Delphi 10.3 i zapis znaków w standardzie Mazovia do pliku dbf dbase

Odpowiedz Nowy wątek
2019-04-15 21:08
0

Dodaję rekordy do tabeli dbf standardu dbase. Napisy mają mieć polskie znaki w standardzie Mazovia. Używam do tego celu ADOConnection i ADOCommand. Connection string jest następujący:

'Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Extended Properties="dBASE IV";Data Source='+extractfilepath(ParamStr(0))+';'+ 'User ID=Admin;Password=';

Do TADOCommand wrzucam polecenie

insert into table1 (pole1) values('ąśżźćęółńżźĄŚŻŹĆĘŃÓŁŻŹ')

przy czym te polskie litery są przekodowywane wg odpowiednich wartości danego znaku.
Niestety w tabeli dbf nie lądują znaki w standardzie Mazovia ale inne krzaki. Podejrzewam, że to ma związek z Unicode. Wersja community edition nie posiada BDE ani nie można pobrać instalatora BDE, by jakoś skorzystać z BDE. Czytałem o FireDac, niestety trzeba mieć driver do dbase od firm trzecich (płatny). Jest stary komponent TDBF ale nie kompiluje się na najnowszym Delphi. Jak to ugryźć?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-04-15 22:06

Pozostało 580 znaków

2019-04-15 21:21
0

chyba da się doinstalować BDE do Rio https://cc.embarcadero.com/item/30868

Pozostało 580 znaków

2019-04-15 22:29
0

Not Authorized
Sorry, you don't have access to this submission. Please see similar submissions for RAD Studio and Binaries, and other submissions by Calvin Tang.

Licencja nie pozwala na pobranie.

Pozostało 580 znaków

2019-04-15 23:36
0

Chyba tylko dwie osoby mogą wiedzieć, co tu należy zrobić. Oficjalnie wzywam @wloochacz oraz @Stefan_3N


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
Mnie proszę nie wzywać, ponieważ ja z DBFami nie mam nic wspólnego od 20 lat. I nie chcę mieć :) - wloochacz 2019-04-17 12:39

Pozostało 580 znaków

2019-04-15 23:59
1

vkDBF sobie z tym poradzą. Ja tego używam pod XE8 do dostępu do DBFów Clipperowych z indeksami NTX i w CP852 i działają OK


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2019-04-17 09:14
1

A jak nie działa to mogę podrzucić stary unit z czasów turbo pascala - GDBF, który w Lazarusie i Delphi działa bez problemu:)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0