Dodanie własnych przycisków na pasku tytułowym okna

0

Cześć.

Potrzebuję dodać dodatkowe przyciski w pasku tytułowym okna.
Chodzi mi o uzyskanie efektu jak:

maximize-window-across-all-monitors-wid312.png

Czy macie jakiś pomysły w jaki sposób to zaimplementować ?

1

Oczywiście jest tego więcej, może nawet są do tego gotowe komponenty – musiałbyś sprawdzić. Przydałoby się też skorzystać z obsługi systemowego schematu, tak aby na każdym systemie mieć poprawnie renderowane przyciski (w zgodzie z bieżącym motywem).

0

@furious dziękuję za odpowiedź, kilka rozwiązań przetestowałem przed napisaniem tego tematu ale nie znalazłem nic co by dobrze wyglądało :/
najsensowniej to JvCaptionButton z pakietu JVCL ale nadal nie przypomina to przycisków "systemowych" z okna.

0
PrzemysławWiśniewski napisał(a):

najsensowniej to JvCaptionButton z pakietu JVCL ale nadal nie przypomina to przycisków "systemowych" z okna.

To znaczy? Nie wspierają systemowych schematów czy jeszcze coś innego? Pokaż jakieś zrzuty.

0

Nie mogę zmusić ich do wyświetlenia dwóch czy większej ilości.
p1.jpg
p2.jpg
p3.jpg
No nie i do końca dobrze styluje kiedy jest wybrana właściwość Standard:=tsbNone
System Win7 64bit, Delphi 10.1 berlin update 2, JVCL Version 3.50
p4.jpg

0

Z tego co widzę to ten przycisk jest dobrze ostylowany, tyle że nie za pomocą stylu dla przycisków obramowania, a dla tych zwyczajnych, używanych w obrębie obszaru klienta. Z kontrolkami JEDI nie mam żadnego doświadczenia, więc nie za bardzo mam co doradzić.

Jeśli bym sam potrzebował na siłę wpakować przyciski na obramowanie formularza, to stworzyłbym własną klasę przycisku, w której to w metodzie Paint po prostu skorzystałbym z menedżera stylów do wyrenderowania tła przycisku.

0

Nie wiem czy to rozwiązanie którego szukasz ale kiedyś jak potrzebowałem takie coś to sam zrobiłem cały pasek (przesuwanie okna, akcje pod przyciskami, wygląd całego obszaru itp). Dzięki temu masz całkowitą kontrolę nad tym co chcesz zrobić.

0

@karpov: to lepiej byś wrzucił jakieś screeny, a może podzielił się nawet kodem :P

1

@karpov pokaż screen jak Ci to wyszło

0

@karpov napisał 3 dni temu "Wrzuce jak będę w domu :) Chociaż kodu wolałbym nie pokazywać".
Tak tylko nieśmiało przypominam, że czekamy i chętnie zobaczymy, co tam stworzyłeś. Jak nie chcesz kodu to naciskać nie będę, ale chociaż screeny (albo jak pisałem wcześniej - jakiegoś przykładowego EXE) prosimy pokazać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0