Otwarcie strony www na domyślnej przeglądarce .JAK?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-10-01 17:39
0

Witam . Mam pytanie . W jaki sposób otworzyć stronę www w domyślnej przeglądarce . Pod Windows jest kilka sposobów , ale mnie potrzeba z aplikacji dla Androida . Chodzi o to żeby z aplikacji którą robię , po kliknięciu w np button , otwarła się domyślna przeglądarka a na niej strona www której url będzie zapisane np w jakimś stringu . Szukam także takie samego sposobu tylko że na wysłanie e-mail tzn otworzenie domyślnej aplikacji do obsługi poczty z wpisanym adresem który także będzie gdzieś w stringu .
Pisze w Delphi XE8 .

Dziękuje

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 17:51
1

A nie możesz tej strony otworzyć w jakimś webview?

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 19:20
0

Wolał bym jednak żeby otwarła się domyślna . Jak nie będzie się dało w łatwy sposób tego zrobić to pewnie tak to zrobię . Puki co czekam jeszcze cierpliwie , może ktoś pomoże .

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 19:31
0

Od tego są Intent'y https://developer.android.com/reference/android/content/Intent

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 19:39
0

Zapomniałem napisać ze jestem dość początkujący wiec to co podał AnyKtokolwiek nie mogę rozkminić .
takie coś:

Windows.ShellExecute(nil, 'open', 'https://4programmers.net', nil, nil, SW_SHOWNORMAL);

było by najlepsze ale na androida

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-10-02 17:53

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 19:51
0

tutaj masz gotowy kod:
http://delphi.org/2013/10/sen[...]roid-and-ios-with-delphi-xe5/

Pozostało 580 znaków

2019-10-01 21:33
0

Ja to robię tak:

Intent := TJIntent.Create;
Intent.SetAction(TJIntent.JavaClass.ACTION_VIEW);
Intent.SetData(StrToJURI('https://strona.pl'));
TAndroidHelper.Activity.StartActivity(Intent);

a gdy chcę otworzyć program pocztowy z wpisanym adresem e-mail i tematem:

Intent := TJIntent.Create;
Intent.SetAction(TJIntent.JavaClass.ACTION_SENDTO);
Intent.SetData(StrToJURI('mailto:[email protected]?subject=temat'));
TAndroidHelper.Activity.StartActivity(Intent);

oczywiście jeszcze trzeba zdefiniować:

var
  Intent: JIntent;

W sekcji uses mam to, ale nie pamiętam czy wszystko jest wymagane :)

Androidapi.JNI.JavaTypes, Androidapi.Helpers, Androidapi.JNI.App, Androidapi.JNI.Net, Androidapi.JNI.GraphicsContentViewText
edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-10-02 17:53

Pozostało 580 znaków

2019-10-02 16:08
0

Error

procedure Tform1.Button1Click(Sender: TObject);
  var

 Intent: JIntent;
begin
   Intent := TJIntent.Create;
Intent.SetAction(TJIntent.JavaClass.ACTION_VIEW);
Intent.SetData(StrToJURI('https://strona.pl'));
TAndroidHelper.Activity.StartActivity(Intent); // to jest podkreślone jako błąd

Intent := TJIntent.Create;
Intent.SetAction(TJIntent.JavaClass.ACTION_SENDTO);
Intent.SetData(StrToJURI('mailto:[email protected]?subject=temat'));
TAndroidHelper.Activity.StartActivity(Intent); // to jest podkreślone jako błąd

end;

chyba jeszcze czegoś brakuje w USES

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-10-02 17:53

Pozostało 580 znaków

2019-10-02 16:14
0

TAndroidHelper jest z AndroidAPI.Helpers
Może w starszym Delphi jest w innym unit?
Ja używam Delphi 10.3.2.

EDIT:
Sprawdź jeszcze FMX.Helpers.Android

edytowany 1x, ostatnio: skrzat, 2019-10-02 16:15

Pozostało 580 znaków

2019-10-02 16:31
0

po dodaniu tego

Androidapi.Helpers, FMX.Helpers.Android, Androidapi.JNI.GraphicsContentViewText, 
Androidapi.JNI.App, Androidapi.JNI.Net, Androidapi.JNI.JavaTypes

to samo .

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-10-02 17:54

Pozostało 580 znaków

2019-10-02 16:37
0

Wklej tu swoją sekcję Uses oraz błąd, który pojawia się podczas próby kompilacji.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0