FireDAC - SQL Server Native Client 11.0 (sqlncli11.dll) - ładowanie biblioteki DLL

0

Witam.

IDE: Embarcadero Delphi 10 Seattle
Baza danych: MS SQL Server 2014
Aplikacja: Desktop, Client/Server, WinForms, 32bit
Połączenie z bazą danych:** FireDAC**

Problem mam dosyć trywialny, niemniej jednak nie mogę sobie poradzić. Próbuje bezskutecznie załadować bibliotekę sqlncli11.dll, która mieści się w katalogu programu. Innymi słowy, na hostach na których program będzie działał, nie będzie możliwości instalacji SQL Server Native Client 11.0 (sqlncli11.dll).

Przy załadowaniu ODBC Drive Manager, program poszukuje biblioteki w katalogu *c:\Windows\SysWOW64*

FDPhysMSSQLDriverLink1.VendorLib:=ExtractFilePath(Application.ExeName)+'ODBC32.dll';

Próba załadowania wprost sqlncli11.dll, kończy się wyjątkiem.

Zanim aplikacja została zmigrowana z bazy Firebird, nie miałem problemu z biblioteką fbclient.dll i jej ładowaniem
Może ktoś podrzuci pomysł? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

0

A z czym konkretnie jest problem bo ja chyba nie do końca rozumiem: sqlncli11.dll, ODBC32.dll czy fbclient.dll?

Przy załadowaniu ODBC Drive Manager, program poszukuje biblioteki w katalogu c:\Windows\SysWOW64\

ale później podajesz ścieżkę do folderu aplikacji. Napisz jaki wyjątek.

0

dlaczego próbujesz załadować bibliotekę ODBC??? Zapewne goła sqlncli11.dll nie zadziała bo potrzebuje innych bibliotek (można sprawdzić czego brakuje np. Dependency Walkerem). Dodaj brakujące pliki do katalogu aplikacji i wtedy sprawdzaj

0

Sprobuj wyrzucić komponent phys... i po prostu dodać dll do kat z exe. Miałem podobny problem z oci.dll i usunięcie phys. Pomoglo

http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Tokyo/en/Connect_to_Microsoft_SQL_Server_(FireDAC)

0

Dzięki wszystkim za chęci, ale będę zmuszony po prostu zainstalować sterowniki w systemie (kontroler domeny).

Niestety usunięcie TFDPhysMSSQLDriverLink nie rozwiązuje problemu, oczywiście wszystkie wymagane biblioteki są na swoim miejscu.

Komunikat błędu:

[FireDAC][Phys][ODBC]Nie można załadować podanego sterownika z powodu błędu systemowego  126: Nie można odnaleźć określonego modułu. (SQL Server Native Client 11.0, C:\WINDOWS\SysWOW64\sqlncli11.dll).

Pozostaje https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms131334.aspx. Wszystko rozbija się o domenę w organizacji, no cóż, trzeba będzie zwrócić się do IT ..a chciałem tego uniknąć.

0
gam3f0rg3 napisał(a):

Dzięki wszystkim za chęci, ale będę zmuszony po prostu zainstalować sterowniki w systemie (kontroler domeny).

Niestety usunięcie TFDPhysMSSQLDriverLink nie rozwiązuje problemu, oczywiście wszystkie wymagane biblioteki są na swoim miejscu.

Zdziwiłbym się gdyby było inaczej...

Komunikat błędu:

[FireDAC][Phys][ODBC]Nie można załadować podanego sterownika z powodu błędu systemowego  126: Nie można odnaleźć określonego modułu. (SQL Server Native Client 11.0, C:\WINDOWS\SysWOW64\sqlncli11.dll).

I prawidłowo.

Pozostaje https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms131334.aspx. Wszystko rozbija się o domenę w organizacji, no cóż, trzeba będzie zwrócić się do IT ..a chciałem tego uniknąć.

Instalacja SQL Server Native Client to nie jest jakieś tam aj-waj.
Zwłaszcza, że to rozprowadzane jako MSI, a wiec instalację w domenie można załatwić trzask-prask.

Poza tym, nie instaluj wersji 10 tylko 11, ponieważ ta jest aktualna i w pełni obsługuje serwery od wersji 2012 do najnowszej.
Wersja 10 pojawiła się razem z SQL Serverem 2008, wersja 11 z wersją 2012.

0

Instalacja SQL Server Native Client to nie jest jakieś tam aj-waj.
Zwłaszcza, że to rozprowadzane jako MSI, a wiec instalację w domenie można załatwić trzask-prask.

Poza tym, nie instaluj wersji 10 tylko 11, ponieważ ta jest aktualna i w pełni obsługuje serwery od wersji 2012 do najnowszej.
Wersja 10 pojawiła się razem z SQL Serverem 2008, wersja 11 z wersją 2012.

Dokładnie, cudów z instalacją nie ma. Ale cudaki są akurat w IT, jakoś się przeżyje. A co do wersji, oczywiście że 11.
BTW: Widzę starego wyjadacza, pamiętam Cię jeszcze z dawnych grup dyskusyjnych NNTP, brakuje jeszcze Osmańskiego :)
Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1