Czy warto uczyc sie Pascala?

0

Pod DOSem byly jezyki roznej masci, C++ byl nawet chyba dostepny z Turbo Vision.

2

Za bardzo nie rozumiem tego całego zamieszania wokół Pascala (Turbo Pascal, Delphi, Oxygene i inne dialekty). Komu to przeszkadza, skoro działa i spełnia swoje zadanie? Kiedyś tego nie było, teraz narobiło się milion języków i młodzi rozpoczęli "language wars", ten język jest fe, tamten be, tylko C++, albo tylko JavaScript... serio? Osobiście nie lubię PHP, Java i C++, jak mama wybór, i nie muszę z nich korzystać, to nie używam. Ale jak będzie trzeba, to się napisze i w tym. Poza tym, programowanie/umiejętność programowania nie ma nic do języka, ile komercyjnego badziewnego softu powstało w mainstream-owych językach? Chociażby taka kulawa krowa jak Windows to głównie C++, solidny macOS/iOS (będące pochodnymi NextStep Jobsa) to Objective-C (a to podobno bardzo niefajny język), przykładów można by mnożyć, a może by tak wannabe programmers zainteresowali się dobrymi praktykami, architekturą rozwiązania, designem itd. ..., gdzie jest umiejętność czytania dokumentacji w j. angielskim? Może lepiej skupić się na tych elementach zamiast przekonywać na forum o wyższości języka Java czy tam Pytonga, albo wyśmiewać Pascala by potem pisać na forum o pomoc w parsowaniu JSON'a w swoim super języku... .

0

Co masz na mysli przez to ze windows jest w c++? A ios w objective-c? Bo prawie na pewno nie kernel i api

1

Nie powiedziałbym, że Windows to tylko C++.
https :// mediaphilia.pl/2019/04/windows-10-microsoft-budowa-systemu/

0
stivens napisał(a):

Co masz na mysli przez to ze windows jest w c++? A ios w objective-c? Bo prawie na pewno nie kernel i api

macOS oraz iOS to Objective-C (od tego się zaczęło, to był klucz kiedy powstawał NextStep), nie wchodząc w szczegóły, nie zmienia to tego co chciałem przekazać. Nie będę polemizował. Serio, mój tekst nie o tym.

openindiana napisał(a):

Nie powiedziałbym, że Windows to tylko C++.
https :// mediaphilia.pl/2019/04/windows-10-microsoft-budowa-systemu/

Nie napisałem "tylko", użyłem słowa "głównie", ale niech będzie C/C++, nie zmienia to mojego przekazu.

Do listy żali na wannabe programmers powinienem dodać "czytanie ze zrozumieniem" :D

0
TommyDev napisał(a):

Nie napisałem "tylko", użyłem słowa "głównie" […].

Co jest bzdurą.

[…] ale niech będzie C/C++, nie zmienia to mojego przekazu

Kłamliwego przekazu. Już w nagłówku napisano o tym który język jest tym głównym:

Jak zbudowany jest system Windows 10? Microsoft zdradził szczegóły

Wszystko, co składa się na cały kod źródłowy systemu Windows 10 “waży” nieco ponad 0,5 terabajta (TB) i został napisany głównie w języku programowania C – wynika z informacji opublikowanych przez głównego inżyniera Microsoftu Axela Rietschina.

W pierwszym paragrafie też, na pół ekranu:

Dominuje język C

Według Rietschina Windows 10 napisany jest głównie w języku C oraz zawiera w niektórych miejscach C++ i zaprojektowany dla Microsoftu język C#.

Więc przygadywał kocioł garnkowi. A może nie widzisz różnicy pomiędzy językami C i C++, hmm? :d

0
[TommyDev napisał(a)]

Do listy żali na wannabe programmers powinienem dodać "czytanie ze zrozumieniem" :D

Ty lepiej gosciu nastepnym razem zrob lepszy research :)

0

Skąd takie wątpliwości czy warto?

