Backend w Pascalu

2

Wiem, że niektórzy teraz mogą buchnąć śmiechem(!), ale okazuje się że nie tylko ja wpadłem na pomysł by zrobić "backend" we Free Pascalu.
Z tego co właśnie przeczytałem na forum freepascal.org to na backendzie w Pascalu opiera się min. strona holenderskiego banku https://www.binck.nl oraz https://www.coolblue.nl

Jak pisze Thaddy:

I have worked with a team of about 40 fte + 20+ testers on a website for 500.000+ customers that is fully written in Object Pascal, a tiny bit Java and Oracle (clustered) running on 40+ servers.
So, yes, and it even scales much better than some web oriented languages like PHP. https://www.alex.nl/
Many forum members know that.....
There are more examples....(e.g. coolblue.nl ) that are mostly written in Object Pascal.
These examples are not large scale, but huge scale.

https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,45642.0.html

1

Fajna ciekawostka, ale sorry - nie ma tam słowa, że to freepascal. Na moje to jakaś wersja Delphi i porządnie zrobiony httplistener, żeby rozdzielać requesty na n serwerów pewnie. Niemniej jako dla fana samego języka jakim jest Pascal to pozytywna ciekawostka.

2

Jak robisz serwisy RESTowe (stateless) to tak naprawdę możesz robić w czym chcesz. Zamknąć to w obrazie dockerowym to nawet klient nie będzie wiedział.
Dystrybucja pracy w ww linku możliwe że jest robiona w ogóle poza aplikacją.

1
Kristof napisał(a):

Wiem, że niektórzy teraz mogą buchnąć śmiechem(!),

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni...
A jak już "buchają", to znaczy, że tak naprawdę g**no się znają.
No chyba, że jest to serwer pod znacznym obciążaniem zrobiony na bazie Delphiowego DataSnap.
Wtedy to szacun...

ale okazuje się że nie tylko ja wpadłem na pomysł by zrobić "backend" we Free Pascalu.

Eee... robię to grubo od ponad dekady. Kiedyś REM Objects, teraz mORMot, ale nowy projekt to już będzie .NET Core na backendzie. I zdecydowanie nie Pascal/Delphi.
Tak czy inaczej - co w tym takiego nowego?

0
somedev napisał(a):

Fajna ciekawostka, ale sorry - nie ma tam słowa, że to freepascal.

A no nie ma. Jednak wiedząc, że Free Pascal jest tym kraju popularny i że Thaddy zna go bardzo dobrze (i jak sam wspominał, pracuje w nim), spokojnie można założyć, że miał na myśli właśnie ten dialekt a nie Delphi. ;)

0

nowy projekt to już będzie .NET Core na backendzie

@wloochacz - a czemu robisz przesiadkę? Jakie względy/czynniki przeważyły, że porzucasz technologię używaną od nastu lat i robisz małą (a może i wielką) rewolucję?

2
cerrato napisał(a):

nowy projekt to już będzie .NET Core na backendzie

@wloochacz - a czemu robisz przesiadkę?

Bo mogę, chcę i przyszłościowo - muszę.

Jakie względy/czynniki przeważyły, że porzucasz technologię używaną od nastu lat i robisz małą (a może i wielką) rewolucję?

To raczej ewolucja niż rewolucja, ale i tak na pewno nie na poziomie technologicznym (tj. czy to będzie taki czy siaki język, to w sumie bez istotnego znaczenia).
Mam dość pałowania się z półśrodkami; w tych Delphiowych rozwiązaniach może i wszystko jest na poziomie podstawowym, ale im dalej w las tym ciemniej.
Chcę mieć potężne narzędzie, które nie będzie mnie ograniczać technologicznie.
Bo np. mam u podstaw wymagania, które polegają na integraci z systemami klasy Enterprise (np. SAP ERP).
Do .NET jest wszystkiego po dach - od bibliotek, po przykładowy kod.
Do Delphi? Co najwyżej jakieś starocie, o których mało kto pamięta i pewnie niewiele z tego działa.

