Delphi oraz C++ Builder w wersji Community Edition

0

A jak wygląda sytuacja po roku od instalacji wersji " Community Edition" ?
Bo właśnie drugi raz uruchomiłem Delphi 10.3 i mi pokazuje ze zostało 10 dni

2

No to po co pobierałeś i rejestrowałeś to środowisko, skoro przez rok uruchomiłeś je dwa razy? :D

0

Sprawdziłem nowe funkcje bo mnie tak trochę ciekawiło i jakoś tak zapomniałem bo jednak wole używać tych wersji które znam.

2

Właśnie czytam, że 25% zniżki na Delphi z okazji 25-lecia oraz scyzoryk Victorinox gratis! Ktoś się skusi ? ;-)
http://www.embarcadero.com.pl/promo/2020-q1-promo/

2

Niedawno zaktualizowałem sobie Delphi z 10.1.x do 10.2.x a tu przychodzi mail o takim negatywnym dość wydźwięku:


![list.jpg](https://4programmers.net/uploads/attachment/5e/5e66adfc776e1.jpg)

Nie wiem czy to ta aktualizacja była triggerem, czy to była jakaś ogólna akcja albo do wybranej grupy, ale PRowo to dosyć słabe zagranie i z pewnością nie sprzyja temu “attract new developers” na które się powołują – lista zakazów brzmiących niemalże jak zarzuty w stronę klienta który jakiś tam grosik jednak zapłacił...

0

Sami sobie kopią grób.... Na szczęście ja tylko lubię programować w Delphi czy ogólnie Pascalu, nie mam tego miecza Damoklesa nad sobą w postaci historycznych projektów, które trzeba aktualizować. Dlatego spokojnie przechodzę na C#, w którym programuje mi się bardzo wygodnie i wszystko to co chce, jest za darmo!

1

@Azarien: ale z drugiej strony, te wszystkie wykluczenia są efektem cwaniakowania przez ludzi korzystających z wersji darmowej. Gdyby ludzie grali fair, to embarcardero by nie musiało pisać takich maili.

2

@cerrato pewnie masz rację, dlatego w Polsce najpopularniejszą wersją była Delphi 7 Personal - bo darmowa ;-) A teraz, mało kto chce inwestować w to środowisko bo ciężko mu będzie znaleźć programistów do późniejszego utrzymania systemu.

2

Nikt nie chce inwestować nie z powodów braku programistów a tego, że IDE mają bugi, poprawki są w kolejnych wersjach (płatnych) a upgrade kodu często wiąże się z pisaniem wrapperow i klas zaślepek. No i mniejsza ilość frameworkow i community, aczkolwiek taki mORMot ma wzorową dokumentacje i podejście (jest kompatybilny z kodem i kompilatorami zanim wprowadzili unicode). Co do licencji community - nie wiem czy oni o tym informują ale telemetria zbiera trochę danych i potem w analizach wychodziło, że w jednym okresie z jednej korpo szło 20 aktywacji community bo studenci praktyki zaczynali a takie użycie jest niezgodne z EULA. Albo że na jednym kompie była stara wersja pro i dział się rozwój i doinstalować community co tez nielegalne. Wersja community jest serio dla hobbystów i niepracujących studentów - w odróżnienie od VS Community gdzie można zrobić konkretny obrót. MS - chce jak dealer uzależnić od VS ale jednocześnie pozwolić na zbudowanie kapitału i porem kasować za pro, a Emba kroi od razu jak firma jeszcze przychodu nie ma - może nie może czekać aż ktoś zbuduje kapitał bo sama w tym czasie upadnie.

0

@cerrato @somedev Ludzie nigdy nie będą grać fair :) Wydaje mi się, że w przypadku VS jest podobnie, ludzie robią "konkretny" obrót bez zakupu licencji. Ba, nawet na większą skalę z racji popularności technologii. Zadajmy sobie pytanie, jak dziś wyglądała by sytuacja Delphi gdyby półtora roku temu nie wprowadzono wersji CE.

Nadal nie rozumiem jak wygląda sprawa limitu $5K - czy chodzi o jakikolwiek dochód uzyskany w jakikolwiek sposób, czy ściśle z aplikacji napisanych w CE.

0

@XailonOZ Po mojemu i tak rozumiem wyjaśnienia z FAQ. Chodzi o kasę zarobioną na oprogramowaniu napisanym na zleceniach (włączając wynagrodzenie za ewentualne konsultacje) czyli możesz pracować na etacie w firmie a w domu w Delphi CE napisać fuchę za mniej niż 5000$ i jest ok (limit jest na rok kalendarzowy). Ale bez sensu, bo jeżeli zarobisz na fuchach więcej niż 5000$ i to nie ważne w jakim środowisku te zlecenia to oznacza, że przekroczyłeś próg i nie możesz używać CE.