1

Jak w głowie ci się pojawiają takie pytania, to dla ciebie nie warto!

1

Ja tam się zgadzam z @TommyDev Czepiacie się nieistotnych szczegółów a on patrzy z wyższego poziomu na programowanie i ma racje, że kwestia języka nie jest ważna. Co do Pascala to jeśli to ma być pierwszy język dla chłopca z podstawówki to warto w to iść. Jeśli język dla deva który chce odpocząć od technologii w pracy i poużywać coś co baaardzo przypomina angielski to spoko. Jeśli chodzi o człowieka, który musi szybko znaleźć prace w IT to będzie to strzał w płot. Dla startupu to zupełnie gwóźdź do trumny bo o ile dobra architektura i technologia użyta w produkcie nie jest gwarantem sukcesu tak zła architektura i technologia jest gwarantem porażki. Zupełnie inna kwestia, że moim zdaniem można rownolegle uczyć się Pascala i nic w tym złego. Ja ciagle powtarzam, że brakuje darmowych dobrych narzędzi, community i kasy która firmy wkładają w rozwój tego ekosystemu. Nie ma w tym wielu komercyjnych produktów to nie ma kasy wiec nie ma rozwoju. No i jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście. Pascal/Delphi wprowadzał konstrukcje które przewyższały C i C++ ale to w przeszłości. Teraz C++ poszedł tak do przodu oraz istnieje C# i Java, że nie ma potrzeby rozwoju Pascala i narzędzi jak są alternatywy i to lepsze. Podobnie jak kiedyś VCL ułatwiał prace z oknami tak obecnie jest milion innych sposobów na gui, lepszych. Nawet ta nowość od Embarci im nie zagraża. No i sporo obecnie weba a tam na froncie pascal nie istnieje a backend to chyba tylko udostępnianie starych systemów. Warto poznać Pascala ale to zależy ;) co chcemy osiągnąć.

0

@somedev: mam wrażenie, że trochę sobie sam zaprzeczasz. Najpierw piszesz, że kwestia języka jest nieważna, a chwilę później - że wybór Pascala to strzał w płot (albo kolano, nie pamiętam ;) ). No to w koncu jak z tym jest?

2
cerrato napisał(a):

@somedev: mam wrażenie, że trochę sobie sam zaprzeczasz. Najpierw piszesz, że kwestia języka jest nieważna, a chwilę później - że wybór Pascala to strzał w płot (albo kolano, nie pamiętam ;) ). No to w koncu jak z tym jest?

Jak zawsze to wszystko zależy od czegoś ;) Jeśli jesteśmy na początku drogi i spotykamy się z programowaniem pierwszy raz w życiu, jak człowiek z UFO to to czy zacznę uczyć się Pascala czy C# nie ma znaczenia bo konstrukcje imperatywne są te same. Należy zaakceptować też fakt, że języki i technologie się zmieniają, chyba, że ktoś pisze od *dziestu lat w Cobolu w jakiejś korporacyjnej piwnicy. Niemniej o ile nauka Pascala nie jest zła, tak celowanie w Pascala w nastawieniu na szybkie znalezienie pracy nie jest dobre.Podobnie wybieranie języka dla startupa - a umówmy się, że nikt bez doświadczenie nie robi startupa a jeśli tak to jest skazany na niepowodzenie z zupełnie nie związanych z językiem przyczyn. Co innego to czy warto uczyć się Pascala a co innego czy warto wybrać go jako język komercyjny dla startupu. Moim zdaniem warto uczyć się Pascala, ale nie zawsze warto uczyć się go jako pierwszy język i nie zawsze warto go używać.

0
somedev napisał(a):

Ja tam się zgadzam z @TommyDev Czepiacie się nieistotnych szczegółów a on patrzy z wyższego poziomu na programowanie i ma racje, że kwestia języka nie jest ważna.

