TVirtualStringTree - błąd przy OnGetText

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-28 20:32
0

Witam, przy ładowaniu danych do komponentu TVirtualStringTree w procedurze OnGetText dostaję błąd
Invalid pointer operation

Procedura wygląda jak poniżej - dodam że identyczne rozwiązanie mam w innych miejscach i problem nie występuje.

DataVSTPozycjeFVWz:=Sender.GetNodeData(Node);

  case Column of
    0:CellText:=IntToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.Lp);
    1:CellText:=DataVSTPozycjeFVWz^.PKWIU;
    2:CellText:=DataVSTPozycjeFVWz^.NazwaArt;
    3:CellText:=Form1.PoprawZaokraglenie(CurrToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.Ilosc));
    4:CellText:=DataVSTPozycjeFVWz^.JednMiary;
    5:CellText:=Form1.PoprawZaokraglenie(CurrToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.CenaJednNetto));
    6:CellText:=Form1.PoprawZaokraglenie(CurrToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.WartoscNetto));
    7:CellText:=IntToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.Vat);
    8:CellText:=Form1.PoprawZaokraglenie(CurrToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.WartoscVat));
    9:CellText:=Form1.PoprawZaokraglenie(CurrToStr(DataVSTPozycjeFVWz^.WartoscBrutto));
  end;                            

Globalny wskaźnik do rekordu

DataVSTPozycjeFVWz:P_VirtualRecordPozycjeFVWz;

jest w sekcji public formy.

Jeżeli wezmę w komentarz to co w case Column of - problem znika. Może coś w samych ustawieniach komponentu ?

Pozostało 580 znaków

2019-05-28 21:32
1

Zrób jakiś mały program testowy, tak abym mógł go skompilować i sprawdzić u siebie.

Na ten moment powodu problemów nie widzę.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-05-28 21:32

Pozostało 580 znaków

2019-05-28 22:02
1

Tak, jak napisał @furious programming - daj trochę więcej kodu, bo na razie to jest bardziej zgadywanie niż realna pomoc.

Możesz jeszcze zrobić jedną rzecz, która mi przyszła do głowy tak na szybko: skoro piszesz, że wykomentowanie case powoduje, że problem znika, to możesz sobie to zakomentować, a następnie linia po linii "oddawać" - w ten sposób będziesz wiedział przynajmniej, czy każda z nich powoduje błąd (czyli pewnie wskaźnik do obiektu/rekordu jest pusty/niepoprawny), czy w jakiejś jednej konkretnej następuje naruszenie pamięci. Zajmie Ci to 3 minuty i od razu będziesz wiedział coś więcej.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 2x, ostatnio: cerrato, 2019-05-28 22:03

Pozostało 580 znaków

2019-05-28 22:08
0
cerrato napisał(a):

[…] skoro piszesz, że wykomentowanie case powoduje, że problem znika, to możesz sobie to zakomentować, a następnie linia po linii "oddawać" - w ten sposób będziesz wiedział przynajmniej, czy każda z nich powoduje błąd […]

Daję plusa za te słowa. Programowanie randomowe w czasach, w których mamy w bród funkcji do podglądania pamięci i analizy przepływu sterowania, to czysta głupota (albo lenistwo). A najgorsze jest to, że masa ludzi tak robi – nawet sam też czasem tak szukam problemów… :/

Trzeba użyć debuggera i sprawdzić co jest nie tak. No ale bez kodu choćby testowej aplikacji tego nie zrobię. Obstawiam, że kod komponentu działa prawidłowo, a wyjątek leci we własnych metodach.


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-05-28 22:50

Pozostało 580 znaków

2019-05-28 22:17
0

Daję plusa za te słowa. Programowanie randomowe w czasach, w których mamy w bród funkcji do podglądania pamięci i analizy przepływu sterowania, to czysta głupota (albo lenistwo).

Szczerze mówiąc to się pogubiłem. Najpierw piszesz, że dajesz plusa, a potem jakby sam temu zaprzeczasz - odwołujesz się do debugerów i innych narzędzi, o których ani słowem nie wspomniałem, za to "tradycyjne metody" nazywasz lenistwem czy głupotą. To, co zaproponowałem to zaiste odmiana dupa debugging, ale bardzo prosta, szybka i skuteczna w realizacji :D Owszem, można walić debugerami i podglądać co się dzieje, ale nie wiem, czy w tym przypadku nie będzie to nadmierne. Jeśli uda się ustalić która linia powoduje awarię, to pewnie kolejny rzut oka temat rozwiąże (coś w stylu aaaa.. no tak, nie zmieniłem wartości wskaźnika zanim przepisałem wartość zmiennej).


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2019-05-28 22:50

Pozostało 580 znaków

2019-05-28 22:46
0
cerrato napisał(a):

Szczerze mówiąc to się pogubiłem. Najpierw piszesz, że dajesz plusa, a potem jakby sam temu zaprzeczasz […]

Daję plusa, bo przypomniałeś mi w jak głupi sposób sam czasem postępuję. :]

To, co zaproponowałem to zaiste odmiana dupa debugging, ale bardzo prosta, szybka i skuteczna w realizacji :D

No dokładnie. Choć równie szybkie jest postawienie w danym miejscu break-pointa i sprawdzenie zmiennych.

Przez bardzo długi czas (ze dwa-trzy lata) stroniłem od debuggera, stosując różne prymitywne praktyki analizy przepływu sterowania czy sprawdzania danych siedzących w zmiennych. A jak w końcu zaznajomiłem się z debuggerem i nim pobawiłem, to własnym oczom nie wierzyłem – i było to w Delphi 7. Od tamtej pory starałem się używać go do sprawdzania wszystkiego co potrzebowałem, jednocześnie próbując pozbyć się złych nawyków. Uważam, że wyszło mi to na dobre.


No, wracając do tematu – bez przykładowej aplikacji z kompilowalnym kodem nie pomogę.


edytowany 4x, ostatnio: furious programming, 2019-05-28 22:51

Pozostało 580 znaków

2019-05-29 08:35
0

Czasami debugger jest bezsilny ale to zazwyczaj znak że problem jest gdzieś wcześniej np.

  • zapis do pamięci gdzieś gdzie pisać nie powinno
  • użycie zewnętrznych DLL i korzystanie ze złego API (zły call conversion albo nie takie typy parametrów)
    Wtedy błędy mogą są "ciekawe" i gwarantują wiele godzin "przyjemnej zabawy"

A wracając do tematu:
ustawił bym breakpoint na pierwszej linii i oglądał kod linia po linii debuggerem.
Bo kod sam s sobie jest OK , ale jak gdzieś będzie NULL (albo kosmos) to pojawi się taki wyjątek


Nie przyjmuję reklamacji za moje rady, używasz na własną odpowiedzialność

Pozostało 580 znaków

2019-05-29 15:02
0
Adamek Adam napisał(a):

[…] zły call conversion albo nie takie typy parametrów) […]

Jak już coś to zły call convention, bo to o konwencję wywołania chodzi, a nie o jakąś konwersję. ;)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0