Błąd: FormResize nie powiększa obszaru TImage

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-07 05:52
0

Witam.
Odkąd zrobiłem podgląd wydruku w moim programie, nie działa on poprawnie. Wszelkie próby nie przynosiły efektu, więc zwracam się tutaj o pomoc. Przygotowałem testową formę z jedynym elementem TImage. Przedstawiam mój kod i jego efekty

Jeżeli użyję Image1.Canvas.Draw(0,0,B) i TImage1.Stretch:=true, efekt jest taki sam jak na pierwszym obrazku.
Gdzie mam błąd? Jak powinienem to wykonać, aby obrazek był powiększany na całe okno, a nie robiła się "lupa"?
Proszę o pomoc.

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-09-07 17:30

Pozostało 580 znaków

2019-09-07 11:33
0

Jeżeli rysujesz po TImage to Stretch musisz uwzgłędniać przy rysowaniu.
Narysuj na bitmapie. Bitmap'ę podepnij pod TImage i wtedy Stretch zadziała automagicznie.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2019-09-07 17:32
0

@khanhvd21: jak chcesz dynamicznie renderować zawartość to użyj TPaintBox, a nie TImage… :/


Pokaż pozostałe 3 komentarze
Mam na myśli to, że komponent do wyświetlania obrazu różni się od komponentu przeznaczonego stricte do ręcznego renderowania zawartości. - furious programming 2019-09-08 03:21
Tak, a czym konkretnie się różni @furious programming? Właśnie tym, że TImage ma wszystko co tu jest potrzebne, a w TPaintBox trzeba to zrobić ręcznie. A same komponenty są bardzo podobne do siebie i mają dokładnie tego samego przodka. Ot i całą różnica... - wloochacz 2019-09-09 11:32
No i właśnie o tym mówię. W przypadku TImage i podpiętą bitmapą wszystko dzieje się automagicznie. Zaś w przypadku TPaintBox, żadna magia, wszytko ręcznie! ;P - _13th_Dragon 2019-09-09 21:30
Z tego co wywnioskowałem z pierwszego posta, Stretch mu nie pasuje, więc nici z waszej ”magii”. Choć obstawiam że problemem nie jest niezadowalający Stretch, a brak ustawionych kotwic czy od biedy Align. Zresztą pierwszy post jest wybrakowany – pisze coś o kodzie a kodu praktycznie brak, pisze o obrazkach a tych w ogóle nie dodał do posta. Zgadywanka. - furious programming 2019-09-09 22:16
No właściwie racja, ale to i owo z kryształowej kuli da się wyczytać ;P Jak oczekuje działania Stretcha to musi malować po bitmapie a ją podpinać pod TImage. "Tetrium non datur". hmm a właściwie "Optionem non datur" - _13th_Dragon 2019-09-10 01:25

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0