Przecież to że kwestia języka programowania nie jest jakoś szczególnie istotna wiadomo od zarania dziejów, więc pisanie o tym po raz n-ty nie jest niczym odkrywczym.

No i jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście.

A jak ktoś woli nic zamiast begin i { to już w ogóle sięgnął dna…? :|

Podobnie jak kiedyś VCL ułatwiał prace z oknami tak obecnie jest milion innych sposobów na gui, lepszych.

Wymień je, daj coś poczytać. Pisanie że X jest lepsze od Y bez podania jakichkolwiek argumentów jest bez sensu.

1
furious programming napisał(a):
somedev napisał(a):

Ja tam się zgadzam z @TommyDev Czepiacie się nieistotnych szczegółów a on patrzy z wyższego poziomu na programowanie i ma racje, że kwestia języka nie jest ważna.

Przecież to że kwestia języka programowania nie jest jakoś szczególnie istotna wiadomo od zarania dziejów, więc pisanie o tym po raz n-ty nie jest niczym odkrywczym.

Niemniej totalna dyskredytacja bo minął się z faktem, który miał być hiperbolą też nic nie wnosi. Rozumiem, że była to gafa z jego strony bo faktycznie jądro Windowsa jest napisane głównie w C, ale za to ekosystem coraz częściej powstaje w JS (tak tak, część W10 to JS), ale to w kontekście wypowiedzi kolegi nie ma znaczenia. Uważam, że to wymagało lekkiej uwagi w komentarzu, a nie tyrady paru użytkowników w paru postach. Takie moje zdanie, ze przesadziliście i tyle.

No i jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście.

A jak ktoś woli nic zamiast begin i { to już w ogóle sięgnął dna…? :|

Wtedy nie powinien za dnia wygrzebywać się z muły tylko wychodzić w nocy i to jedynie w te bezksiężycowe. Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście. Co innego do konstrukcji programistycznych, sposobu inicjalizacji zmiennych, definiowania klas, implementacji interfaców - a to, czy ja napiszę {, begin, ( a może biały znak dam nie powinno mieć znaczenia dla profesjonalisty.

Podobnie jak kiedyś VCL ułatwiał prace z oknami tak obecnie jest milion innych sposobów na gui, lepszych.

Wymień je, daj coś poczytać. Pisanie że X jest lepsze od Y bez jakichkolwiek argumentów jest bezwartościowe.

Chociażby WinForms oraz WPF jest lepsze. WinForms - gdyż nie jest zabuggowane tak bardzo jak VCL i szybciej działa (mierzyłem prędkość dynamicznego budowania form), tutaj nadal mamy okno skonstruowane z innych okien i handlery na nie. WPF - to już zupełnie inna bajka i sposób definiowania GUI wraz z użyciem MVVM ale podobnie jak wcześniej - jest mniej zabuggowane i dale większe możliwości. Co prawda już nie ma abstrakcji handlera ale to ograniczenie wynika z architektury i rozwiązuje to MVVM. Tak to nie są frameworki dla Pascala/Delphi, ale VCL też nie był jedynie dla Delphi. VCL powodował, że Delphi był przed konkurencją przez jakiś czas, ale obecnie istnienie ww. technologii powoduje, że alternatywne technologie wygrywają nad Delphi. Nie wspominam o multiplatformowych frameworkach bo i VCL taki nie jest.

1
somedev napisał(a):

Uważam, że to wymagało lekkiej uwagi w komentarzu, a nie tyrady paru użytkowników w paru postach. Takie moje zdanie, ze przesadziliście i tyle.

Jeśli ktoś w kilku postach upiera się że wie o czym pisze, choć nie wie o czym pisze, to naszym obowiązkiem jest wyprowadzenie takiej osoby z błędu, nawet jeśli kosztem jest napisanie kilku postów.

Wtedy nie powinien za dnia wygrzebywać się z muły tylko wychodzić w nocy i to jedynie w te bezksiężycowe.

