Wydruk na Microsoft Print to PDF

0

Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie wydruku raportu w Delphi. Do wydruku raportu wiadomo używam polecenia: quickreport1.print. Ponieważ wydruku chcę dokonać na wirtualną drukarkę "Microsoft Print to PDF", więc muszę przypisać quickreport1.printersettings.printerindex na właściwy indeks. Wtedy zgłasza mi się okno dialogowe "Zapisywanie wydruku jako" do podania nazwy pliku PDF. Ja jednak chciałbym, aby to okno mi się nie zgłaszało, a ścieżka i nazwa pliku przyjmowana była z programu. Przypisanie:

printerindex:=combobox2.itemindex; 
GetPrinter(Device,Driver,Port,DeviceMode);
SetPrinter(Device,Driver,pchar(nazwa),0);

jest ignorowane przez quickreport.

Po zainstalowaniu nowszej wersji Quickreport-u okazało się wprawdzie , iż quickreport może generować pliki PDF, ale jak zobaczyłem efekt, to można to rozbić o kant stołu. Brak polskich liter. Jako ramki używałem qrimage - nie ma ich na "wydruku". Plik jest sporo "cięższy" od tego z Microsoft Print to PDF. Bardzo proszę o pomoc z tym pominięciem okna dialogowego, bo pewnie jest to możliwe, tylko ja jestem za cienki Chojeś. Pozdrawiam.

0
Chojeś napisał(a):

Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie wydruku raportu w Delphi. Do wydruku raportu wiadomo używam polecenia: quickreport1.print. Ponieważ wydruku chcę dokonać na wirtualną drukarkę "Microsoft Print to PDF", więc muszę przypisać quickreport1.printersettings.printerindex na właściwy indeks. Wtedy zgłasza mi się okno dialogowe "Zapisywanie wydruku jako" do podania nazwy pliku PDF. Ja jednak chciałbym, aby to okno mi się nie zgłaszało, a ścieżka i nazwa pliku przyjmowana była z programu. Przypisanie:

printerindex:=combobox2.itemindex; 
GetPrinter(Device,Driver,Port,DeviceMode);
SetPrinter(Device,Driver,pchar(nazwa),0);

jest ignorowane przez quickreport.

Po zainstalowaniu nowszej wersji Quickreport-u okazało się wprawdzie , iż quickreport może generować pliki PDF, ale jak zobaczyłem efekt, to można to rozbić o kant stołu. Brak polskich liter. Jako ramki używałem qrimage - nie ma ich na "wydruku". Plik jest sporo "cięższy" od tego z Microsoft Print to PDF. Bardzo proszę o pomoc z tym pominięciem okna dialogowego, bo pewnie jest to możliwe, tylko ja jestem za cienki Chojeś. Pozdrawiam.

Tak masz rację. Byłem przez pewien czas nieobecny, do tego brak czasu. Po powrocie do domu faktycznie założyłem nowy wątek. Wtedy nic się nie dowiedziałem. To co mi wtedy podesłałeś jest ignorowane przez quickreport1.print To działa przy tworzeniu wydruku samodzielnie między begindoc; i enddoc;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1