Pobranie źródła strony internetowej

0

Do tej pory pobierałem wyniki oraz ilość wygranych do Gry Mini Lotto. Teraz nie pobierają się do pliku. Fireox wyświetla i Chrome w przeglądarce. Internet Explorer nie. Jak mam dojść z poziomu delphi do tych danych?

uses wininet;

procedure HttpGetFile(url,filename:string);
var
  F:File; 
  ResumePos,BufferLen,SumSize:DWORD;
  hSession, hURL: HInternet;
  Buffer: array[1..1024] of Byte; 
  err: boolean;
begin
  SumSize:=0;ResumePos:=0; 

  AssignFile(F,filename);
  IF FileExists(filename) then 
  begin 
    Reset(f,1); 
    ResumePos:=FileSize(F); 
    Seek(F,FileSize(F)); 
  end else ReWrite(f,1);
   
  //CloseFile(F); // TU nie
  hSession:=InternetOpen('Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT)',0,nil,nil,0); 
  hURL:=InternetOpenURL(hSession,PChar(url),nil,0,0,0); 
  InternetQueryDataAvailable(hURL, SumSize,0,0); 
 //form1.label1.Caption:=IntToStr(SumSize); 
  if ResumePos>0 then InternetSetFilePointer(hURL,ResumePos,nil,0,0);

  repeat 
   err:=InternetReadFile(hURL, @Buffer,SizeOf(Buffer),BufferLen);
   if err=false then begin Form1.Label3.Caption := 'BŁĄD !!!';exit;end; 
   BlockWrite(f,Buffer,BufferLen);
   Application.Processmessages;
  until (BufferLen=0); 

  Form1.Caption := 'GOTOWE !!!';
  CloseFile(F); // TU
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  HttpGetFile('http://app.lotto.pl/wyniki/?type=el', ExtractFilePath(Application.ExeName)+'WYNIKI1.txt');
  HttpGetFile('http://app.lotto.pl/wygrane/?type=el', ExtractFilePath(Application.ExeName)+'WYNIKI2.txt');
end;

olesio napomknę, że synapse też nie daję sobie rady z tym. Lotto od 18.06.2020 roku zrobiło remont strony internetowej.

Próbowałem https://pl.wikipedia.org/wiki/User_agent.

TO PYTANIE BARDZIEJ DO ZNAJĄCYCH SIĘ NA SILNIKACH PRZEGLĄDAREK INTERNETOWYCH.

3

Tutaj nie chodzi wcale o pobranie żadnej strony internetowej. Po prostu wysyłasz żądanie i w odpowiedzi otrzymujesz wynik. Zainteresuj się komponentami z zakładki INDY. Konkretnie chodzi Ci o komponent TidHTTP oraz jego metodę Get

Szybkie przeszukanie Googla pokazuje, że jest to API, tylko gdzieś dokumentacja oraz warunki korzystania wcięło. Jednak potwierdzam, że jak użyjesz tej metody to zadziała Ci nawet na Windows XP ;)

0

Indy nie za działa. Dziwi mnie fakt, że Internet Explorer nie radzi sobie z tym ani synapse. Kiedyś była dokumentacja api w formie pliku pdf na stronie Totalizatora Sportowego. Tak samo jak ie ma problem z wyświetlaniem strony Lotto. Co Firefox ma takiego co nie potrafi tego ie? Jakies uwierzytelnienie SDL

1
Bruno(M) napisał(a):

Co Firefox ma takiego co nie potrafi tego ie?

Jedno i drugie to g**no, ale Firefox przynajmniej jest żywy i rozwijany.

3

synapse bez problemu pobiera, tylko musisz obsłużyć przekierowania i https, ponieważ lotto przekierowuje ruch http na https, lub zamiast http://app.lotto.pl pobierać z https://app.lotto.pl:

uses
   httpsend, ssl_openssl, ssl_openssl_lib, synautil;  //w katalogu z aplikacją muszą być biblioteki ssl_openssl.dll i ssl_openssl_lib.dll do obsługi połączeń szyfrowanych

