Problem z załadowaniem zawartości pliku graficznego do strumienia

0

Witam napisałem program w którym ładuję zawartość pliku graficznego do strumienia. Problem jest taki że nic się nie łąduje a powinno

var

  Bufor: Array [0..1000] of Byte;

  StreamA: TFileStream;



implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
i: Integer;
begin

StreamA := TFileStream.Create('d:\bitmap.bmp',fmcreate);

for i := 0 to 1000 do
begin
StreamA.Seek(I,1);
StreamA.Read(bufor,1)

end;


for i := 0 to 1000 do
showmessage(inttostr(bufor[i]));

end;

chodzi o to że progs powinien ładować do tablicy dane z pliku po jednym bajcie niestety tablica wypełniona jest zerami... o co chodzi? co robię nie tak?

1

chodzi o to, że nie masz pojęcia co robią poszczególne metody. Po prostu 1000 razy ładujesz jeden bajt do pierwszej komórki tablicy. Dodatkowo niepotrzebnie 1000 razy ustalasz pozycję w strumieniu. A tak naprawdę to wczytanie danych do tego buffora to jest jedna linia bez zbędnej pętli.

0

może jakaś podpowiedź z kodem jak to zrobić?

4

Np. tak:

StreamA := TFileStream.Create('D:\bitmap.bmp', fmOpenRead);
StreamA.Read(Bufor[0], 1000);

Dane chcesz wczytać do tablicy, zaczynając uzupełnianie bufora od pierwszej jego komórki.

Ogólnie to robisz masę błędów, wynikających z braku rozumienia działania klasy strumienia i w sumie wszystkiego innego – piszesz ten kod na pałę, bez zastanowienia. Nic się nie ładuje, bo nie powinno się ładować.


Pierwsza sprawa – Twój bufor nie ma rozmiaru 1000 bajtów, a 1001 bajtów, bo macierz indeksujesz od 0 do 1000. Po drugie, używasz zmiennych globalnych, choć wcale nie potrzeba aby były globalnymi, w dodatku dla całego projektu.

Po trzecie, strumień chcesz wykorzystać do odczytu, a przekazujesz enum fmCreate, który tworzy nowy (pusty) plik w miejscu starego, więc tym samym kasujesz jego pierwotną zawartość i program już nie ma czego odczytywać. Do otwarcia strumienia w trybie odczytu używa się flag fmOpenRead lub fmOpenReadWrite.

Po czwarte, próbujesz wczytywać dane po jednym bajcie, co absolutnie nie ma sensu, bo jest rozwiązaniem najwolniejszym ze wszystkich możliwych. Po to klasa strumienia ma metody umożliwiające ładowanie całych bloków, aby jedną instrukcją wczytywać tyle danych, ile się potrzebuje.

Po piąte, każde załadowanie danych ze strumienia powoduje automatyczne przesunięcie kursora (pozycji w strumieniu), dzięki czemu nie trzeba w kółko samemu go przesuwać. Metody Seek używa się tylko wtedy, gdy bieżąca pozycja kursora jest inna niż ta, na której nam zależy.

I po szóste – jak chcesz sprawdzić czy dane załadowano poprawnie to skorzystaj z jakiegoś narzędzia, choćby okienka watches, zamiast wyrzucać dane na ekran w okienkach do komunikatów. Poza tym wątpię, aby Ci się chciało tysiąc okienek ręcznie zamykać.

I wreszcie po siódme – porzuć ten nastoletni zabytek i albo pobierz darmową wersję Delphi CE (ma pewne ograniczenia, w Twoim przypadku raczej nieistotne), albo darmowego Lazarusa (nie ma żadnych narzuconych ograniczeń). Założę się że albo masz wersję trial swojego Delphi 7, która po miesiącu wygaśnie, albo używasz wersji pirackiej.

0

a, tu jest haczyk,:) wielkie dzięki, używam zmiennych globalnych dlatego że jest mi wygodniej nie lubię pisać za każdym razem w zdarzeniu OnClick buttona var.

faktycznie nie było czego odczytywać ponieważ plik był pusty:D

dzięki pozdrawiam !

spróbuję znaleźć Delphi CE, z Lazarusa nie korzystam, exe które generuje ze zwykłą formatką bez kodu zajmuje 14MB, :D

0
noptrix napisał(a):

spróbuję znaleźć Delphi CE, z Lazarusa nie korzystam, exe które generuje ze zwykłą formatką bez kodu zajmuje 14MB, :D

Oho, mamy nowego członka towarzystwa małych plików wykonywalnych! :]


Ale i tak jesteś gamoń – wystarczy w ustawieniach projektu zaznaczyć opcję, aby symbole debuggera zapisywane były w osobnym pliku (domyślna opcja dla trybu debug). A dla wersji końcowej (produkcyjnej) ustawia się build mode na release i kompiluje już bez żadnych symboli, z odpowiednimi optymalizacjami – wtedy rozmiar pliku wykonywalnego nie będzie przekraczać dwóch megabajtów.

Dodam tylko, że rozmiar ten nie będzie się znacząco różnił jeśli wygenerujesz apkę za pomocą Delphi CE.

0

eh co za świat. ściągnąłem Delphi CE ze strony Embarcadero, podali mi klucz do zarejestrowania, Embarcadero product Registration wywala błąd:

No valid information found

toteż dali mi drugi serial ze strony Embarcadero, nie da się zarejestrować
zaraz mnie coś trafi

idę spać

0

problem dotyczy licencji... jeżeli mieliście taki problem robicie tak:

  1. odinstalowujecie wszystkie Rad Studio, odinstalowujecie Delphi Comunity Edition,
  2. uruchamiacie ponownie komputer,
  3. uruchamiacie Total Commander,
  4. wyszukujecie na dysku wszystkie pliki *.slip z nimi jest kaszana
  5. kasujecie je (ja nie skasowałem tylko licencji dla** delphi 7** którą chce mieć zainstalowaną równolegle
  6. uruchamiacie instalkę** Delphi CE** i wprowadzacie kod
  7. program połyka serial number i instaluje się bez problemu, u mnie pojawiło się 366 dni licencji

ogólnie chodzi o to że nie tylko ja miałem problem z wprowadzeniem prawidłowego seriala

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1