Delphi XE7 i nowy Android 11 — jak aktualizować?

0

Witam . Temat dotyczy DELPHI XE7 . Mam napisane dwie aplikację pod platformę Android . Obie od dawna działają bez zarzutu , aż do wczoraj . Po aktualizacji telefonu do androida 11 aplikacja jedna jak i druga przestały się uruchamiać. Obie były pisane w Delphi XE7 z SDK 24 . Wcześniej miałem info o tym ze aplikacja jest pod starszego androida i w nowszych może działać niestabilnie itp , ale działała ok. Czy mógłby mi ktoś pomóc zaktualizować XE7 żebym mógł zaktualizować swoje aplikacje pod androida 11 ? Z samym pisaniem programu jakoś sobie radze , ale konfiguracja samego DELPHI jest dla mnie katastrofą . Pomoże ktoś ogarnąć tego XE7 . Pozdrawiam

1

ja zawsze robię wszystko wg tej instrukcji
ale przyznaje że ostatnio nie aktualizowałem. Myślę że jednak będzie ok.

0

Witam . Ja mam wersje XE7 a to jest pod 10 tokyo . U mnie to wygląda jakoś inaczej . Tak czy inaczej próbowałem według tego filmu . Coś tam doinstalowałem , NIby jest sdk 26.1.1 ale dalej aplikację nawet najprostsze nie uruchamiają sie na telefonie . Jak próbuje na Android studio to wszystko jest ok , ale xe7 dalej nic.

Zrobiłem według filmu po zainstalowaniu Rad studio 10, ale dalej nic . Tzn zrobiłem teraz prostą aplikacje z samym labelem . Instaluje się na telefonie, ale uruchamia się na chwile ,a dokładniej pojawia się na ekranie grafika (ikona ta z tym ogniem standardowa :) ) , i aplikacja sie wyłącza . Odhaczyłem wszystkie uprawnienia i to samo . Wina chyba jest po stronie Delhi bo z android studio działają bez problemu .

robertz68 napisał(a):

ja zawsze robię wszystko wg tej instrukcji .

ale przyznaje że ostatnio nie aktualizowałem. Myślę że jednak będzie ok.
.>
a próbowałeś już z Androidem 11 ? tzn czy działa jak należy

1

Zrobiłem test i potwierdzam, aplikacja która działała na Androidzie 10 nie działa na 11.

martwiące jest to co napisało Embarcadero: http://docwiki.embarcadero.com/PlatformStatus/en/Main_Page

Zawsze myślałem że wystarczy wybrać poziom kompatybilności na trochę niższy (w rozsądnych granicach) i powinno działać jeśli nie wykorzystujemy jakiś nowych funkcji systemu.

Od początku nie podobało mi się to co robi Embarcadero z kompatybilnością (byłem na zlocie programistów kilka lat temu gdy to prezentowali). Przewalenie wszystkich funkcji z api androida na delphi to tytaniczna praca i oni po prostu z tym nie nadążają. Android rozwija się bardzo mocno a Embarcadero nie ma zasobów ludzkich i finansowych aby być chociaż blisko aktualnego kodu.

0

no to już po mnie ;( . Dobrze chociaż ze to nie jest tylko u mnie problem . Dziękuje że sprawdziłeś to u siebie.. Chyba będę musiał szukać jakiejś alternatywy dla delphi albo czekać cierpliwie możę coś sie ruszy w tym temacie .

2

chyba to jest najprostsze i najszybsze pisanie https://www.b4x.com/b4a.html od jakiegoś czasu za darmo. Fakt że piszesz w Visual Basic i w ogóle filozofia jest trochę inna ale jak opanujesz to raczej jest to dość fajna sprawa. Do kompletu jest bridge na fizyczny telefon z androidem i pisząc od razu widzisz efekt na telefonie. Dodatkowo kompilacja to sekunda bo wszystko tak naprawdę robi środowisko telefonu.
Inne rozwiązanie to oczywiście Visual Studio i pisanie np. w c#. Pełna profeska ale jednak język inny.

0

Wygląda dość przyjaźnie . Spróbuje . Dziękuje

0

Witam , Wie może ktoś jak w wspomnianym B4A używać zewnetrznych bibliotek ? Dodałem biblioteke NET (do obsługi FTP) . Wypakowałem ją do folderu z Bibliotekami B4A , ale w programie nie mogę używać komend FTP.xxx itp .Musze gdzięś to jeszcze dopisać w kodzie?

0

Ogolnie B4X opiera sie na bibliotekach Java. Nie da sie podpiac bibliotek NET czy innych. Na forum B4X jest multum bibliotek, ktore sie sciaga i dolacza sie do IDE. Nie musisz nic szukac do FTP, wszystko jest pieknie opracowane i banalnie proste.
https://www.b4x.com/android/forum/threads/new-net-library-android-ftp-smtp-and-pop3.10892/#content

1

Jezeli ktos bedzie mial pytania zwiazane z B4X chetnie odpowiem i pomoge.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1