[Delphi] problem z parametrem

0

Dlaczego ta procka nie działa:

Var
User,parametr : String;

Begin
user := 'blablabla';
shellexecute(0,'open','C:windowsregedit.exe', '/s \costamupload'+User+'in.reg' , nil, SW_Hide);
end;

obrazu chcę zaznaczyć że taka funkacja tez nie przynosi rezultatów:

Var
User,parametr : String;

Begin
user := 'blablabla';
parametr := '/s \costamupload'+User+'in.reg';
shellexecute(0,'open','C:windowsregedit.exe', PChar(parametr) , nil, SW_Hide);
end;

0

shellexecute to takie coś jak
shellexecute(handle,plik,parametr,nil,nil,sw_normal);
podejrzewam ze albo masz zle skonfigurwaony parametr (czyli 'open' lub 'explore'

albo te handle kotre ty masz na 0 :)

0

shellexecute to takie coś jak
<quote>
shellexecute(handle,plik,parametr,SCIEZKA_DOSTEPU,nil,sw_normal);
<quote>

0

Cze to znowu ja wstawiłem jeszcze raz te procki bo w tamtych się cos pozmieniało w kodzie ;-(
oto one:

Var
User,parametr : String;

Begin
user := 'blablabla';
shellexecute(0,'open','C:\windows\regedit.exe', '/s \\costam\upload'+User+'\in.reg' , nil, SW_Hide);
end;

Var
User,parametr : String;

Begin
user := 'blablabla';
parametr := '/s \\costam\upload'+User+'\in.reg';
shellexecute(0,'open','C:\windows\regedit.exe', PChar(parametr) , nil, SW_Hide);
end;

z open i explore sprawdzałem.... dzieje się tak samo. Myślę że to coś z tą zmienna umieszczoną w parametrze. Jeżeli chodzi o ten uchwyt lub ścieżkę dostępu, to nie bardzo wiem co tam. Od razu chciałbym zaznaczyć że plik pomocy w delphi mi nie pomógł. ;-|

0

Czy naprawde nikt nie wie jak mi pomoc ?????? ;-( ;-( ;-(

0

regedit nie czyta z lokalizacji sieciowych.

[dopisek]
To u góry to nie prawda. [glowa]

Ale regedit normalnie funkcjonuje jak się go wywoła: REGEDIT.EXE /S \SERWER1\BLABLABLA\PLIK.REG

0

Cze!! [hurra]

Szymek napisał:
"regedit nie czyta z lokalizacji sieciowych."

To jak wytłumaczysz fakt że jak wpisałem stałego usera (bez zmiennych) to wszystko dobrze działało .... :-P
według mnie chodzi o ta zmienna w parametrze, cos z na jest nie tak. Moze trzeba ja jakos inaczej wpisac ?? [glowa]

Pozdrawiam!!! [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1