Procedura

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-09 14:57

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Mam program, ktory ma 2 Unity: Unit1 i Unit2

Unit1 posiada procedure, ktora sobie zrobilem np.

Procedura okno;
begin
ShowMessage('Klania sie Unit1');
end;

A w drugim Unicie chciałbym sie odwolac do tej mojej procedury, a

Procedure Button1.click();
Begin
okno;
end;

generuje blad :( co mam zrobic ??


Make love, not war !

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 15:08

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 14 lat temu

0

Cze
w drugim unicie do sekcji uses musisz dodac unit1
[dopisane]
i jeszcze w onclick buttona dajesz Form1.okno;

jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi bo nie uzywam delphi pisze z podobienstwa do bcb :-)


"When the truth walks away,
everybody stays,
cause the truth about the world is that crime does pay" - The Offspring

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 16:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

i jeszcze w onclick buttona dajesz Form1.okno;

Prędzej okno lub nazwa_unitu.okno (to jest procedura a nie metoda).


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 18:08

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Jeszcze chyba musisz nazwe tej procedury wpisac pod slowem public w tym Unicie w którym ona jest.

O cholera. Odróżniasz w ogóle [b]metody[/b] od [b]procedur[/b] i [b]funkcji[/b]?? Z tej odpowiedzi wnioskuje, że nie.

Poucz się ObjectPascala, dobra??


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 18:35

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

O cholera. Odróżniasz w ogóle [b]metody[/b] od [b]procedur[/b] i [b]funckji[/b]?? Z tej odpowiedzi wnioskuje, że nie.

Poucz się ObjectPascala, dobra??

Vogel nie gorączkuj się. Pisz jak dla małych dzieci, skoro nie potrafią zrozumieć.
unit1.okno;


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 22:31

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Hmmm, nie wiem po co te goraczki jak i tak to nie dziala. Sprobujcie to skompilować ...

Probowalem:

  1. odwolywac sie do Unita1 (unit1.okno)
  2. odwolywać sie do Form1 (form1.okno)
  3. zadeklarowalem w USES unit1

i nic... :(


Make love, not war !

Pozostało 580 znaków

2003-02-09 22:36

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

[code]
Unit Unit1;
Interface
Uses Dialogs;

Procedure Okno;

Implementation

Procedure Okno;
Begin
ShowMessage('Unit1');
End;

End.
[/code]

W unicie drugim tej forumy umieszczasz Uses Uni1; i wywołujesz procedure Okno.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0