Właśnie zaorałeś wszystkich Pythonowców. :d

Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście.

Nikt nie pisał o przywiązywaniu się, nawet sam o tym nie pisałeś. To że ktoś woli begin zamiast klamerki lub wcięcia zamiast jakichkolwiek słów okalających bloki ani nie oznacza, że wszystkiego innego nienawidzi, ani że jest gorszego sortu. Sam wolę begin niż {, ale to nie sprawia, że ciągnie mnie na wymioty przed napisaniem kodu np. w C.

[…] a to, czy ja napiszę {, begin, ( a może biały znak dam nie powinno mieć znaczenia dla profesjonalisty.

No to sam widzisz ilu tutaj profesjonalistów.

3

@somedev: ponownie - mam wrażenie, że piszesz przeczące sobie rzeczy.
Najpierw jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście. a chwilę później Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście. Domyślam sie o co Ci chodzi, być może trochę źle to ująłeś, ale wrażenie jest takie, że najpierw krytykujesz używanie "begin i end", a później piszesz, że znaczniki nie mają znaczenia. Ponadto w pierwszym wpisie atakowałeś pascala, a drugi jest bardziej obiektywny/ogólniejszy. Czy możesz doprecyzować, co konkretnie miałeś na myśli?

A co do nadmiernego przywiązania do tego, w jaki sposób się rozpoczyna blok - powiem Ci taką ciekawostkę: sam znam wielu programistów, którzy piszą w "porządnych" językach i się śmieją z mojego begin. I - zgodnie z Twoją opinią - to z nimi jest raczej problem, bo ja (gdy potrzeba) to umiem skorzystać z klamerek (chociażby C++ na Arduino, Flutter czy PHP), ale oni nie dopuszczają opcji skorzystania z begin bo to mało profesjonalne. W takim razie o czym to świadczy? Bo zakładam, że umiłowanie/przywiązanie do danego sposobu pisania nie jest wadą jedynie pascalowców? ;)

Nie wspominam o multiplatformowych frameworkach bo i VCL taki nie jest

Ale za to jest Free Pascal/Lazarus. który jest także Pascalem, do tego bardzo nowoczesnym i ciągle rozwijanym, a dzięki nim można pisać zarówno w trybie graficznym, jak i tekstowym na Windows, Linux, MAcOs i kilka innych "dziwnych" architektur. Przypominam, że wątek dotyczy Pascala, więc nie zawężajmy go do Delphi.

1
furious programming napisał(a):

Wtedy nie powinien za dnia wygrzebywać się z muły tylko wychodzić w nocy i to jedynie w te bezksiężycowe.

Właśnie zaorałeś wszystkich Pythonowców. :d

Na pohybel im! Niemniej gwoli ścisłości pythonowcy zamiast nic mają U+0009 ;P

Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście.

Nikt nie pisał o przywiązywaniu się, nawet sam o tym nie pisałeś. To że ktoś woli begin zamiast klamerki lub wcięcia zamiast jakichkolwiek słów okalających bloki ani nie oznacza, że wszystkiego innego nienawidzi, ani że jest gorszego sortu. Sam wolę begin niż {, ale to nie sprawia, że ciągnie mnie na wymioty przed napisaniem kodu np. w C.

[…] a to, czy ja napiszę {, begin, ( a może biały znak dam nie powinno mieć znaczenia dla profesjonalisty.

No to sam widzisz ilu tutaj profesjonalistów.