0

@kAzek @XailonOZ - temat tego, że zapisy dot. darmowej licencji są nieprecyzyjne oraz tego, że za bardzo nie wiadomo, czym to 5k$ jest już przerabialiśmy - https://4programmers.net/Forum/1548941

0

Nie odpuszczają :D

https://4programmers.net/Forum/Download/26759

1

Z powodu "nadużyć" licencji CE, wersja 10.4 CE będzie chyba mocno opóźniona :(

10.3.3 versions of Delphi and C++ Builder Community Edition remain available for download. 10.3.3 was an excellent release and Community Edition users can perfectly well continue to work with that release.

The majority of customers who need the best performance, quality and features should be able to purchase the latest release. Our paying customers deserve a premium experience. That, coupled with increased non-compliant usage of Community Edition (which we're actively addressing with our legal team), has resulted in delaying a new release of CE. Over the coming months, we'll determine when a 10.4 version of CE will be released.

2

Czy oni kopią sobie grób? Nikt, nie weźmie teraz Delphi do nowego projektu, chyba jedynie liczą na utrzymaniowców starych systemów i chcą łoić na nich kasę!

3

Ten grób już jest dawno wykopany przez politykę cenową i brak darmowej wersji do użytku komercyjnego jak to ma np. Microsoft ze swoim Visual Studio. Tam wersja Community ma o wiele większe limity przychodu. A nie jakieś żałosne 5k na rok.

Nie mówię już o jakichś dziwnych zagrywkach z blokowaniem re-instalacji na komputerze legalnie kupionej dożywotniej licencji która kosztuje nie mało.

1

Aktualnie można ściągnąć Delphi 10.3.3 CE.

0

https://blog.marcocantu.com/blog/2020-may-delphi-104-available.html
Minął już ponad rok od czasu kiedy Emba miała się określić kiedy wersja 10.4 CE zostanie wydana. Ktoś wie coś na ten temat?

5

W końcu jest wersja 10.4.2 CE
Przed chwilą ją pobrałem, ale jeszcze nie instalowałem.

1

Delphi Community Edition 10.4 (Update 2) zainstalowane.

  1. Klucz, który dostałem emailem jest nieograniczony czasowo!
  2. Stare Delphi CE(10.3.3) nadal działa - instalator 10.4 CE nie wymagał dezinstalacji starszej wersji!
  3. Zostało mi 5GB wolnego miejsca na dysku :( Coś muszę wyrzucić :P
    -Pawel
1

Dodałem od razu trochę komponentów przez GetIt oraz skompilowałem kilka swoich projektów. Przy kompilacji kilkanaście razy wyskoczył mi "Community Edition EULA Reminder" :)

2
Kristof napisał(a):

Czy oni kopią sobie grób? Nikt, nie weźmie teraz Delphi do nowego projektu, chyba jedynie liczą na utrzymaniowców starych systemów i chcą łoić na nich kasę!

To jest ważne stwierdzenie, bo do tej pory tłumy producentów zaczynały projekty w Delphi

Mr.YaHooo napisał(a):

Ten grób już jest dawno wykopany przez politykę cenową i brak darmowej wersji do użytku komercyjnego jak to ma np. Microsoft ze swoim Visual Studio. Tam wersja Community ma o wiele większe limity przychodu. A nie jakieś żałosne 5k na rok.

To ze strachem sprawdzę, czy ja tych limitów kwotowych na MSVC nie przekroczyłem

1
AnyKtokolwiek napisał(a):

To ze strachem sprawdzę, czy ja tych limitów kwotowych na MSVC nie przekroczyłem

Zatem służę pomocą. https://stackoverflow.com/questions/44014185/visual-studio-community-edition-for-commercial-purpose/44014628

Jakbym zarabiał 1 Milion $ to bym chętnie nawet co roku kupował całe Rad Studio ;)

4

Dzisiaj odkryłem ciekawą i wku#$ą funkcję Delphi CE...
Przy KAŻDEJ próbie kompilacji (lub przebudowaniu projektu) wyskakuje okienko "Community Edition EULA Reminder".
Po zbadaniu sprawy, wychodzi na to, że dzieje się tak, jeżeli pliki projektu mają > 70000 linii kodu (włącznie z komentarzami)...

Rozumiem, firma musi dbać o to, żeby na wersji CE ludzie nie zarabiali, ale w ten sposób to daleko nie zajdą...
Takie zachowanie IDE tylko przypomina, że czas najwyższy zmienić środowisko.
-Pawel

1

Po wielu (chyba 20) latach próbuję wrócić do Delphi. Po niesmaku z Turbo Delphi gdzie darmowa licencja była na może jakieś 50 lat, a i tak dzisiaj nie da się tego programu uruchomić (zainstalować)....
W pamięci miałem Lazarus. Była to wtedy (czy może raczej trochę później) jakaś niestabilna wersje, bo pamiętam, że prosta aplikacja mi się zawieszała i dałem sobie z nią spokój.

