Otwarcie strony www na domyślnej przeglądarce .JAK?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-10-01 17:39
0

Witam . Mam pytanie . W jaki sposób otworzyć stronę www w domyślnej przeglądarce . Pod Windows jest kilka sposobów , ale mnie potrzeba z aplikacji dla Androida . Chodzi o to żeby z aplikacji którą robię , po kliknięciu w np button , otwarła się domyślna przeglądarka a na niej strona www której url będzie zapisane np w jakimś stringu . Szukam także takie samego sposobu tylko że na wysłanie e-mail tzn otworzenie domyślnej aplikacji do obsługi poczty z wpisanym adresem który także będzie gdzieś w stringu .
Pisze w Delphi XE8 .

Dziękuje

Pozostało 580 znaków

2019-10-02 19:20
0
uses
  System.SysUtils, System.Types, System.UITypes, System.Classes, System.Variants,
  FMX.Types, FMX.Controls, FMX.Forms, FMX.Graphics, FMX.Dialogs, FMX.StdCtrls,
  FMX.Controls.Presentation, FMX.Edit, FMX.EditBox, FMX.SpinBox, FMX.NumberBox,
  FMX.ComboEdit, FMX.ComboTrackBar,FMX.IniFile,ustawienia1,about, FMX.Objects,
  FMX.Effects, FMX.ScrollBox, FMX.Memo,math, System.Math.Vectors,
  FMX.Controls3D, FMX.Objects3D, IdBaseComponent, IdComponent, IdTCPConnection,
  IdTCPClient, IdExplicitTLSClientServerBase, IdFTP , IdHTTP,
   Androidapi.Helpers, FMX.Helpers.Android, Androidapi.JNI.GraphicsContentViewText,
  Androidapi.JNI.App, Androidapi.JNI.Net, Androidapi.JNI.JavaTypes ;
procedure Tform1.Button1Click(Sender: TObject);
  var

 Intent: JIntent;
begin
   Intent := TJIntent.Create;
Intent.SetAction(TJIntent.JavaClass.ACTION_VIEW);
Intent.SetData(StrToJURI('https://strona.pl'));
TAndroidHelper.Activity.StartActivity(Intent); // to jest podkreślone jako błąd

end;

taki komunikat błedu

[DCC Error] Kalkulator.pas(147): E2003 Undeclared identifier: 'TAndroidHelper'
[DCC Error] Kalkulator.pas(147): E2066 Missing operator or semicolon
[DCC Warning] Kalkulator.pas(650): W1000 Symbol 'Quit' is deprecated
[DCC Fatal Error] KalkulatorN.dpr(6): F2063 Could not compile used unit 'Kalkulator.pas'
Failed
edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-10-02 19:44
Kod wstawiamy w znaczniki kolorujące składnię – ```pascal przed kodem, a po kodzie samo ``` - furious programming 2019-10-02 19:44

Pozostało 580 znaków

2019-10-28 16:57
0

Panowie mam takie proste pytanie . Pisze kod na dwie platformy . Ale podczas kompilacji chciałbym aby dla win32 pomijał jakaś cześć kodu która jest przeznaczona dla aplikacji na androida . Są jakieś znaczniki które się wstawia w kod i wtedy np dla wersji na win zaznaczony fragment jest pomijany przez kompilator dla androida i odwrotni . Jak to się robi bo nie mogę tego znaleźć , a wiem ze tak można bo widziałem na jakimś przykładowym kodzie .. .

Pozostało 580 znaków

2019-10-28 17:26
2

Oczywiście że są takie ”znaczniki” – to dyrektywy kompilatora. Poczytaj o $IF, $IFDEF, $IFNDEF itd.


Pozostało 580 znaków

2019-10-28 17:31
2

Są dyrektywy kompilatora można np.:

{$IFDEF MSWINDOWS}
//kod dla Windows
{$ENDIF}

{$IFDEF ANDROID}
//kod dla Android
{$ENDIF}

albo

{$IFDEF MSWINDOWS}
//kod dla Windows
{$ELSE}
//kod dla Android i innych systemów
{$ENDIF}

Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2019-10-28 17:54
0

Albo kombinacje za pomocą $IF i DEFINED. Polecam przeczytać artykuł Conditional compilation – znajdziesz w nim tabelki z symbolami i przykłady użycia różnych dyrektyw.


Pozostało 580 znaków

2019-10-28 17:59
0

Mistrzostwo świata . Dziękuje Panowie .

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0