Migracja z Delphi 7 do Lazarusa

0

Potrzebuję jakiś praktycznych porad do przeprowadzenia migracji z kodu napisanego w Delphi 7 do Lazarusa w szczególności dla QReport Indy oraz VirtualStringTree. Czy licencja Lazarusa zezwala na pisanie programów na użytek komercyjny - konkretnie program do użytku we własnej firmie nie związanej z programowaniem ?

1

Licencja Lazarusa pozwala praktycznie na wszytko - możesz pisać w nim komercyjne aplikacje, sprzedawać je, nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Lazarus jest do tego stopnia liberalny w zakresie licencji, że nawet jest pewna firma, która bierze Lazarusa, wprowadza w nim pewne leciutkie zmiany, zmienia logo i nazwę, dodaje w standardzie pełno komponentów i wypuszcza jako swoje środowisko programistyczne - https://www.pilotlogic.com/sitejoom/ - "At 15-Jan-2019 we released a new version 6.70 of our Free, Pascal Visual Programming Studio".

A w temacie raportów - raczej ciężko Ci będzie to zrobić całkowicie automagicznie. Pytanie - na ile kojarzysz w ogóle te tematy (ja np. praktycznie wcale), na ile znasz narzędzia dostarczone razem z Delphi. Jeśli jakoś to ogarniasz, to możesz sobie przejrzeć, jak działa system raportowania w Lazarusie, porównać z wersją Delphi, a potem postarać się to zamienić. Natomiast raczej bym nie liczył, że da się to przenieść w kilku kliknięciach.

2
amprogramming napisał(a):

Potrzebuję jakiś praktycznych porad do przeprowadzenia migracji z kodu napisanego w Delphi 7 do Lazarusa w szczególności dla QReport Indy oraz VirtualStringTree.

Założyłeś już wątek na ten temat – po co kolejny?

Sam projekt migruje się za pomocą wbudowanego narzędzia, dostępnego z poziomu głównego menu środowiska. Więcej na ten temat znajdziesz w tym artykule – Delphi Converter in Lazarus. Co nieco pewnie i tak trzeba będzie samemu poprawić w kodzie, ale lepsze to niż ręczne przepisywanie całego kodu źródłowego.

Jeśli o kontrolki chodzi, to szukaj paczek. Dla Lazarusa jest VirtualTreeView, jest INDY, a do raportów jest LazReport (w większości zgodny z QuickReport). Instalowanie pakietów opisane jest tutaj – to bardzo proste, raptem kilka kliknięć.

Czy licencja Lazarusa zezwala na pisanie programów na użytek komercyjny - konkretnie program do użytku we własnej firmie nie związanej z programowaniem ?

Zezwala na pisanie dowolnych aplikacji dla dowolnego użytku, łącznie z komercyjnymi, bez żadnych dodatkowych ograniczeń niezwiązanych z licencją GPL/LGPL. To nie Delphi CE – możesz zrobić praktycznie wszystko czego potrzebujesz i zarabiać na tym ile tylko dasz radę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1