Nowa wersja Lazarusa - 2.0.0

Odpowiedz Nowy wątek
2019-02-08 21:55
3

Wprawdzie Delphi jest coraz mniej popularne, a jego "uboższy" (aczkolwiek w pełni darmowy i do tego wieloplatformowy kuzyn) to jeszcze bardziej niszowy temat, niemniej co pewien czas pojawia się na naszym forum temat Lazarusa. @furious programming na pewno o tym już wie, ale może na przykład taki @soob będzie zainteresowany ;) Albo ktoś inny, przeglądając forum, poczuje się zainspirowany/zachęcony i spróbuje czegoś nowego ;)

W każdym razie, po tym przydługim wstępie, pragnę poinformować osoby niewtajemniczone, że od trzech dni można pobierać stabilną wersję Lazarusa z numerkiem 2.0.0 - http://forum.lazarus-ide.org/[...]ID=2sudm958l4lurc7klhnsp5ne01. Wcześniej były wersje RC, które widać okazały się na tyle stabilne, że zakończono testy i rzucono dwójeczkę na rynek :)


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 12:52
0

hm czyli mogę się wstrzymać z instalacją dwójki bo nic przełomowego póki co nie ma?


Kto nigdy nie zrobił var dupa niech pierwszy rzuci kamień.

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 14:59
0

@karpov: zobacz do changelogu i sam określ, czy jest dla Ciebie coś wartego uwagi.

Najbardziej wnerwia mnie wypełnianie okienka code completion jakimiś ciągami niewiadomego pochodzenia, które w kolumnie po lewej stronie mają typ text. Co to jest? Niepotrzebnie tylko zaśmieca tę listę i nie pozwala uzupełnić identyfikatora w przypadku, gdy tylko jeden z listy pasuje. Muszę to dokładniej zbadać i wyłączyć w cholerę. :/


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2019-02-11 23:14
Czekaj, czekaj - jak to było? A wiem; masz źródła, to możesz sobie poprawić :) Taką radę dostałem, kiedy utyskiwałem na coś tam w Lazarusie... - wloochacz 2019-02-11 16:52
Na razie to nie wiem skąd się te wartości biorą – nie potrafię tego zreprodukować… :D - furious programming 2019-02-11 16:53
Prośba - jak coś ustalisz to pochwal się na forum - cerrato 2019-02-13 11:12

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 17:59
1

@cerrato: już wiem skąd biorą się te wartości typu text.

Jeśli napisze się w kodzie nieistniejący identyfikator (albo się go nie poda w ogóle), wpisze kropkę i poczeka chwilę, to otworzy się okienko kompletowania kodu wypełnione wszystkimi słownymi tokenami z danego modułu:

code-completion.png

Na początku, tuż po zainstalowaniu środowiska, trochę zmieniałem w kodzie swojego projektu i udało mi się otworzyć to okienko wypełnione normalnymi pozycjami (typami, funkcjami itd.) i dodatkowo tymi typu text. Jednak teraz nie potrafię tego zreprodukować – nie pamiętam w jakich warunkach udało mi się do tego doprowadzić.

Muszę się dopytać o co z tym chodzi, po co to jest i jak to wyłączyć, bo na pewno nie będę z tego korzystał.


edytowany 4x, ostatnio: furious programming, 2019-02-13 18:05

Pozostało 580 znaków

2019-02-14 07:37
1

Jest więcej j.polskiego :) - na pewno okno opcji projektu . Może innym angielski nie przeszkadza ale mi się podoba :)

Pozostało 580 znaków

2019-02-14 09:30
1

Mnie akurat polski (a także wszelkie inne tłumaczenia) drażni i nawet, jeśli dane środowisko umożliwia zmianę języka, pozostaję przy angielskim. W IT to jest taki standard, a poza tym tak jest łatwiej. Większość wartościowych materiałów jest po angielsku, więc odpada zastanawianie się, czy "projekt->ustawienia->parametry debuggera" to jest to samo, co "project->settings->debugger setup".


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 3x, ostatnio: cerrato, 2019-02-14 17:03

Pozostało 580 znaków

2019-02-14 12:31
2

Nie używam polskiego interfejsu w żadnym programie, a tym bardziej w narzędziach do programowania. Jeśli trzeba czegoś poszukać w sieci to i tak najwięcej informacji znajdę po angielsku, więc odpada problem z szukaniem oryginalnej treści np. komunikatu błędu czy danych z interfejsu. No i cały czas ma się do czynienia z j. angielskim, więc przy okazji się go szlifuje.

W razie braku rozumienia treści, zawsze można skorzystać z translatora. ;)


Pozostało 580 znaków

2019-02-19 10:40
2

Zwykle używam polskich wersji programów i Windowsa, ale z wyjątkiem IDE - z podanych już powodów, zwłaszcza że takie Visual Studio miejscami ma bardzo karkołomne tłumaczenie i zastanawiaj się człowieku o co im chodzi...

A swego czasu ustawiłem sobie wszystko (z Windowsem włącznie) na rosyjski. Niestety wiele skrótów klawiszowych zaczęło wymagać rosyjskiej klawiatury, co było mega uciążliwe. Odpuściłem po miesiącu ;-)

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2019-02-19 10:41
Z tym rosyjskim to Pan pojechał ostro :) - cerrato 2019-02-19 11:24

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0