Owszem preferencja to jedno i tutaj fakt, każdy może mieć jakieś estetyczne odczucia, niemniej nieprofesjonalne jest kierowanie wyborem języka właśnie takimi znacznikami. Co do profesjonalistów - wcale nie sądzę, że jest tutaj ich wielu ;)

1
cerrato napisał(a):

@somedev: ponownie - mam wrażenie, że piszesz przeczące sobie rzeczy.
Najpierw jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście. a chwilę później Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście. Domyślam sie o co Ci chodzi, być może trochę źle to ująłeś, ale wrażenie jest takie, że najpierw krytykujesz używanie "begin i end", a później piszesz, że znaczniki nie mają znaczenia. Ponadto w pierwszym wpisie atakowałeś pascala, a drugi jest bardziej obiektywny/ogólniejszy. Czy możesz doprecyzować, co konkretnie miałeś na myśli?

A co do nadmiernego przywiązania do tego, w jaki sposób się rozpoczyna blok - powiem Ci taką ciekawostkę: sam znam wielu programistów, którzy piszą w "porządnych" językach i się śmieją z mojego begin. I - zgodnie z Twoją opinią - to z nimi jest raczej problem, bo ja (gdy potrzeba) to umiem skorzystać z klamerek (chociażby C++ na Arduino czy PHP), ale oni nie dopuszczają opcji skorzystania z begin bo to mało profesjonalne. W takim razie o czym to świadczy? Bo zakładam, że umiłowanie/przywiązanie do danego sposobu pisania nie jest wadą jedynie pascalowców? ;)

Równie dobrze mogłem napisać jeśli ktoś tak bardzo woli { zamiast begi to już źle świadczy o programiście. Od początku przekazuje, że graficzna reprezentacja danego konstruktu początku/końca bloku jest bez znaczenia. Sam piszę niemal codziennie zarówno { jak i begin i to bynajmniej nie w Pascalu i zupełnie mi to nie przeszkadza ;)

Nie wspominam o multiplatformowych frameworkach bo i VCL taki nie jest

Ale za to jest Free Pascal/Lazarus. który jest także Pascalem, do tego bardzo nowoczesnym i ciągle rozwijanym, a dzięki nim można pisać zarówno w trybie graficznym, jak i tekstowym na Windows, Linux, MAcOs i kilka innych "dziwnych" architektur. Przypominam, że wątek dotyczy Pascala, więc nie zawężajmy go do Delphi.

Pisałem wyraźnie o środowisku Delphi/Pascal, oraz VCL. Zestawianie LCL to zupełnie nieporozumienie bo jest ta biblioteka bardziej zabuggowana niż VCL. Zresztą Free Pascal/Lazarus porównujesz, z Pascal/Delphi to to co piszesz jest bzdurą. Pokaż mi wsparcie w Free Pascal/Lazarus do pisania apek dla Androida na takim poziomie jak w Delphi, czy chociażby z manager pakietów tak bezproblemowy jak GetIt. No i gdzie w Free Pascal wsparcie do zadań równoległych jak w PPL? Niestety jak jeszcze w 2009/2010 roku Lazarus był alternatywą dla Delphi, bo samo Delphi miało mega zastój, tak teraz wystrzeliło i goni konkurencję, niemniej przez ceny, jakość, wsparcie nie dogoni już konkurencji, niemniej Lazarusa zostawili w tyle o jakieś 2 dekady. Już nie wspomnę o rekomendowanych frameworkach JS dla backendów Delphi jakie Embarca wykupiła i promuje. Jeśli porównujesz Free Pascal/Lazarus do Turbo Pascala to masz racje, ale to mi sie zupełnie nie klei z VCL a bardziej z Turbo Vision.

1
somedev napisał(a):

Zestawianie LCL to zupełnie nieporozumienie bo jest ta biblioteka bardziej zabuggowana niż VCL.

No, chociaż z tym mogę się w pełni zgodzić. ;)

2
somedev napisał(a):
cerrato napisał(a):

@somedev: ponownie - mam wrażenie, że piszesz przeczące sobie rzeczy.
Najpierw jeśli ktoś tak bardzo woli begin zamiast { to już zle świadczy o programiście. a chwilę później Przywiązywanie się do znaczków generalnie kiepsko znaczy o programiście. Domyślam sie o co Ci chodzi, być może trochę źle to ująłeś, ale wrażenie jest takie, że najpierw krytykujesz używanie "begin i end", a później piszesz, że znaczniki nie mają znaczenia. Ponadto w pierwszym wpisie atakowałeś pascala, a drugi jest bardziej obiektywny/ogólniejszy. Czy możesz doprecyzować, co konkretnie miałeś na myśli?

