[Delphi] Wygaszacz ekranu

Odpowiedz Nowy wątek
2003-01-15 07:38

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Yo!

Mam dwa pytania:

  1. Jak zrobić wygaszacz ekranu w Delphi [6], aby po jego skompilowaniu miał rozszerzenie SCR?

  2. Czy jest możliwość zrobienia wygaszacze z ekranem który udaje falującą wodę [że niby jesteś pod wodą] ??


THX FOR ALL - Tomash

Pozostało 580 znaków

2003-01-15 08:37

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Z tego co wiem to się zmienia po prostu ręcznie to rozszerzenie po normalnym skompilowaniu na exe.


Słowa kierownika : To, jak wy zdążycie to napisać, to ja mam w szeroko rozumianej du*ie.
http://project1.pl

Pozostało 580 znaków

2003-01-15 12:33

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

Lokalizacja: UE

0

Robisz zwykły exek który ma własciwości:

  • Forma ma właścowośc WindowState (Maximize)
  • Border Style (None)

Wpisujesz kod wygaszacza

potem nalezy obsłużyc zdarzenia, po których wygaszacza (program ma się wyłączyć)
-Ruch myszki
-Wcisnięcie klawisza

Na końcu zmieniasz rozszerzenie z .exe na .scr i wrzucasz do katalogu Windows

Kiedyś Adam umiescił na stronie artykuł wraz z przykładem jak pisac wygaszacz


Pozdrawiam. Karol

Pozostało 580 znaków

2003-01-15 15:28

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Lokalizacja: Kielce

0

co do rozszeżenia to dożuć do proga {$E scr} czy jakos tak :-) w helpie Delphi jest o tym!


HAKGER - 50% Complete

Pozostało 580 znaków

2003-01-15 17:08
Administrator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

0

Taka mala podpowiedz: w opcjach projektu Delphi mozna ustawic aby kompilowany plik mial zawsze rozszerzenie *.scr.

Pozostało 580 znaków

2003-01-15 20:50

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Jeszcze blokada przed uruchomieniem programu, gdy jest on juz uruchomiony. Gdy masz w windzie ustawiony czas czekania na wygaszacz np na 1 minute to twoj program uruchamiac sie bedzie co minute. Po godzinie bedziesz mial uruchomionych 60 programikow. :-D

Pozostało 580 znaków

2003-01-16 06:27

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Thx za odpowiedzi

Pozostało 580 znaków

2003-01-16 13:15

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

normalka piszesz program hehe to co w nim napiszesz zalezy od ciebie albo FAQ :) hehe potem zeby program miał rozszerzenie *.scr wystarczy ręcznie zmienić ja tak pare razy robiłem i było gicior !


Pozostało 580 znaków

2003-01-16 20:24

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 miesięcy temu

0

To po co ja uzupełniam artykuły, skoro ich nikt nie czyta?
http://www.4programmers.net/view.php?id=12

Co do wyglądu, jakby bylo pod wodą to jasne, że się da.
Kiedyś pisałem coś podobnego. Tzn wygaszacz na wzór wygaszacza science z soczewkami.
Przy wodzie trzeba wykorzystać analogiczne własności. Trzeba potraktować wodę, jako specyficzną soczewkę (o nieregularnym kształcie).
Jeżeli zależy ci na badzo realistycznym efekcie to możesz zastosować metodę ray-tracingu i odpowiednio przepuszczać promienie przez "soczewkę" korzystając ze standardowych wzorów na załamanie i odbicie światła.
Jeżeli natomiast nie zależy ci na wielkiej dokładności to możesz ułożyć funkcję w prosty sposób modyfikującą kolor piksela na podstawie otaczających pikseli oraz wysokości fali w danym miejscu i chwili oraz dorzucić dynamizm (czyli symulacja fal na wodzie. Najlepiej dużo źródeł. Niewiele więcej roboty, a znacznie lepsze efekty).


Jest jeszcze jeden błąd :)
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0