[Delphi] Dylematy z obrazkami!

0

Po osadzeniu na formularzu obrazka w formacie *.bmp (który to obrazek jest częścią planu miasta) chciałbym wyodrębnić fragment, który w trakcie wykonywania programu będzie aktywny tzn. po jego naciśnięciu wyświetli się nowy formularz ze zdjęciem i tekstem. Nie wiem czy to jest możliwe w Delphi, a jeśli jest to może ktoś wie jak?

Pozdrawiam [cya]

0

Mysle ze moglys przy MouseDown wpisz X,Y (wspolrzedne myszy) tych miejsc na zdjeciu i wtedy powinno dzialac.

0

Po pierwsze, takie rzeczy robi się na przykład w DirectX'ach (możesz ściągnąć z internetu cały kombajn, czyli DelphiX) albo w OpenGL

0

może tak :
procedure TForm1.FormMouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
if (X > 0) and (Y > 0) and (X

0

jest mozliwe a nie npaisze kodu bo troszke z tym klopotu :) i nie trzeba od razu DelphiX albo OPENGL!!!!!!!!!????!!!!!!!??!!!!
=====dopisek

a3a8o7 wyprzedziels mnie ale to co napisales jeszcze wszystkiego mu nie wyjasni :)

0

Dzięki za podpowiedzi
Jeśli macie coś na temat zarządzania obrazami (bitmapami) w Delphi (np cięcie obrazka na puzzle, przesuw za pomocą łapki a nie pasków przewijania, wyróżnienie innym kolorem figury na obrazku po wybraniu jej nazwy np w Combo Box)
Czekam na każdą poradę

Pozdrawiam [cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0