A co do nadmiernego przywiązania do tego, w jaki sposób się rozpoczyna blok - powiem Ci taką ciekawostkę: sam znam wielu programistów, którzy piszą w "porządnych" językach i się śmieją z mojego begin. I - zgodnie z Twoją opinią - to z nimi jest raczej problem, bo ja (gdy potrzeba) to umiem skorzystać z klamerek (chociażby C++ na Arduino czy PHP), ale oni nie dopuszczają opcji skorzystania z begin bo to mało profesjonalne. W takim razie o czym to świadczy? Bo zakładam, że umiłowanie/przywiązanie do danego sposobu pisania nie jest wadą jedynie pascalowców? ;)

Równie dobrze mogłem napisać jeśli ktoś tak bardzo woli { zamiast begi to już źle świadczy o programiście. Od początku przekazuje, że graficzna reprezentacja danego konstruktu początku/końca bloku jest bez znaczenia. Sam piszę niemal codziennie zarówno { jak i begin i to bynajmniej nie w Pascalu i zupełnie mi to nie przeszkadza ;)

Nie wspominam o multiplatformowych frameworkach bo i VCL taki nie jest

Ale za to jest Free Pascal/Lazarus. który jest także Pascalem, do tego bardzo nowoczesnym

To ja przepraszam, ale zupełnie inaczej rozumiem co to znaczy "bardzo nowoczesnym".

i ciągle rozwijanym,

Zawsze mnie to fascynowało, po co? :)
Ale ja nic do FPC/Lazarus nie mam, a do ludzi którzy to rozwija mam tylko podziw.

a dzięki nim można pisać zarówno w trybie graficznym, jak i tekstowym na Windows, Linux, MAcOs i kilka innych "dziwnych" architektur. Przypominam, że wątek dotyczy Pascala, więc nie zawężajmy go do Delphi.

Pisałem wyraźnie o środowisku Delphi/Pascal, oraz VCL. Zestawianie LCL to zupełnie nieporozumienie bo jest ta biblioteka bardziej zabuggowana niż VCL.

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem i nie interesują mnie jakieś klikalne biblioteki dla klikaczy ;-)
Ale tak na poważnie, ja widzę ogromną różnicę pomiędzy da się a rozwiązanie profesjonalne.
I takie Delphi ma super profesjonalną cenę, ale to co dostajemy za te pieniądze od rozwiązań Pro jest... no dość daleko jest.
No chyba, ze za profesjonalne uznajecie "naklepię na szybko jakaś apkę byle jak, a w OnClick'ach będzie jej logika" - to nie mam uwag.

Zresztą Free Pascal/Lazarus porównujesz, z Pascal/Delphi to to co piszesz jest bzdurą. Pokaż mi wsparcie w Free Pascal/Lazarus do pisania apek dla Androida na takim poziomie jak w Delphi,

Tak, faktycznie, bzdurą jest pisanie apek dla Androida w Pascalu.
Każdym.
Tak wiem, że powstało (HYPE ON) jakieś tam Kiss, Kiss - no i co z tego?
Jato traktuję jak demo technologiczne - niby można, ale żeby osiągnąć bardzo dobre efekty trzeba się nagimnastykować tyle, że... szkoda gadać.

czy chociażby z manager pakietów tak bezproblemowy jak GetIt.

Bezproblemowy, dobre sobie...
Działa to strasznie wolno i gówniano, nie polecam, wolę sobie ręcznie doinstalować co mi tam potrzebne.
Manager pakietów... jaaasne... To co najwyżej jest "instalator komponentów".