Ale generalnie chodzi o system, który ma działać i integrować się w rozproszonym środowisku.
Delphi to mi da co najwyżej nowe skórki albo inne bzdury do programowania mobilnego, którego i tak nie używam i nie będę używał, nawet jeśli robię jakieś pierdoły dla mobile.
Nieee.... to nie tędy droga.

Dlatego desktopowy klient zostaje w Delphi.
Ale serwer aplikacyjny to już na pewno nie, a tym bardziej web/mobile.

Inne argumenty, które tu padły, oczywiście niosą wartość dodaną, ale nie są dla mnie krytyczne.

0

A ten desktop pozostaje w Delphi na chwilę, do czasu zakończenia migracji części serwerowej, czy raczej tak zostanie na dobre?

0
cerrato napisał(a):

A ten desktop pozostaje w Delphi na chwilę, do czasu zakończenia migracji części serwerowej, czy raczej tak zostanie na dobre?

Aktualnie nie mam planów migracji desktopa do nowej platformy, a w daaaalekiej przyszłości to raczej desktopa zastąpi web.

0
furious programming napisał(a):
somedev napisał(a):

Fajna ciekawostka, ale sorry - nie ma tam słowa, że to freepascal.

A no nie ma. Jednak wiedząc, że Free Pascal jest tym kraju popularny i że Thaddy zna go bardzo dobrze (i jak sam wspominał, pracuje w nim), spokojnie można założyć, że miał na myśli właśnie ten dialekt a nie Delphi. ;)

Znalazłem w cache googli informację o evencie Coolblu http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q4Vi4Yi3t9sJ:eetheipho.tosbourn.com/a0k-delphi-os-x.html+&cd=11&hl=pl&ct=clnk&gl=pl , który mówi o prezentacji/meetup'ie (nie lubię tych anglojęzycznych słów) nt. backendu w Delphi. Dlatego moim zdaniem jest więcej przesłanek, że przynajmniej ten projekt jest w Delphi a nie FP cy Lazarusie. Podobnie jeśli chodzi o wspomniany bank to rekrutują programistów Delphi https://www.ictergezocht.nl/4299_binckbank/ict-vacatures/10156_senior-delphi-ontwikkelaar-amsterdam/ Wiem, że możesz powiedzieć, że każdy może robić spotkania nt. systemów w Delphi oraz rekrutować programistów Delphi a dodatkowo mieć potężny system w FP w ukryciu, niemniej intuicja mi podpowiada, że oni serio używają Delphi, a wzmianek o FP czy Lazarusie w kontekście tychże organizacji nie ma.

Dodatkowo we wspominanym poście pisze wielokrotnie "Object Pascal". Gdzie autor wspominał, że pracuje we Free Pascalu?

0

"Object Pascal". Gdzie autor wspominał, że pracuje we Free Pascalu?

Praktycznie wszystkie nowoczesne wersje Pascala to Object Pascal - zarówno Delphi, jak i FP.
Cytując Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Object_Pascal

Różne implementacje języka Object Pascal są użyte w środowiskach programistycznych Borland Delphi, CodeGear Delphi, Kylix oraz w środowisku programistycznym Lazarus (kompilator Free Pascal – darmowa implementacja).

0
cerrato napisał(a):

"Object Pascal". Gdzie autor wspominał, że pracuje we Free Pascalu?

Praktycznie wszystkie nowoczesne wersje Pascala to Object Pascal - zarówno Delphi, jak i FP.
Cytując Wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Object_Pascal

Różne implementacje języka Object Pascal są użyte w środowiskach programistycznych Borland Delphi, CodeGear Delphi, Kylix oraz w środowisku programistycznym Lazarus (kompilator Free Pascal – darmowa implementacja).

