Edycja jednej wartości w pliku XML

1

Witam.

Mógłby mi ktoś lakonicznie podpowiedzieć jak odczytać, zmienić value="English" na value="Polish" w pliku XML który wygląda tak.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<save>
    <header version="2" time="1505223491" />
    <version major="3" minor="1" revision="2" build="23" />
    <region id="Config">
        <node id="root">
            <children>
                <node id="ConfigEntry">
                    <attribute id="MapKey" value="Language" type="22" />
                    <attribute id="Type" value="1" type="5" />
                    <attribute id="Value" value="English" type="20" />
                </node>
            </children>
        </node>
    </region>
</save>

Dodam że używam Embarcadero Delphi 10.3

3

Myślałem że ktoś na szybko da przykład, nic nie szkodzi, poradziłem sobie

https://wiki.lazarus.freepascal.org/XML_Tutorial

2

Jeśli chodzi tylko o tą jedną zmianę możesz też potraktować na szybko xml-a jako zwykły tekst (którym zresztą jest) i użyć funkcji
https://4programmers.net/Delphi/StringReplace

1

@robertz68 znam funkcje, poradziłem sobie w Delphi, napisałem od a do z przydatne funkcję pod XML. Przyda się na przyszłość :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1