Instalacja Indy 10 i błąd – pakiet nie może być zainstalowany

0

Próbuję zainstalować Indy 10 w Delphi 7 wg instrukcji kAzka z linku poniżej -
Zainstalowanie Indy 10 na Delphi 7 PE
Niestety przy Instal dla IndySystemX0.dpk (in Lib\System) i dalej dla pozostałych wywala błąd:

Package c:\program files (x86)\borland\delphi7\Projects\Bpl\IndySystem70.bpl can't be installed because it is not a design time package.

Może ktoś zna przyczynę ?

1

ale potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Delphi / BCB Installation

  1. Open and compile .dpk files in the following order:

      1. IndySystemX0.dpk (in Lib\System)
      2. IndyCoreX0.dpk (in Lib\Core)
      3. IndyProtocolsX0.dpk (in Lib\Protocols)
      4. IndySuperCoreX0.dpk (in Lib\SuperCore)
         If you are not using SuperCore, then you do not need to compile this package.
    
  2. Now open these .dpk files and click install in the following order:

      1. dclIndyCoreX0.dpk (in Lib\Core)
      2. dclIndyProtocolsX0.dpk (in Lib\Protocols)
      3. dclSuperCoreX0.dpk (in Lib\SuperCore)
         Only install this if you have compiled SuperCore.
    
0

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie, tak nie do końca związane ze zgłaszanym problemem - czemu używasz wersji 7, która jest dość zabytkowa? Możesz pobrać za free najnowsze Delphi i sobie na nim ćwiczyć (trzeba płacić dopiero, gdy zaczniesz na tym zarabiać jakąś większą kasę), albo zainstalować także darmowego Lazarusa. Tam (nie pamiętam dokładnie) albo masz Indy w standardzie, albo instalacja sprowadza się do kilku kliknięć w menadżerze pakietów (menu package->online package manager).

0

@cerrato:
... nie wiedziałem że jest darmowa wersja :(. Powiedz mi proszę co oznacza 'większą kasę' - są jakieś limity ?

@abrakadaber:
... jak robię dokładnie wg instrukcji to jest błąd:

Can't load package c:\program files (x86)\borland\delphi7\Projects\Bpl\dclIndyCore70.bpl.
Nie można odnaleźć określonego modułu.

Nie wiem czy ma znaczenie wielkość litery w ścieżce ... borland\delphi7 - ja mam kataogi z dużej litery ???

0

@amprogramming: nie wiem do kogo była informacja, że już sobie doczytałeś oraz co konkretnie do Ciebie dotarło, ale tak na wszelki wypadek zachęcam do rzucenia okiem na wątek dotyczący darmowego Delfina: https://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/312323-duze_wydarzenie_delphi_oraz_cbuilder_w_wersji_community_edition

0

chodziło mi o https://4programmers.net/Forum/Delphi_Pascal/312323-duze_wydarzenie_delphi_oraz_cbuilder_w_wersji_community_edition
.... odnośnie Indy to jak robię instalcję dokładnie wg instrukcji to dalej problem o którym pisałem wcześniej:

Can't load package c:\program files (x86)\borland\delphi7\Projects\Bpl\dclIndyCore70.bpl

Nie można odnaleźć określonego modułu.
Nie wiem czy ma znaczenie wielkość litery w ścieżce ... borland\delphi7 - ja mam kataogi z dużej litery ???

0

Nie wiem czy ma znaczenie wielkość litery w ścieżce

Windows nie rozróżnia wielkości liter w nazwach plików/katalogów i/lub ścieżkach do nich. Jakbyśmy byli na Unix'ach to tam rozmiar ma znaczenie, ale podejrzewam, że skoro piszesz o Delphi, to raczej w grę wchodzi Windows.

0

Dodałeś przed instalacją ścieżki Library path? Delphi uruchomione jako admin? Przecież masz Delphi 7 (niedostosowane do nowych systemów) w Program Files co jest największym błędem... jakby innych miejsc nie było...

0

Dzięki.

Ścieżki dodałem, Delphi uruchomione jako administrator a błąd dalej jest ....... czy można zmienić w Delphi ścieżkę z której ładuje pakiety c:\program files (x86)\borland\delphi7\Projects\Bpl... ?l

0

Tools->Enviroment Options->Library jak widzisz tam jest zdefiniowana ścieżka do BPL można dodać drugą.

0
kAzek napisał(a):

Tools->Enviroment Options->Library jak widzisz tam jest zdefiniowana ścieżka do BPL można dodać drugą.

... kombinowałem z ścieżkami z uprawnieniami do katalogów i cały czas błąd:

Can't load package D:\ProjectsDelphi\Bpl\dclIndyCore70.bpl.

Nie można odnaleźć określonego modułu.

Plik oczywiście jest w tym katalogu :(

0

A ścieżka na pewno jest poprawna? Bo podana tutaj nie wygląda (brak \ pomiędzy Projects a Delphi).

0

tak poprawna ProjectsDelphi to katalog stworzony na dysku D - ścieżkę wybierałem a nie wpisywałem.
Plik bpl ma datę utworzenia aktualną także Delphi dostęp do tego katalogu ma.

0

To dziwne może błąd źle wskazuje na brak tego modułu podczas gdy nie można go załadować z innego powodu. Sprawdź czy są wszystkie pozostałe BPL.
IndySystem70.bpl
IndyCore70.bpl
IndyProtocols70.bpl

0
kAzek napisał(a):

To dziwne może błąd źle wskazuje na brak tego modułu podczas gdy nie można go załadować z innego powodu. Sprawdź czy są wszystkie pozostałe BPL.
IndySystem70.bpl
IndyCore70.bpl
IndyProtocols70.bpl

Sprawdzałem już i są wszystkie. Jak instalowałem wcześnie VirtualStringView to nie było żadnego problemu.
Spróbuję jeszcze przeinstalować Delphi.

0

... Delphi 7 przeinstalowanie teraz przy kompilacji IndyCore70.dpk mam

[Error] IdURI.pas(93): Undeclared identifier: 'TIdIPVersion'.

Ścieżka w library path do Indy 9 usunięta - w ogóle nie ma go na palecie komponentów.
Pliki Indy.dcu, dclIndy*.dcu też usunięte z katalogu $(DELPHI)\Bin natomiast nie było pliku Id.dcu.
Sorry że tak meczę ale może nasuwa ci się co jet nie tak, dodam że instalowałem inne komponenty na nowo i wszystko przebiegło ok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1