[Delphi] Edit

0

Jak wykonac takie operacje w Edicie:

  • cofanie wstawionego znaku
  • wklejanie/kopiowanie, gdy edit tylko do odczytu
  • kasowanie ostarniego znaku
  • sprawdzanie wpisywanych/wklejanych znaków, jeśli będa niepoprawne (np. litery zamiast liczb) to...?
0

wotek ty to masz możliwości. Zawalić forum swoimi postami w tak krótkim czasie. Poszukaj trochę w pomocy. To są podstawy.

0

wotek ty to masz możliwości. Zawalić forum swoimi postami w tak krótkim czasie. Poszukaj trochę w pomocy. To są podstawy.

Poszukam. [wstyd]
Ale odpowiedz mi ;-|
A tak poza tym to to forum jest chyba po to, aby się dowiedziec, tego czego sie nie wie [???]

0

Poszukaj trochę w pomocy

nie każdy zna dobrze angielski :-(
np... ja
:-)

0

A tak poza tym to to forum jest chyba po to, aby się dowiedziec, tego czego sie nie wie [???]

Tak. Ale jeżeli odpowiada się na to samo pytanie xxxx razy to się dostaje szału. Co do sprawdzania to w OnKeyPress:

if not (Key in ['a', 'b']) then Key:=#0

0

Vogel ale zauważ że dużo osób swoje posty tytułuje "proste pytanie"
to jak ma to znaleŹć. Albo część osób pisze polskie znaki "ś,ć" itd... a część w ogóle ich nie używa i wtedy szukanie może zająć bardzo dużo czasu. Myślę że wiesz o co mi chodzi :-)
:-)

0

Ale zauważ, że to on prosi o pomoc. My odpowiadamy z własnej woli, robimy właściwie przysługę :) A jak nie odpowiadamy, to pytanie już było. I pytający może się pofatygować i poszukać trochę :)

0

no fakt. Ale jak on może znaleŹć skoro jak napisałem wyżej, posty są głupio tytułowane.

0

no fakt. Ale jak on może znaleŹć skoro jak napisałem wyżej, posty są głupio tytułowane.

Wyszukiwanie jest też wewnątrz postów.

0

aha. Tego nie wiedziałem :-)
ok Vogel koniec nabijania postów :-D
lol

0

...

  • sprawdzanie wpisywanych/wklejanych znaków, jeśli będa niepoprawne (np. litery zamiast liczb) to...?

zadeklaruj zmienną (string) globalną np. edyt1
w zdarzeniu onchange Edita sprawdzaj poprawność danych, jeśli poprawne to :
edyt1 := Edit1.text ;
jesli nie poprawne to
Edit1.text := edyt1 ;

0

Co do kasowania ostatniego znaku to chyba tak:

var
s:string;
begin
s:=Edit1.Text;
Delete(s,length(s),length(s));
Edit1.Text:=s;

z tego co sprawdzalem to działa :)

0

Co do kasowania ostatniego znaku to chyba tak:

Ale chyba chodziło o ostatnio wprowadzony ;]:

więc globalna edt2

onchange
edt2 := edit1.text;

a cofanie:
edit1.text := edt2;

0

Co do kasowania ostatniego znaku to chyba tak:

var
s:string;
begin
s:=Edit1.Text;
Delete(s,length(s),length(s));
Edit1.Text:=s;

z tego co sprawdzalem to działa :)

jeśli chodzi o ostatni to tak, ale jeśli ostatnio wprowadzony to, niewypali.

0

to niech chlopak pisze dokladnie o co mu chodzi bo z tego co przeczytalem "kasowanie ostatniego znaku" dla mnie to jasne :d :d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1