No i gdzie w Free Pascal wsparcie do zadań równoległych jak w PPL?

A szukałeś?
https://github.com/BeRo1985/pasmp

Niestety jak jeszcze w 2009/2010 roku Lazarus był alternatywą dla Delphi, bo samo Delphi miało mega zastój, tak teraz wystrzeliło i goni konkurencję, niemniej przez ceny, jakość, wsparcie nie dogoni już konkurencji, niemniej Lazarusa zostawili w tyle o jakieś 2 dekady.

Generalnie prawda, jest tylko taki tyci, tyci problemik...
Otóż Delphi za pozostałą topową konkurencją jest dekadę (albo i dwie) z tyłu.
Ot co.

No i jeszcze IDE; zacytuję mojego starego kumpla, gdzie będąc u niego na jednym z monitorów było Delphi a na drugim - WebStorm.
I mówi mi on tak: "Jestem przekonany, że Ci co rozwijają to (WebStorm) sami na tym pracują. Tam wszystko jest przemyślane i potrzebne. No i działa i to jak!
Ale to g**no, pisze ktoś, kto tego nie używa na co dzień".

No naprawdę, ciężko się nie zgodzić z faktem, ze Delphi IDE jest po postu i zwyczajnie okrutnie słabe jak na dzisiejsze czasy.
VS.NET ma AI do code completion, a w Delphi ono dalej nie działa poprawnie. A Czasem nie działa w ogóle.
Project manager to jakiś mało śmieszny żart, brak słów.
Może jak ktoś se klepie jakaś apkę na szybko to jest mega zadowolony.
Ale ja mam projekt na który składa się kilkadziesiąt bibliotek złożony z prawie tysiąca plików PAS (i nie, nie są to pliki komponentów tylko mojego projektu) i jest tak se...
Ale ja "wyjadacz" jestem i potrafię sobie radzić z Internal Error kompilatora, pewnie działa!

Już nie wspomnę o rekomendowanych frameworkach JS dla backendów Delphi jakie Embarca wykupiła i promuje.

Masz na myśli te deprecated starocie jak ExtJS albo (tego Emba nie wykupiła) UniGUI i ten no, IntraWEB?
Litości... przecież to się nadaje (co najwyżej) do wyklikania czegoś na szybko i byle jak.
Jak będzie tam pełne wsparcie dla PWA a w roadmapie zapisane zostanie wsparcie dla WebAssembly to chętnie odszczekam.

Jeśli porównujesz Free Pascal/Lazarus do Turbo Pascala to masz racje, ale to mi sie zupełnie nie klei z VCL a bardziej z Turbo Vision.

Eeee... tam, lepiej uciekać, póki można.
Albo zostać i trzepać kasę za rozwijanie legacy, ot taka to przyszłość Pascala ;-)

0

Skoro Elonowi Muskowi podobał się Turbo Pascal, to niech kupi całe Embercadero wraz z Delphi i zrobi z tego opensource;-) Wtedy by może coś ruszyło:)

0
furious programming napisał(a):
TommyDev napisał(a):

Nie napisałem "tylko", użyłem słowa "głównie" […].

Co jest bzdurą.

[…] ale niech będzie C/C++, nie zmienia to mojego przekazu

Kłamliwego przekazu. Już w nagłówku napisano o tym który język jest tym głównym:

Jak zbudowany jest system Windows 10? Microsoft zdradził szczegóły

Wszystko, co składa się na cały kod źródłowy systemu Windows 10 “waży” nieco ponad 0,5 terabajta (TB) i został napisany głównie w języku programowania C – wynika z informacji opublikowanych przez głównego inżyniera Microsoftu Axela Rietschina.

W pierwszym paragrafie też, na pół ekranu:

Dominuje język C

Według Rietschina Windows 10 napisany jest głównie w języku C oraz zawiera w niektórych miejscach C++ i zaprojektowany dla Microsoftu język C#.

