Jasne, że nie wyprze innych bo i po co? Za duże community i gotowych rozwiązań do takiego PHP czy Pythona, ale wg mnie koncepcją, jakością wykonania, spójnością, samym wychwalanym językiem c#, a teraz wydajnością potężną wg mnie zjada wspomniane technologie i nie traciłbym osobiście czasu na naukę Pythonów czy PHPów chcąc działać stricte w backendzie/mikroserwisach i zaczynając naukę w 2021 roku.

Ty źle do tego podchodzi i zaprawdę powiadam Ci, nie do końca wiesz o czym mówisz.
To wcale nie jest "potężna wydajność", bądźmy szczerzy.
Jasne, można wszystko napisać w jednym języku.
Tylko po co mam się pałować z czymś co w Python biorę, używam, działa i od ręki rozwiązuje mój problem?

Osobiście rób co chcesz, ale wstrzymaj troszeczkę te autorytarne konie wypowiedzi...

Intuicja mi podpowiada, że to technologia przyszłości skazana na sukces...

Ty się "małketingu" naczytałeś :)

nie patrzę na to w ogóle pod kątem pracy i zarobków to mnie w ogóle nie interesuje, wiem że tutaj inne znane technologie wygrywają(póki co)

.NET i .NET Core to nie jest ani nieznana ani niszowa technologia.
Nie jest też nowa.
.NET 5.0 to końcu jakiś porządek w całym ekosystemie .NET i dobrze.

Ale co jest na papierze?
Czy Delphi lub inne FPC się nadaje na serwer/backend?
Pewnie, że się nadaje i na dodatek są bardzo, ale to bardzo wydajne rozwiązania.

No jasne, że się nadaje - teoretycznie. Praktycznie za mało jest gotowców żeby korzystać z tego na poważnie, ciekawy jestem ile właścicieli projektów o dużej skali by chciało się molestować pascalem po stronie serwerowej mając do wyboru tyle rozwiązań z tyloma gotowcami wsparciem i szerokim community. Pewnie - ci co mają konkretne potrzeby oraz język opanowany do perfekcji i wiedzą co robią.

Dla Ciebie to teoria, a dla mnie praktyka.
Także wiesz...

0

Wiem z Kestrel'em zwykła literówka i pośpiech, no ale jak ktoś chce takie rzeczy poprawiać to spoko ja nie zdążyłem wyedytować.
Może dla odmiany coś innego? (jeszcze na starszym/wolniejszym .net core)
https://www.ageofascent.com/2019/02/04/asp-net-core-saturating-10gbe-at-7-million-requests-per-second/

mORMot - fajnie szkoda tylko, że jak Arnaud'a walnie jakiś niezrównoważony kierowca autobusu po lekach albo inny pech np. choroba(tfu odpukać) to można sobie to włożyć w buty, jeden koleś robi 98% najważniejszej pracy w projekcie.
Biznesowo użycie tego no tak średnio bym powiedział, tak średnio...
Projekt "na papierze" wygląda kozacko i znam go od jakiś ...min 3 lat

Nie stanie się najszybszym rozwiązaniem, ale microbenchmarki podstawowych mówią wiele, kod wynikowy korzysta maksymalnie z technologii nowych w procesorach robią low level optymalizacje są w tym aktywni spore community MS ma "nieograniczony" szmal do wsparcia co wydaje się kompletnie zawalone w takim Delphi, który chyba ma za mało ludzi w projekcie żeby to lepiej wspierać(kiepski biznes)
I co chwila coś optymalizują z każdym wydaniem w .net
Wg mnie to wygląda rewelacyjnie
https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/csharpcore-gpp.html
a oni nie mają zamiaru jak widać poprzestawać:

Mniejsza o to nie widzę sensu ciagniecia watku dywagacje powielane i ew na osobny temat

0

@Paskal:

Paskal napisał(a):

Wiem z Kestrel'em zwykła literówka i pośpiech, no ale jak ktoś chce takie rzeczy poprawiać to spoko ja nie zdążyłem wyedytować.
Może dla odmiany coś innego? (jeszcze na starszym/wolniejszym .net core)
https://www.ageofascent.com/2019/02/04/asp-net-core-saturating-10gbe-at-7-million-requests-per-second/

Ale wiesz co dokładnie robi ten benchmark?
W realnym zastosowaniu, to on nic nie robi ;-)
Wydaje się, że zdecydowanie lepiej patrzeć na wyniki Composite scores a tu jest oczywiście bardzo dobrze dla .NET, ale jednak Rustowe rozwiązania są znacznie, znacznie wydajniejsze.

mORMot - fajnie szkoda tylko, że jak Arnaud'a walnie jakiś niezrównoważony kierowca autobusu po lekach albo inny pech np. choroba(tfu odpukać) to można sobie to włożyć w buty, jeden koleś robi 98% najważniejszej pracy w projekcie.

To prawda, w większości.
Ale nawet jeśli by tak było jak opisujesz, to mam 5 lat na przeniesienie kodu do czegokolwiek.
Śpię spokojnie.

Biznesowo użycie tego no tak średnio bym powiedział, tak średnio...

Rozumiesz, że prowadzisz biznes i stąd te opinie?
Dla mnie "średnio" (eufemizm) znaczą argumenty, "ale to zajebiaszcze".

