Kompilacja Pascala pod Win32/Win64

0

Chciałbym się zapytać czy istnieje kompilator Pascala który pozwoliłby skompilować program do pliku w formacie PE aby ten mógł być wykonywany pod Windowsem Vista/7/8. Rzecz jasna kompilator powinien również sam pracować pod Win32/64 a nie pod DOSem, ani na maszynie wirtualnej (DOSBox) czy też na Windowsie XP i starszym który zawiera podsystem DOS.

0

FreePascal na przykład.

0

A funkcje są te same co w zwykłym (Write,Read,WriteLn,ReadLn,Assign,Random,Round,UpCase itd.)?

0

Tak są, to biblioteka standardowa.

0

Dziękuję.

0

Możesz też spróbować darmowej wersji https://www.embarcadero.com/products/delphi/starter/free-download

0

Ale to jest nie Pascal tylko Delphi

0

Delphi to nazwa programu (podobnie jak FreePascal) - wszystkie jednak implementują język Pascal (czy też Object Pascal, konkretnie).

0

Zawsze myślałem że Delphi to oddzielny język.

0

Poszukaj "Free Pascal Lazarus".

2
Manna5 napisał(a):

Chciałbym się zapytać czy istnieje kompilator Pascala który pozwoliłby skompilować program do pliku w formacie PE aby ten mógł być wykonywany pod Windowsem Vista/7/8. Rzecz jasna kompilator powinien również sam pracować pod Win32/64 a nie pod DOSem, ani na maszynie wirtualnej (DOSBox) czy też na Windowsie XP i starszym który zawiera podsystem DOS.

Przeleżałeś 40 lat pod lodem i nie wiesz czego ludzie używają, czy ktoś zniszczył Ci życie zmuszając do programowania w DOS-owym Turbo Pascalu 7 i do tej pory nie wiesz co w trawie piszczy? Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki aby się dowiedzieć czego się dziś używa do programowania w Pascalu.

Manna5 napisał(a):

A funkcje są te same co w zwykłym (Write,Read,WriteLn,ReadLn,Assign,Random,Round,UpCase itd.)?

We wszystkich dialektach Pascala, nie ważne jak się nazywają, dostępne są wszystkie procedury i funkcje znane ze starych dialektów i bibliotek standardowych starych kompilatorów. Tak więc nieważne czy użyjesz Delphi czy Lazarusa – one są nadal wspierane, ze względu na wsteczną kompatybilność.

Patryk27 napisał(a):

Delphi to nazwa programu (podobnie jak FreePascal) - wszystkie jednak implementują język Pascal (czy też Object Pascal, konkretnie).

W sumie to nie/nie do końca – Delphi to nazwa zarówno języka, jak i IDE oraz kompilatora, natomiast Free Pascal to wyłącznie nazwa dialektu, FPC lub FPK to kompilator, a Lazarus (oraz CodeTyphon jako jego brat bliźniak) to środowisko programistyczne.


@Manna5: jeśli szukasz narzędzia do tworzenia aplikacji okienkowych i konsolowych, to bierz pod uwagę dwa środowiska – Lazarusa oraz Delphi. Oba pozwalają na wygodne tworzenie oprogramowania na platformę Windows (choć FPC wspiera całą linię NT oraz potrafi kompilować również na masę innych platform, w tym na różne Unix-owe), w których kod źródłowy pisze się w obiektowym Pascalu (oba ww. dialekty nieco się różnią, ale podstawy są identyczne).

Jeżeli potrzebujesz narzędzia darmowego, bez ograniczeń związanych z funkcjonalnością i typem tworzonych programów (darmowe i komercyjne), to wybierz Lazarusa. Jednak to środowisko uboższe w funkcjonalność od Delphi, ale dla odmiany posiada posiada swoje unikalne funkcjonalności.

Natomiast jeśli oczekujesz wyższej jakości i funkcjonalności oraz lepszej wygody pracy to skorzystaj z darmowego Delphi CE. Co prawda ma ograniczenia związane z tworzeniem programów komercyjnych oraz wokół licencjonowania i rejestrowania środowisk jest małe zamieszanie, ale mimo wszystko wypada lepiej od Lazarusa.

2
Manna5 napisał(a):

Chciałbym się zapytać czy istnieje kompilator Pascala który pozwoliłby skompilować program do pliku w formacie PE aby ten mógł być wykonywany pod Windowsem Vista/7/8. Rzecz jasna kompilator powinien również sam pracować pod Win32/64 a nie pod DOSem, ani na maszynie wirtualnej (DOSBox) czy też na Windowsie XP i starszym który zawiera podsystem DOS.

Odpowiedzi dotyczące Pascala już padły, ja się przyczepię mitu że Windows XP i starsze to mają "podsystem DOS" a Vista i nowsze nie.
Nieprawda.
"Podsystem DOS" mają Windowsy 32-bitowe - zarówno XP, Vista, 7, 8, 10.
Nie mają go Windowsy 64-bitowe - zarówno XP, Vista, 7, 8, 10.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1