Więc przygadywał kocioł garnkowi. A może nie widzisz różnicy pomiędzy językami C i C++, hmm? :d

@furious programming... jaja sobie robisz? Tu nie chodzi o to, nie ma znaczenia czy C czy C++ (o ile pamiętam, czytałem że pierwsze wersja Windows 1 miała kod w... Pascalu :D, ale nie potwierdzę, trza poszperać w googlach), nie mniej, przekaz nie jest kłamliwy (acz zawiera jedynie błąd to fakt), ale clou się nie zmienia, a Ty żeś się uczepił w czym jest napisany Windows... tylko, że to nie jest ważne, może być napisany w byle czym :D

stivens napisał(a):
[TommyDev napisał(a)]

Do listy żali na wannabe programmers powinienem dodać "czytanie ze zrozumieniem" :D

Ty lepiej gosciu nastepnym razem zrob lepszy research :)

A Ty gościu czytaj post 100 razy i pomyśl 1000 razy zanim coś napiszesz, bo na razie nic nie wniosłeś do tematu. Period.

Zacznijcie myśleć.

Wiele osób ma straszny ból d**y bo ktoś pisze w Delphi czy tam innym Pascalu, no i co z tego? Czy wyście już powariowali do reszty?

Są lepsze i gorsze języki, starsze i nowsze, i tak cały czas będzie. Ja do nauki od zera zawsze brał bym prosty język kompilowany (albo inaczej, każdy byle nie Java/C++ :D), a po ogarnięciu programowania poszedł bym dalej w językowej wędrówce (+interpretowane), po to by później swobodnie operować w wielu i nie mieć problemów z pracą w tym zawodzie. To mój pogląd, zawsze lepsze efekty uzyskuje się zaczynając od prostych rzeczy, by z czasem przejść do bardziej skomplikowanych. Pascal na początek nie jest zły, nie jest dziś najlepszym wyborem, ale to nie tak, że po nim nie można z sukcesem kontynuować programistycznej przygody. Sam zaczynałem od Basic'a na 8-bitowcach (ciekawe jakie baty bym zebrał pisząc "Czy warto się uczyć basica" :D), potem Assembler i zrozumienie jak działa komputer, a dziś jest wysyp web-developerów, którzy nie widzą (no pewnie nie muszą) skąd się bierze piksel na ekranie, ale dumnie piszą o sobie "Software Engineer" :D

Enjoy!

0
TommyDev napisał(a):

Tu nie chodzi o to, nie ma znaczenia czy C czy C++ […]

No właśnie ma znaczenie, bo to zupełnie różne języki, podobnie jak Java i JavaScript. Walnąłeś gafę i na mnie winę zwalasz za swoje merytoryczne zaniedbania. Jaja sobie robisz? Zacznij myśleć.

Edit: no może nie aż tak zupełnie różne języki, bo C jest niskopoziomowym subsetem C++, ale mimo wszystko różnic jest na tyle dużo, że dowolne zamienianie nazw tych języków jest nieprawidłowe.

0
furious programming napisał(a):
TommyDev napisał(a):

Tu nie chodzi o to, nie ma znaczenia czy C czy C++ […]

No właśnie ma znaczenie, bo to zupełnie różne języki, podobnie jak Java i JavaScript. Walnąłeś gafę i na mnie winę zwalasz za swoje merytoryczne zaniedbania. Jaja sobie robisz? Zacznij myśleć.

Edit: no może nie aż tak zupełnie różne języki, bo C jest niskopoziomowym subsetem C++, ale mimo wszystko różnic jest na tyle dużo, że dowolne zamienianie nazw tych języków jest nieprawidłowe.

No właśnie nie ma znaczenia, nie rozumiesz, bo nie wiesz o co mi chodziło, mi się już nie chce tłumaczyć milion razy tego samego :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1