[Delphi] odbieranie zmiennych z formularza html programem na

0

W pliku html mamy powiedzmy taki fragment:

<form action="/cgi-bin/test.exe" method=post>
<input type="text" value="z1">
<input type="submit" value="ok">
</form>

Naciśnięcie przycisku "ok" coś tam wyśle do serwera www i uruchomi test.exe.
Program test.exe napisałem w delphi. Jak w tym programie odebrać wartość zmiennej z1 aby ją wykorzystać ?

Pomóżcie dobrzy ludzie

0

Jest to chyba awykonalne, chociaż z mailami się da - radzę się PHP uczyć!!

0

nie mysle :P ale sciagnij stronkę :) a potem jezeli wiesz dokladnie czego szukasz to znajdz to :)

0

Hmmmm.... powiem ci że kiedyś myślałem o takich bajerach
chciałem wysyłać zmienne z formularza do skryptu wsadowego :-D hiehie

Nie wiem jak zrobić to o czym mówisz, to chyba sprawa ustawień servera,
mój Apache przynajmniej wypisuje: Method Not Allowed

Ale możesz skorzystać z pośredniego rozwiązania przez jakiś skrypt,
np. PHP, robisz formularz:

<form action="skrypt.php" method=&quotpost">
<input type="text" name="z1">
<input type="submit" value="ok">
</form>

a w pliku skrypt.php:
<? exec(&quotprogram.exe $z1&quot); ?>

z tym że strona nie zostanie załadowana do pÓÓÓÓki program się nie wyłączy,
więc najlepiej było by żeby była to jakaś szybko zamykająca
się aplikacjia konsolowa.

0

Hmmmm.... powiem ci że kiedyś myślałem o takich bajerach
chciałem wysyłać zmienne z formularza do skryptu wsadowego :-D hiehie

Nie wiem jak zrobić to o czym mówisz, to chyba sprawa ustawień servera,
mój Apache przynajmniej wypisuje: Method Not Allowed

Ale możesz skorzystać z pośredniego rozwiązania przez jakiś skrypt,
np. PHP, robisz formularz:

<form action="skrypt.php" method="post">
<input type="text" name="z1">
<input type="submit" value="ok">
</form>

a w pliku skrypt.php:
<? exec("program.exe $z1"); ?>

z tym że strona nie zostanie załadowana do pÓÓÓÓki program się nie wyłączy,
więc najlepiej było by żeby była to jakaś szybko zamykająca
się aplikacjia konsolowa.

OCZYWIŚCIE ... przecież to jest aplikacja konsolowa ... taqk myślę ...
EXE, którego napisał jest niczym innym, jak aplikacją CGI działającą na serwerze ...
Wszystki zmienne w takiej aplikacji (zmienne z formularzy) są czytane ze standardowego wejscia, natomiast wyniki (kod HTML) należy zapisać do standardowego wyjścia ...
ALE ! ! ! Czytanie zmiennych ze standardowego wejścia (założenie CGI) tutaj nie działa. Dlatego taki EXE musi sprawdzać wartość zmiennej środowiska o nazwie QUERY_STRING (mogę się mylić co do nazwy) ...
Jeśli ktoś wywołuje z przeglądarki: http://...../test.exe?x=1&y=1&z=1
to QUERY_STRING = 'x=1&y=1&z=1'

Pozdrówcie rodziców

0

Ja się na HTML nie znam, ale myśle, że da się zrobić tak, że zapisywać wartość zmiennej do jakiegoś pliku, z którego potem uruchomiony programik będzie odczytywał tą wartość z pliku. :-8

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1