Hint na itemie w PopupMenu

0

witam,
Item w Popupmenu posiada wlaściwość Hint. Po jego ustawieniu jednak nie pojawia się on po najechaniu na wybrany item w pokazanym Popupmenu.
Rozumiem, że domyślnie tego nie da się zrobić od ręki. Czy ktoś zna jakiś sposób na pokazanie hinta w popumenu?

0
baszta1 napisał(a):

Item w Popupmenu posiada wlaściwość Hint. Po jego ustawieniu jednak nie pojawia się on po najechaniu na wybrany item w pokazanym Popupmenu.

Bo ta właściwość ma zupenie inne przeznaczenie w przypadku menu. Czytaj dokumentację:

Vcl.Menus.TMenuItem.Hint

Set Hint to a string that provides more information about the meaning of the menu item than the Caption. The hint text appears in the Status Bar when the user pauses with the mouse over the menu item […]

Aby móc wyświetlić okienko z hintem, trzeba trochę podłubać.

Rozumiem, że domyślnie tego nie da się zrobić od ręki. Czy ktoś zna jakiś sposób na pokazanie hinta w popumenu?

Jest on opisany np. w tym artykule – How to Display Menu Item Hints.

0

ten artykuł widziałem, nie daje on jednak oczekiwanych rezultatow u mnie (delphi berlin)

1

nie daje on jednak oczekiwanych rezultatow

Czyli działa, nie działa, działa nie tak jak powinno? Sprawdzałem ten kod i działa tak jak widać w artykule i na załączonym zrzucie. Wszystko jest opisane co i jak. Na Tokyo działa, na Berlinie nie widzę przeciwwskazań żeby nie działało.
hint.JPG

0

a na popupmenu dziala Ci? Pokazales MainMenu :)

1

Zasugerowałem się podesłanym linkiem. Na Popup-ach też działa po modyfikacji :)
popup.JPG
https://stackoverflow.com/questions/470696/display-a-tooltip-hint-on-a-disabled-menu-item-of-a-popup-menu

0

Te dwa linki widziałem, jak pamietam delphi mialo problem z nieznajomą wartością: Menus.PopupList.Window
Ale sprawdze wszystko jeszcze raz...

0
baszta1 napisał(a):

Te dwa linki widziałem, jak pamietam delphi mialo problem z nieznajomą wartością: Menus.PopupList.Window
Ale sprawdze wszystko jeszcze raz...

Ok potwierdzam, wszystko działa jak się dwa linki połączy i zaimplementuje. A problem z 'menus' był taki, że miałem bałagan w uses. Temat zamknięty. Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1