Biała lista podatników i błąd w REST Debugger

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-05 23:46
0

Cześć,

od kilku dni dostępne jest api MF do sprawdzenia czy podatnik jest na białej liście i na jakie konto należy wykonywać przelew aby nie mieć problemów.

Oczywiście już tam zajrzałem ale okazało się że mam problem.

Informacja i jakaś dokumentacja znajduje się tutaj: https://www.gov.pl/web/kas/api-wykazu-podatnikow-vat

Oto przykładowy adres do sprawdzenia (jest to Orlen): https://wl-api.mf.gov.pl/api/[...]ip/7740001454?date=2019-08-01
w przeglądarce czy jakimkolwiek testerze REST-a otrzymacie prawidłowy wynik, niestety REST Debugger z Delphi wyświetla błąd serwera 500 (gdy link będzie zły otrzymacie błąd 400 czyli coś tam działa).

Możecie sprawdzić u siebie czy macie podobnie?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-09-06 22:34

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 07:07
0

Cześć,
potwierdzam problem. Używam delphi wersja 10.3.1. Jeżeli nie podam parametru date - dostaję odpowiedz 400 (zły format zapytania).
Po dodaniu date - odpowiedz 500 (wewnętrzny błąd serwera).
Tak samo wyglądający link wpisany do przeglądarki - dostaję prawidłową odpowiedz w JSON.
Nie mam wielkiego doświadczenia z zewnętrznymi serwerami REST.. W kilku przykładach, które do tej pory testowałem nie miałem takiego problemu.
Pozdrawiam
Paweł

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 08:16
0

Sprawdź jakie nagłówki wysyłasz z przeglądarki i zaaplikuj takie same w swojej apce

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 08:24

Nie wiem jak w Delphi 10.3.1 ale w 10.2 u mnie pomaga w RestClient ustawienie Accept na text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 08:52
3

odpowiedź kolegi @kAzek rozwiązuje problem za co dziękuję. Znalazłem też inne rozwiązanie.

Okazuje się że REST Debugger dokłada do komponentu RESTRequest w Accept jakiś przecinek na końcu stringa?
Tak to wygląda:

application/json, text/plain; q=0.9, text/html;q=0.8,

wystarczy usunąć ostatni przecinek i wszystko działa? Co za cholera?

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 09:10
1

Nawet nie zwróciłem na to uwagi tylko wkleiłem nagłówek jaki wysyła przeglądarka ale podejrzewam, że to błąd Delphi przeciek na końcu powoduje, że serwer nie bardzo wie jaką powinien zwrócić, po prostu tak zakończony przecinkiem nagłówek jest nieprawidłowy. Jeżeli serwer tego nie weryfikuje i robi swoje czyli zwraca zawsze niezależnie od tego nagłówka tą samą zawartość to pół biedy a ten widocznie jest tak ustawiony, że sprawdza ten nagłówek i po prostu się wykrzacza.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 09:59
0

@axelbest: @kAzek
a tak z czystej ciekawości bo totalna noga jestem w technologiach webowych, jak się sprawdza co przeglądarka wysyła?

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 10:03
3

W najprostszy sposób wystarczy plugin do przeglądarki może to być np. HTTP Header Live
Dla Firefox:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/http-header-live/
Dla Chrome:
https://chrome.google.com/web[...]eikaiehipjcfbpedmgikbbhmknpkk
Odpalasz plugin i otwierasz stronę tylko najlepiej wcześniej w opcjach sobie odfiltrować przez dodanie do wykluczeń stron, które masz stale otwarte w zakładkach a które cały czas wysyłają jakieś dane.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 1x, ostatnio: kAzek, 2019-09-06 10:04
eee, dzięki, ale bajka :) - robertz68 2019-09-06 10:07

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 16:31
0
robertz68 napisał(a):

Oto przykładowy adres do sprawdzenia (jest to Orlen): https://wl-api.mf.gov.pl/api/[...]ip/7740001454?date=2019-08-01

Możecie sprawdzić u siebie czy macie podobnie?

Kliknąłem linka i działa.

problem jest w Delphi a nie w przeglądarce ale jak zerkniesz powyżej został rozwiązany - robertz68 2019-09-07 10:13

Pozostało 580 znaków

2019-09-07 17:50
0

Cześć,
podpowiedzcie proszę jaką wartość wstawić w Params RESTRequest'a.

Pozostało 580 znaków

2019-09-08 05:10
0

Jak to jaką w tym konkretnym przypadku jest to date.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0