Próba połączenia się z Oracle 12 za pomocą FireDac kończy się błędem

Odpowiedz Nowy wątek
2019-12-06 11:41

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Czego mi brakuje
Próbuję się połączyć z Oracle za pomocą FireDac dostaję taki błąd:
screenshot-20191206113550.png

mogę się połączyć za pomocą konsoli dbForge Studio
screenshot-20191206113846.png

mogę się połączyć za pomocą SQL Developer

screenshot-20191206113957.png

moj tnsnames.ora

# tnsnames.ora Network Configuration File: C:\app\Ori\product\12.1.0\dbhome_1\network\admin\tnsnames.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

FK_APSH =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = APSH-LAB)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = FK_APSH)
    )
  )

LISTENER_FKAPSH =
  (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = APSH-LAB)(PORT = 1521))

ORACLR_CONNECTION_DATA =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1521))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SID = CLRExtProc)
      (PRESENTATION = RO)
    )
  )

LISTENER_ORCL =
  (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = APSH-LAB)(PORT = 1521))

ORCL =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = APSH-LAB)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = orcl)
    )
  )
edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-12-06 13:00

Pozostało 580 znaków

2019-12-06 14:22

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

Zajebiście - wszystko podałeś tylko najważniejsze pominąłeś - jak ustawiasz połączenie w FireDACu???


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2019-12-06 14:25

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Nie musisz być złośliwy

screenshot-20191206142543.png

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-12-06 14:57

Pozostało 580 znaków

2019-12-06 14:27

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

0

FK_APSH != ORCL


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2019-12-06 14:27

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

tutaj chyba jest wszystko: http://docwiki.embarcadero.co[...]udio/Rio/en/Connect_to_OracleServer(FireDAC)
Pytanie, masz zainstalowanego klienta Oracle czy też tylko skopiowane biblioteki?
Następne pytanie, jaka wersja tego klienta (lub bibliotek) chodzi o ilość bitów.

Tutaj masz coś o błędzie ORA-12154
https://www.benthicsoftware.com/faq.html

Pozostało 580 znaków

2019-12-06 14:32

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

klient oracle 11g tak jak zaleca embarcadero klient 32bit, biblioteki tylko skopiowane

edytowany 2x, ostatnio: piars, 2019-12-06 14:34

Pozostało 580 znaków

2019-12-07 21:47

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 13 godzin temu

0

Nie pamiętam dokładnie, ale czy dodałeś TFDPhysORADriverLink ? Wrzuć dll tam gdzie exe ustaw jej VendorLib na nazwę dll Oracla.

Pozostało 580 znaków

2019-12-07 22:20

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Niestety nie pomaga :(

Pozostało 580 znaków

2019-12-07 23:06

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Nie korzystam z Oracla ale łącząc informacje które podałeś z linkiem wymienionym wyżej: http://docwiki.embarcadero.co[...]udio/Rio/en/Connect_to_OracleServer(FireDAC)
to database powinienem mieć ustawione na: APSH-LAB

napisałem mu to 35h temu... - abrakadaber 2019-12-07 23:49
A niby w którym miejsc? Bo z "FK_APSH" też nie zadziała.. - Clarc 2019-12-07 23:57
1. nie zauważyłem, co podałeś. 2. W oracle, przy połączeniu z TNS_NAMES nie podajesz nazwy serwera ani nazwy bazy tylko nazwę z TNS_NAMES właśnie. 3. Aby podać nazwę serwera i nazwę bazy wprost trzeba albo wkleić cały connection z TNS_NAMES albo użyć formatu server\baza ale nie wszystkie klienty to obsługują. Reasumując, Twoja propozycja nie zadziała. - abrakadaber 2019-12-08 00:01
Jak pisałem nie korzystam z Oracla więc nie będę się kłócił ale dokumentacja mówi o 4 sposobach podania dostępu do bazy + pokazanych jest 5 przykładowych wartości - jedna z nich (pierwsza) odpowiada temu co podałem powyżej. - Clarc 2019-12-08 00:07

Pozostało 580 znaków

2019-12-08 09:49

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Obecnie efekt jest taki dla komponentów FireDac

  • w design time
    screenshot-20191208092944.png

  • w runtime
    screenshot-20191208094605.png

W przypadku UniDac-a w design time to samo co w FireDac natomiast w runtime nawiązuje połaczenie.
Ponoć ma to związek z wersją klienta Oracle, jednak sprawdziłem dokładnie i to chyba nie to.
Jakieś pomysły ktoś ma?

Pozostało 580 znaków

2019-12-08 10:20

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 2 tygodnie temu

0

Dobrze by było jakbyś napisał co (jeśli) zmieniłeś. Jesteś pewien że w desing i runtime masz te same dane? Trochę mało prawdopodobne żeby runtime się łączył a design już nie, dla tych samych parametrów.
Masz zrzucony tnsnames.ora do folderu z exe?
Podałeś na samym początku screeny z próbą połączenia różnymi sposobami. Raz podajesz login "Ori", raz "system". Próbowałeś łączyć się wszędzie na te same dane?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0