procedure TForm1.Pobierz(url: String);
var
  HTTP: THTTPSend;
  newurl: String;
  i: Integer;
  outdata: TStringStream;
begin
  outdata:=TStringStream.Create('');
  HTTP:=THTTPSend.Create;
  HTTP.KeepAlive:=True;
  HTTP.Headers.Insert(0, 'Accept: text/plain');
  HTTP.MimeType:='text/plain';
  HTTP.UserAgent:='Mozilla';
  if HTTP.HTTPMethod('Get', url) then
  begin
    if (HTTP.ResultCode=301) or (HTTP.ResultCode=302) then  //jeżeli przekierownie na inny adres
    begin
      for i:=0 to HTTP.Headers.Count-1 do
      begin
        if Copy(HTTP.Headers[i], 1, 8)='Location' then
        begin
          newurl:=Copy(HTTP.Headers[i], 11, Length(HTTP.Headers[i])-10);
          if not SameText(Copy(newurl, 1, 4), 'http') then
          begin
            if Copy(newurl, 1, 1)='/' then
            newurl:=url+newurl
            else
            newurl:=url+'/'+newurl;
          end;
        end;
      end;
      if Length(newurl)>1 then
      Pobierz(newurl);
    end
    else if HTTP.ResultCode=200 then
    begin
      outdata.CopyFrom(HTTP.Document, 0);
      Memo1.Lines.Text:=outdata.DataString
    end
    else
    begin
      Memo1.Lines.Text:='Błąd pobierania: '+IntToStr(HTTP.ResultCode)+' > '+HTTP.ResultString+' ['+url+']';
    end;
  end
  else
  Memo1.Lines.Text:='Nie można pobrać danych';
  HTTP.Free;
  outdata.Free;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Pobierz('http://app.lotto.pl/wygrane/?type=el')
end; 
4

A ja podam jeszcze prostszą moim zdaniem metodę na pobranie tego pliku. Oczywiście należy wgrać biblioteki OpenSSL do kakalogu z programem:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  IdHTTP: TIdHTTP;
  IdSSL: TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL;
  ResponseData: TStringStream;
  Request: AnsiString;
  RetVal: AnsiString;
begin
  IdSSL := TIdSSLIOHandlerSocketOpenSSL.Create(Application);
  IdSSL.SSLOptions.Method := sslvSSLv23;

  IdHTTP := TIdHTTP.Create(Application);
  IdHTTP.IOHandler := IdSSL;
  IdHTTP.HandleRedirects := true;

  ResponseData := TStringStream.Create();
  Request := 'https://app.lotto.pl/wyniki/?type=dl';

  IdHTTP.Get(Request,ResponseData);
  RetVal := ResponseData.DataString;
  ShowMessage(RetVal);
end;

Jak widać większość kodu to tworzenie komponentów i ustawianie ich właściwości. Samo pobranie to jedna linijka :) Oczywiście można by było sprawdzać czy IdHTTP.ResponseCode jest równe 200 ale żeby nie zaciemniać przykładu pominąłem sprawdzanie błędów. Tak samo jak warto by było usuwać przydzieloną pamięć na koniec.

PS. Nie pisze na co dzień w Delphi, tylko w C++. Ale udało mi się i nawet działa ;)

screenshot-20200620231022.png

0

Paweł Dmitruk
Mr.YaHooo dziękuję wam bardzo.

https://app.lotto.pl/wyniki/?type=dl - Lotto
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=lp - Lotto Plus
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=el - Mini Lotto
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=ep - Ekstra Pensja
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=mm14 - Multi Multi
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=mm22 - Multi Multi
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=ej - EurojackPot => tylko 5 liczb pokazuje a powinno być 7
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=ss14 - Super Szansa
https://app.lotto.pl/wyniki/?type=ss22 - Super Szansa

http://serwis.mobilotto.pl/mapi_v6/index.php?json=getGames - ostatnie wyniki
http://app.lotto.pl/losowania/kumulacja.txt - Kumulacja Lotto

Potrzebuję adresów do Ekstra Premia.

0

Pytanie do skrzat czy w jakimś pliku są wygrane z poszczególnych gier?

0
Mariusz Bruniewski napisał(a):

Pytanie do skrzat czy w jakimś pliku są wygrane z poszczególnych gier?

Są Np. wygrane EJ dla polski. https://app.lotto.pl/wygrane/?type=ej. I ja mam pytanie, czy ktoś wie jak pobrać te wyniki dla EJ dla pozostałych krajów, tak jak to pokazuje na stronie lotto ?

0

oho, chyba ktoś wrócił z zaświatów :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1