Dodanie własnych przycisków na pasku tytułowym okna

0

Cześć.

Potrzebuję dodać dodatkowe przyciski w pasku tytułowym okna.
Chodzi mi o uzyskanie efektu jak:

maximize-window-across-all-monitors-wid312.png

Czy macie jakiś pomysły w jaki sposób to zaimplementować ?

1

Oczywiście jest tego więcej, może nawet są do tego gotowe komponenty – musiałbyś sprawdzić. Przydałoby się też skorzystać z obsługi systemowego schematu, tak aby na każdym systemie mieć poprawnie renderowane przyciski (w zgodzie z bieżącym motywem).

0

@furious dziękuję za odpowiedź, kilka rozwiązań przetestowałem przed napisaniem tego tematu ale nie znalazłem nic co by dobrze wyglądało :/
najsensowniej to JvCaptionButton z pakietu JVCL ale nadal nie przypomina to przycisków "systemowych" z okna.

0
PrzemysławWiśniewski napisał(a):

najsensowniej to JvCaptionButton z pakietu JVCL ale nadal nie przypomina to przycisków "systemowych" z okna.

To znaczy? Nie wspierają systemowych schematów czy jeszcze coś innego? Pokaż jakieś zrzuty.

0

Nie mogę zmusić ich do wyświetlenia dwóch czy większej ilości.
p1.jpg
p2.jpg
p3.jpg
No nie i do końca dobrze styluje kiedy jest wybrana właściwość Standard:=tsbNone
System Win7 64bit, Delphi 10.1 berlin update 2, JVCL Version 3.50
p4.jpg

0

Z tego co widzę to ten przycisk jest dobrze ostylowany, tyle że nie za pomocą stylu dla przycisków obramowania, a dla tych zwyczajnych, używanych w obrębie obszaru klienta. Z kontrolkami JEDI nie mam żadnego doświadczenia, więc nie za bardzo mam co doradzić.

Jeśli bym sam potrzebował na siłę wpakować przyciski na obramowanie formularza, to stworzyłbym własną klasę przycisku, w której to w metodzie Paint po prostu skorzystałbym z menedżera stylów do wyrenderowania tła przycisku.

0

Nie wiem czy to rozwiązanie którego szukasz ale kiedyś jak potrzebowałem takie coś to sam zrobiłem cały pasek (przesuwanie okna, akcje pod przyciskami, wygląd całego obszaru itp). Dzięki temu masz całkowitą kontrolę nad tym co chcesz zrobić.

0

@karpov: to lepiej byś wrzucił jakieś screeny, a może podzielił się nawet kodem :P

1

@karpov pokaż screen jak Ci to wyszło

0

@karpov napisał 3 dni temu "Wrzuce jak będę w domu :) Chociaż kodu wolałbym nie pokazywać".
Tak tylko nieśmiało przypominam, że czekamy i chętnie zobaczymy, co tam stworzyłeś. Jak nie chcesz kodu to naciskać nie będę, ale chociaż screeny (albo jak pisałem wcześniej - jakiegoś przykładowego EXE) prosimy pokazać.

0

Panowie przepraszam Was. Najnormalniej zapomniałem a w weekend byłem praktycznie odcięty od sieci ;) Dzisiaj obiecuje, że się pojawi.

1

Hej,
dla aplikacji, nad którą kiedyś pracowałem (cały czas chcę do niej wrócić :( ) osiągnąłem taki efekt jak w załączniku.

Całość jest rysowana od zera, z obsługą przesuwania okna, akcji pod buttonami itp. Nie są to systemowe kontrolki tylko stworzone przeze mnie. Może trochę na około ale dzięki temu mogłem osiągnąć efekt dokładnie taki jaki chciałem i mam pełną kontrolę nad tym co się dzieje.

Kodem niestety się nie podzielę bo jest tragiczny i dostałbym za niego bana (aplikację właśnie przepisuję na nowo) ale jak kiedyś to ogarnę to chętnie się podzielę.

0

Wygląda całkiem przyjemnie :)
Rozumiem, że guziczki są aktywne i reagują na najechanie na nie myszką?
Czy zrobiłeś ich wygląd na sztywno, czy dałeś możliwość skórkowania/zmiany wyglądu?
Czy te guziki są jakimiś przyciskami/obiektami, czy są jedynie rysowane na oknie głównym, przez co de facto nie istnieją (w znaczeniu osobnego bytu, takiego jak przykładowo TButton, nie mają swojego uchwytu itd.)?

0

Dzięki:)
Button z X akurat jest podświetlony bo był nad nim kursor więc reagują na to.
Póki co to jest na sztywno i są rysowane na oknie ale jak dojdę do tego podczas przepisywania aplikacji to będę przerabiać - może zrobię z tego bardziej konfigurowalny komponent albo grupę komponentów.

1

Słuchaj - przecież to się aż prosi, żeby wrzucić do działu https://4programmers.net/Forum/Spolecznosc/Projekty i pobawić się wspólnie :)

0

Nom fajnie to wygląda, jak nie chcesz się dzielić kodem to może zdradź trochę więcej szczegółów na temat jak owe buttony są „stylowane” jak sam je odmalowujesz na canvasie ?

0

Wygląda ciekawie. Szkoda, że po pierwszym rzuceniu okiem mam wrażenie, że jedynie na Windows i raczej Delphi (raczej nie pójdzie w Lazarusie).

Tak z ciekawości - jak na to wpadłeś/trafiłeś?

1

...Przyświecała mi myśl że musiał już ktoś wcześniej wpaść na pomysł aby wykorzystać miejsce jakie
jest na pasku i tak analizując różne tematy właśnie od malowania regionów po canvasie po edycję stylów trafiłem na stronę Pana Rodrigo Ruz.
Swoją drogą można naprawdę mnóstwo fajnych rzeczy na jego stronie podpatrzeć :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1