Oj kolego, podstawówka się kłania ;) W ramach prostokątów można wyróżnić prostokąty o 2 parach takich samych boków, oraz kwadraty, które mają wszystkie boki równe. Mają te dwie figury geometryczne częściowo wspólne właściwości - np. wszystkie kąty proste, natomiast część właściwości jest różna - np. pole w kwadracie można liczyć jako a^2. Podobnie gdy mówię, o prostokącie to nie wynika, że mam na myśli kwadrat. Zatem mówiąc Object Pascal nie ma logicznych przesłanek za tym, żebym miał na myśli Free Pascala. Natomiast autor wypowiedzi powołał się na firmy, które są powiązane z Delphi i są na to dowody, natomiast nie ma dowodów na powiązanie z Free Pascalem. Jeśli autor by powiedział, że faktycznie pisze we Free Pascalu to można by powiedzieć, że pisze w Object Pascali. Mówiąc Object Pascal, można mieć na myśli Delphi, FP, Kylix czy implementacje Applową.

0

Wiem, czym się różni kwadrat od prostokąta :P

Chodziło mi o coś innego, ale widać się nie dogadaliśmy. Ja to, co napisałeś - pisze wielokrotnie "Object Pascal". Gdzie autor wspominał, że pracuje we Free Pascalu zrozumiałem tak, że "raczej nie jest to FP/Lazarus, bo koleś pisze o Object Pascalu" i chciałem pokazać, że w żaden sposób powoływanie się na Object Pascala nie wyklucza możliwości, że to jest FP/Lazarus.

0

Nie wyklucza, ale nie potwierdza, a @furious programming twierdzi, że autor tak zadeklarował a zastanawiam się gdzie. Jak już 3 raz wspominam - za to firmy na które się powołuje czy jest skoligacony, publicznie dają znać że są powiązane z Delphi.

0
somedev napisał(a):

[…] a @furious programming twierdzi, że autor tak zadeklarował a zastanawiam się gdzie.

Przynajmniej tak mi się wydaje, bo w głowie mi siedzi ta informacja, że natrafiłem na nią czytając różne wątki na forum Lazarusa. Nie sposób tego znaleźć, bo jeśli faktycznie taką informację ten użytkownik podał, to nie pamiętam kiedy to było i w jakim wątku.

Mogę się mylić, bo nie mam 100% pewności. W razie czego można peemkę napisać i zapytać. ;)

0

Thaddy właśnie odpowiedział, że użyto Delphi ale bez żadnych dodatkowych komponentów!
I moim skromnym zdaniem nie ma co się kłócić, bo to i tak wielki pozytyw że do dużego, nowoczesnego systemu bankowego użyto Pascala, a nie Javy czy C# :-)

0
Kristof napisał(a):

Thaddy właśnie odpowiedział, że użyto Delphi ale bez żadnych dodatkowych komponentów!
I moim skromnym zdaniem nie ma co się kłócić, bo to i tak wielki pozytyw że do dużego, nowoczesnego systemu bankowego użyto Pascala, a nie Javy czy C# :-)

Pewnie w czasach gdy to pisano c# nie było, Java była do hipisów a to już lepiej Delphi niż C++ ;)

2

Ja mam stronę jako aplikacja klient-serwer w Pascalu
zagadki-informatyczne.pl

0

@MariuszJ: a czy napiszesz coś więcej, jak masz to zrobione? Fajnie, jakbyś zdradził więcej szczegółów odnośnie technicznej strony tego rozwiązania.

1
cerrato napisał(a):

@MariuszJ: a czy napiszesz coś więcej, jak masz to zrobione? Fajnie, jakbyś zdradził więcej szczegółów odnośnie technicznej strony tego rozwiązania.

W tej chwili Delphi w wersji community edition jest 64 biotowe, bezpłatne i do niego są do kupienia biblioteki intarweb na który ceny spadły znacznie ostatnio
https://www.atozed.com/intraweb/buy/
Jeśli front-end może być prosty, to jest to idealne rozwiązanie dla twojej hobbystycznej strony z aplikacjami z metod numerycznych. Nie musisz się uczyć zaawansowanego html, css, java script. Możesz postawić serwer w domu albo na "amazon aws" za trzy dolary miesięcznie. Programujesz wizualnie błyskawicznie tak samo jak zwykły program, kładąc komponenty na formularzu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1