Projekt "na papierze" wygląda kozacko i znam go od jakiś ...min 3 lat

I generalnie taki jest ale nie wszędzie. Sam musiałem łatać sobie ORMa pod kątem obsługi cache. AB nie był zainteresowany, a mi to zajęło 1,5h to czemu nie.
Co ciekawe, wydajność mORMota głównie wynika z eliminacji zbędnych realokacji pamięci i niskopoziomym podejściu praktycznie do wszystkiego. A dopiero te dwie rzeczy razem przynoszą istotną wartość dodaną, zwłaszcza dla kodu typu backend.
Czyli coś co architekci .NET zauważyli stosunkowo niedawno - chyba to było przy okazji System.Text.Json, czyli jakieś 2 lata temu.

Znam, nie jest równoznaczne z używam; ja używam od 5 lat.
Biznesowo to działa w trybie 24/7 - super stabilny, bardzo szybki, ogrom wiedzy do przyswojenia.
I nie jest to jakiś e-commerce albo inna, za przeproszeniem, popierdółka fakturowo-magazynowa-handlowa.

ORM w mORMot jest koślawy okrutnie, ale przez to jest bardzo prosty i super wydajny, no i ma dość ciekawe właściwości jak obsługa shardingu w locie.
Szukałem czegoś podobnego w EF.Core, ale nie znalazłem :/ Może źle szukałem...

Nie stanie się najszybszym rozwiązaniem, ale microbenchmarki podstawowych mówią wiele, kod wynikowy korzysta maksymalnie z technologii nowych w procesorach robią low level optymalizacje są w tym aktywni spore community MS ma "nieograniczony" szmal do wsparcia co wydaje się kompletnie zawalone w takim Delphi, który chyba ma za mało ludzi w projekcie żeby to lepiej wspierać(kiepski biznes)

No i?
Ciekawe, że tak entuzjastycznie się są nastawieni Ci, którzy np. utknęli w Silverlight.
MS miał kilka poważnych wpadek i imo to nic nie znaczy; równie dobrze mogą powiedzieć, "a w doopie z net teraz zrobimy super-duper JVMa".
I co im zrobisz?

I co chwila coś optymalizują z każdym wydaniem w .net

Słowo klucz - optymalizują .NET.

Wg mnie to wygląda rewelacyjnie
https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/csharpcore-gpp.html

Ale co tu jest rewelacją?
Że C++ jest kilkukrotnie szybszy?
Czy może to, że w końcu .NET nie jest wolny jak kupa? ;-)

a oni nie mają zamiaru jak widać poprzestawać:

Mniejsza o to nie widzę sensu ciagniecia watku dywagacje powielane i ew na osobny temat

Żeby była jasność, ja do .NET nic nie mam. Sam pewnie skończę z .NET... kiedyś.

Ale za długo w tym robię, aby się tym podniecać - za dużo fikołków już widziałem.
I doświadczenie podpowiada mi, że od super performance ważniejsza jest stabilność.

A Ty, no offence, ociupinę zachowujesz się jak nawiedzony neofita.
Ale spokojnie, sam tak miałem - to nic złego, pod warunkiem że drążysz i rozumiesz co się dzieje pod maską tych super rozwiązań.

A poza tym, trochę zabawnie wygalają te nasze dyskusje w kontekście tytułu wątku :D
Na cholerę Ci to Delphi?
Tak wiem, pisałeś coś o desktopie.

Ale tak na poważnie... RAD to nadaje się dobrze do prototypowania, a nie do rozwijania poważnych aplikacji.
Można, ale...
Tak wiem, że tak piszą prawie wszyscy, co nie znaczy że wszyscy robią to dobrze :)
Aczkolwiek zauważyłem pewną zmianę w "małketingu" Delphi - pokazują już nie tylko klikanie, a czasem nawet programowanie.
Jest postęp!

0
furious programming napisał(a):

To jest naturalne — jeśli jest podejrzenie, że ktoś dokonuje złych wyborów, to będąc potencjalnie bardziej doświadczonymi kolegami po fachu, powinniśmy zaproponować lepsze wybory, aby pytacz nie tracił czasu na coś, co nie jest jego warte. A jeśli ktokolwiek dotyka Delphi7, to mamy wręcz obowiązek go ochrzanić, bo używanie tego IDE jest stratą czasu.

W ogóle używanie dziś Delphi, Lazarusa czy (object) Pascala w jakiejkolwiek postaci jest stratą czasu. Jeżeli ktoś w tym robił i robi do dziś to spoko. Życzę tego, by to było do emerytury, bo z niszy wyjść do współczesnego świata też będzie trudno.

Ale po co włazić dziś w tą niszę - nie wiem. Ani to popularne, ani ma jakiekolwiek zalety nad wiodącymi technologiami, ani specjalnie zatrzęsienia ofert pracy nie ma.

1
Ghost_ napisał(a):

W ogóle używanie dziś Delphi, Lazarusa czy (object) Pascala w jakiejkolwiek postaci jest stratą czasu. […] Ale po co włazić dziś w tą niszę - nie wiem. Ani to popularne, ani ma jakiekolwiek zalety nad wiodącymi technologiami, ani specjalnie zatrzęsienia ofert pracy nie ma.

I nie musi.

3

@Paskal: tak jak Ci pisałem. Listingi są do ściągnięcia pod każdym z rozdziałów. Tutaj przesyłam linka do aktualniejszego (acz niekompletnego) wydania, mianowicie Delphi 2005: Vademeum programisty ;)

0

Nie wiem czy technicznie jest tutaj coś takiego jak zamykanie wątku, ale dla mnie temat listingów i pomocy dydaktycznych został wyczerpany, dzięki wszystkim również za dodatkowe 3 gorsze na tematy okołojęzykowe i "filozofie".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1