Generator pathy

0

Cześć @ll

Do tej pory musiałem się zadowolić patherem Embryo, ale on ma ograniczenie do 255 różnic przy pathowaniu poprzez porównanie 2 plików - starego i nowego. Ja chciałbym zrobić swój generator łatek, na wzór tego, jak powstają service packi microsoftu - tzn. uruchamiam, nie obchodzą mnie żadne ograniczenia różnic, a progam wprowadza odpowiednie poprawki do załóżmy jednego pliku exe...
Proszę - pomóżcie...to może się również przydać innym programistom.

0

oczywiscie kazdy robi takie cos ot tak :P wiesz jest na to sposób ale tylko by działął przy tym jakby updateowac walsny stworzony plik bo ja do exe to buuuuuuuuuuuuuuuu :>

0

Naszy cała filozofia microsoftu to archiwum samorozpakowywujące się i CAŁE pliki. Inne generatory patchy birą np. ten fragment pliku który został zmieniony, ale przez to nadają się do tylko jednej wersji programu.

0

ale zauwaz ze taka latka microsoftu duzo zajmuje a taka generowana przez patcher zajmuje pare kilo ! a to przez to ze wszystko to nadpisywanie odpowiednich bitow i bajtow

0

Sorry...dobrałem zły przykład...(to pewnie z pośpiechu ;-) )...
Chodzi mi właśnie o takie generatory łatek na podstawie porównania 2 execow na przykład, ale chcę zrobić generator, który będzie miał jak największy zakres różnic i żeby było możliwe spatchowanie tylko określonej wersji pliku...na innych nie może działać.

0

a czemu sobie nie sciagniesz jakies patchera.... np ze stroncrackerskich polecam: www.crackpltools.prv.pl tam est duzo tego typu narzedzi :-)

0

wlasnie dlatego uzyam DLL, latwiej sie je porownuje

0

Sam nigdy czegos takiego jak generator patchy nie robilem, ale jakbym mial zrobic, to zrobilbym 2 pliki exe . 1. - program do sprawdzania roznic pomiedzy plikami i do generowania ( modyfikacji ) drugiego o raz 2., ktory bylby samym patchem i na podstawie danych zawarych w tym pliku zmienialby zawartosc programu, ktory chcialbys patchowac. Ten drugi powinien byc wykonany w winapi lub jako apliakcja konsolowa aby mial maly rozmiar. Na mojej stronie http://www.programowanie.tk w dziale crack -> teksty znajduje sie przyklad patcha w pascalu, powinien ci troche pomóc. Drugi exec skompilowalbym jako zasob pierwszego, a dane o modyfikacji programu dla patcha - drugiego execka mozesz po prostu umiescic w pliku tekstowym - wtedy sprawa jest prosta, lub modyfikaowac dane execka 2. Do tego jest potrzebna wiedza o jego budowie, tzn co mozna w nim modyfikowac, ktora jest u mnie na niskim poziomie :-) , ale jakbym mial tto zrobic bez czytania jakies literatury o budowie plikow w delphi, to skompilowalbym w drugim execku jakis duzy plik txt zapelniony zamymi "x" naprzykald i mysle, ze mozna by bylo ten zasob latwo wyodrebnic w execku i modyfikowac. Wtedy generacja patcha polegalaby na modyfikacji - wstawieniu danych o zamianie danych w pliku patchowanym, a patchowanie na odczycie przez program 2. samego siebie ( lub po prostu zmodyfikowanego zasobu - pliku tekstowego z "x" ), wyodrebnieniu tych danych i wstawieniu w patchowany plik. Wtedy mozliwosci zamiany danych jakie posiadalby twoj patcher bylyby ograniczone tylko wielkoscia pliku txt z "x" ami.

P.S.
Mam nadzieje, ze cos z tego zrozumiales. Nie kompresuj i nie szyfruj 2. execka jesli chcesz go modyfikowac ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0