Wątek przeniesiony 2018-11-18 09:13 z Python przez kq.

Dlaczego Synapse nie pobiera strony https://zalukaj.com?

0
unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, httpsend, ssl_openssl, ssl_openssl_lib;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Memo1: TMemo;
    procedure FormShow(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

function StreamToStr(AStream : TMemoryStream) : string;
begin
  Result := '';
  if AStream.Size > 0 then
  begin
    SetLength(Result, AStream.Size);
    AStream.Read(PChar(Result)^, Length(Result));
    Result := UTF8ToAnsi(Result);
  end;
end;

procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
var
  SynHttp : THttpSend;
  DocStr : String;
begin
  SynHttp := THttpSend.Create;

  with SynHttp do
  begin
    KeepAlive := True;
    Protocol := '1.1';
    MimeType := 'text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8';
    UserAgent  := 'Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0';
    AddPortNumberToHost := False;

    HTTPMethod('GET', 'https://zalukaj.com/');
    DocStr := StreamToStr(Document);
    Form1.Memo1.Lines.Add(DocStr);
    Free;
  end;
end;
end.

Jak w temacie. Można dodać referer https://zalukaj.com/index.html, ale , gdy patrzyłem na HttpAnalyzer, , to niepotrzebny. Dodam, że strona https://www.google.com się pobiera, czyli wszystko jest, co potrzeba. Strona pobiera się też w pythonie.

W załączniku jest cały programik testowy.

0

A tak w ogóle to (taki mały offtop) czemu używasz dość starej wersji Delphi, zamiast czegoś nowszego - czy to lazarusa, czy darmowej wersji community?

1
cerrato napisał(a):

A tak w ogóle to (taki mały offtop) czemu używasz dość starej wersji Delphi, zamiast czegoś nowszego - czy to lazarusa, czy darmowej wersji community?

Bo lubię. Jestem zdania, że nie ma rzeczy której nie można zrobić w D7, a którą robi się np. w XE.

0

Hmmm. Pod 64 bity skompilujesz?

0

Sorki. Może trzymajmy się tematu. Zawsze mówię, że jeśli ktoś nie zna odpowiedzi na jakieś pytanie, to mówi o czymś innym.

0

Na samą apkę postaram się zerknąć w wolnej chwili, może coś znajdę. Jedyne argumenty za D7 to przyzwyczajenie lub konieczność (u mnie w firmie tak jest że utrzymujemy stare duże systemy napisane w tym środowisku, ale ostatnio nawet firma dojrzała do tego by przejść na nowszą wersję). Może i osiągniesz to co byś chciał pisząc w D7, ale czasami zajmie to 10 razy dłużej, a utrzymanie tego, dalsze modyfikacje kolejne tyle.

0

Może bym się przesiadł na xe 10, ale brak podręcznika w jez. Polskim.

0

Bez problemu biblioetki z C możesz sobie użyć w projekcie w pascalu.

Opakuje funkcje z pythona, python ma wersje CPYTHON jako biblioteke i użyj w delphi jako lib i tyle.

0

Tak naprawdę chodzi mi tylko o odpowiedź na pytanie z tematu.

0

To już druga strona, której nie mogę pobrac. Dziwne, bo olesio mówił, że Synapse wszystko pobiera.

https://4programmers.net/ też nic. Coś nie tak jest.

0

Skoro http działa a https nie to czemu nie sprawdziłeś tego?
https://stackoverflow.com/questions/1857871/how-to-create-https-client-with-synapse

0

Moż jakoś inaczej da się pobrać stronę https://zalukaj.com. Indy? Prosiłbym o pełną funkcję, bo dawno nie pisałem w delphi.

5

Jak używasz nowego Synapse (wersji rozwojowej) z
https://sourceforge.net/p/synalist/code/HEAD/tree/trunk/
to uzyj też nowych bibliotek DLL do obsługi SSL z tego linka
https://indy.fulgan.com/SSL/openssl-1.0.2p-i386-win32.zip
Bibliotek DLL (tylko DLL) muszą być w tym folderze co plik EXE programu.

0
kAzek napisał(a):

Jak używasz nowego Synapse (wersji rozwojowej) z
https://sourceforge.net/p/synalist/code/HEAD/tree/trunk/
to uzyj też nowych bibliotek DLL do obsługi SSL z tego linka
https://indy.fulgan.com/SSL/openssl-1.0.2p-i386-win32.zip
Bibliotek DLL (tylko DLL) muszą być w tym folderze co plik EXE programu.

Wielkie dzięki. Faktycznie pobrałem nową wersję Synapse, a zapomnałem o aktualizacjii bibliotek. Dziala.

0

@kAzek: my man! :D No na Ciebie zawsze mogę liczyć. Poza FP of kors ;) Oczywiście pomogło. A sam bym się motał ze sto lat. Teraz mogę ruszyć parę projektów może powolutku w Delphi. Dziękuję serdecznie. Jeśli miał byś okazję być w Szczecinie, daj znać wcześniej znajdzie się czas na piwo w rewanżu. No chyba że wolisz sport niż piwo, jak ja ostatnio to też się zgramy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1