[Delphi] Aplikacje MDI...

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-04 16:59
0

Zrobiłem Aplikacje MDI (dokładniej mówiąc jest to edytor tekstowy) no i mam kilka problemów. A mianowicie:

  • jak wyświetlić pozycję kursora w AKTYWNYM oknie MDIChild jeśli jest kilka okien otwartych.
  • jak numerować linie tak jak jest w niektórych programachtzn., że jest widoczna po lewej stronie belka (ok. 1 cm), na której widniej numerki lini (tak jest n[.: w Pajączku 4.x).
    Pomóżcie :-( :-(

Pozostało 580 znaków

2003-02-04 17:18
0

Aktywne okno możesz zdobyć poprzez właściwość ActiveMDIChild formy. Natomiast to numerowanie to polecam komponent SynEdit.


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-02-04 17:31
0

Tak, wiem. Ale np.: po uruchomieniu i utworzeniu nowego okna MDI pokazuje: Kol:1; Znak:1 wciskam kilka klawiszy i [Enter] pokazuje: Kol:2; Znak:2 i wszystko OK. Lecz jak utworze nowe okna to on nadal pokazuje: Kol:2; Znak:2 a kursor jest na pozycji 1,1 :-[
I co dalej? [???] [???] [???]

Pozostało 580 znaków

2003-02-04 17:35
0

W OnCreate ustawiaj status na ten początkowy. :-P


Szymek

<span style="color: blue">"Nie twierdzę, że kobiety są głupie,
zostały stworzone na podobieństwo mężczyzn...
"</span> - George Eliot<span style="color: green">

Pozostało 580 znaków

2003-02-04 19:09
0

Tez mialem taki problem. A rozwiazalem go tak:
Mialem forme glowna MDIForm, nazwalem ja Main. Teraz zrobilem druga forme MDIChild, nazwalem ja Dokument. Na formie Dokument umiescilem RichEdit. I teraz, jezeli w unicie formy Dokument przeprowadzasz informacje na RichEdit, to rob to bez pisania Dokument.. Zauwaz, ze okien dokument Dokument jest w programie kilka. Kazde nastepne okno bedzie sie odwolywalo do PIERWSZEGO stworzonego okna. Mysle, ze zrozumiales:)


___
### -= AVE PINK FLOYD =-

Pozostało 580 znaków

2003-02-04 19:43
0

W OnShow okna Child sprawdzaj i wyświetlaj poprawne wartości.


Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0