Jak połączyć się z bazą danych przez neta? Jakie komponenty do tego?

Odpowiedz Nowy wątek
2018-06-13 18:42
0

Jak się połączyc przez neta z baza danych? załozyłem testową darmową strone na CBA i tam stworzyłem baze danych w phpMyAdmin. i co dalej ? jak moge się połaczyć z poziomu delphi z ta bazą? i czy znacie też jakies podstawowe komendy sql żeby ta baze obsługiwać?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-06-13 19:26

Pozostało 580 znaków

2018-06-13 19:03
1

Z tego co kojarzę to nie ma możliwości zdalnego podpięcia się do bazy CBA - https://www.cba.pl/forum/pomo[...]-f17/zdalny-mysql-t17225.html

zdalne połączenie z bazą danych dostępne jest tylko dla kont płatnych. Wszystkie dane znajdzie Pan w zakładce "Bazy danych" w panelu.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2018-06-13 19:27

Pozostało 580 znaków

2018-06-13 19:04
0

oo nie wieidziałem... no dobra to ogólnie jak bym na innym serwerze nawet płatnym założył baze danych to co dalej ?

Pozostało 580 znaków

2018-06-13 19:07
0

No to się laczysz tak samo jak w przypadku bazy trzymanej lokalnie :p


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2018-06-13 19:09
0

czyli jak xD możesz coś więcej napisac? jakie komponenty itp? :) będę wdzięczny po wieki :D

Pozostało 580 znaków

2018-06-13 19:14
0

https://4programmers.net/Search?q=Delphi+mysql


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
2018-06-13 19:43
0

np. ZeosLib

na cholerę mieszać w to zeosy jak pytacz napisał w tagach XE8, gdzie jest FireDac, który ogarnia bazy znacznie lepiej od zeosów. - abrakadaber 2018-06-14 11:14
prawdopodobnie jest FD ale w wersji podstawowej, łączenie się zdalnie to od wersji FD PRO, którą się dokupuje. - lampasss 2018-06-14 13:35

Pozostało 580 znaków

2018-06-14 11:15
1

http://docwiki.embarcadero.co[...]Tokyo/en/FireDAC.MySQL_Sample

do bazy "w świecie" łączysz się tak samo jak do lokalnej (czy w sieci lokalnej).


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.

Pozostało 580 znaków

2018-06-15 13:31
0

Dzięki Panowie!! :)

To jeszcze łapki w górę w ramach podziękowania proszę ;) - cerrato 2018-06-15 14:16

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0