Po tak długiej przerwie odnalazłem Lazarus. Jestem pozytywnie zaskoczony. Wszystko działa, nawet znalazłem komponenty do tworzenia raportów -super.

Przypadkowo trafiłem też na Typhon64. Szok "500 kontrolek...", raportów to chyba z 5 typów.... naprawdę moc. Wszystko stabilne...

Po może dwóch dniach widzę, że jest dostępne Delphi Embarcadero" -szok, ale czy można używać baz danych?, dodawać nowe kontrolki? itp... ? - można! (nie tak jak to było w Turko Delphi)

Zainstalowałem i jak usunę dawne kontrolki (Berg - na StringGrid) pewnie będę mógł otworzyć stare projekty :)

Pytanie, co przyniesie przyszłość? Napisałem ponad 10K linijek kodu tylko własnej biblioteki w VB NET, ale po doświadczeniach przed Delphi które miałem z "M$ Fox Pro" nigdy nie chciałby się wiązać z M$, ale czy Embarcadero zrozumie obecne trudne czasy i zrozumie moją sytuację i osób podobnych do mnie? -są tacy? -Pozdrawiam fanów Delphi :)

2

W dniu dzisiejszym moje Delphi Community Edition 10.4.2 odmówiło posłuszeństwa.
Wieczorem, przy próbie zbudowania projektu w wersji 64-bitowej kompilator zgłaszał problem typu "Unit 'Vcl.Dialogs' not found". Rano wszystko śmigało. NIC nie zmieniałem (ani w samym środowisku ani w Windows). Co ciekawe, kompilacja projektu 32-bitowego działała normalnie. Niestety, nie znalazłem rozwiązania tego problemu :(

Odinstalowałem zatem Delphi i zainstalowałem ponownie - co jest ryzykowne, bo polityka licencjonowania Delphi CE jest co najmniej chora.

  • Pobrałem instalator Delphi CE ze strony Embarcadero
  • Odinstalowałem "wadliwą" wersję
  • Zainstalowałem ponownie

Instalacja przebiegła pomyślnie, produkt skorzystał z licencji poprzedniej instalacji. Rezultat - IDE Delphi potrafi skompilować projekty 32 jak i 64 bitowe! Czyli naprawiło się!!!! Hurra!

Nie tak szybko!

Próba kompilacji projektów przy użyciu linii komend (poprzez plik wsadowy z wywołaniem MSBuild.exe) NIE DZIAŁA!
MSBuild.exe /t:Clean,Build /p:config=Release;DCC_BuildAllUnits=true /p:platform=Win64 "MójProjekt.dproj"

Dostaję komunikat:
This version of the product does not support command line compiling.

Co ciekawe, zwraca info, że niby operacja się powiodła - ale projekt nie jest zbudowany (exe nie jest generowane)
Done Building Project "MójProjekt.dproj" (Clean;Build target(s)).

Jak to jest możliwe!? Dotychczas normalnie mogłem kompilować przy użyciu linii poleceń.
Czy to możliwe, że Embarcadero zmieniło instalator (który pobiera pliki Online) i ponowna instalacja środowiska z "nową" wersją plików już nie wspiera kompilacji z linii poleceń?

Czy ktoś z was ma taki sam problem?
Jak kompilujecie projekty przy użyciu linii poleceń?

Brak takiej funkcjonalności to duży problem. Nie można zautomatyzować działań. Trzeba odpalić IDE, żeby skompilować programy... Porażka!
Jestem ciekaw czy ja coś popsułem, czy znowu właściciele Delphi robią nas w konia...

-Pawel

1

Do wszystkich użytkowników Delphi Community Edtion 10.4.2
Z najnowszej wersji plików instalatora usunięto możliwość kompilacji z linii poleceń. Kto jeszcze ma tę możliwość, jest szczęściarzem. Reinstalacja (ponowna instalacja) z użyciem instalatora online usunie tę możliwość (co się okazuje już ponad rok temu podjęto tę decyzję)... Wychodzi na to, że najlepiej zrobić kopię zapasową (w razie problemów można odtworzyć :P).

Ja niestety musiałem przeinstalować Delphi i tym samym straciłem te pliki (niestety nie mam kopii zapasowej).

-Pawel

2

Strasznie zniechęcają użytkowników do siebie swoja polityką!
Tam chyba jakieś leśne dziadki siedzą i nie widzą co się na świecie dzieje.

1

No to po co się upieracie na Delphi? Jest darmowy Lazarus.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1