BDE w Tokyo – nie można skompilować projektu (brak modułu)

0

Witam,
Muszę skorzystać z komponentów BDE, pobrałem doinstalkę, dodałem package dclbde240.bpl
komponenty pojawiły się w tooll palette.
Niestety jest problem:

[dcc32 Fatal Error] Unit1.pas(14): F2613 Unit 'bde' not found.
uses
  Windows, Messages, bde, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,  math,StrUtils, ShellApi ,  registry,
  Dialogs, Grids, DBGrids, DB, DBTables, StdCtrls, ExtCtrls, ADODB;

Przy kompilacji krzyczy że nie może znaleźć bde - przecież wszystko ma co trzeba :-(
Pozdrawia
Piotr

0

Znajdź ów unit na dysku, dodaj jego katalog do Library (Delphi lub projektu, nawet lepiej) i będzie banglać.

0

tak też myślałem jednakże przeszukałem cały dysk i nie znalazłem dbe.*
kompletnie nic...
Piotr

0

BDE w Tokyo ...
... dodałem package dclbde240.bpl

Ale Tokyo to v250 a nie 240. Zaciągnij odpowiednią instalkę BDE to pewnie problem zniknie.
http://cc.embarcadero.com/item/30752

0

Witam,
nadal problemy
pobrałem i zainstalowałem: http://cc.embarcadero.com/item/30752

niestety nic nie pomogło :-(

Muszę jeszcze dodać, że problem wynikł po zainstalowaniu najnowszego upgrade do 10.2.3 - w wersji 10.2 było ok.
W czasie kompilacji dopomina się o bde

[dcc32 Fatal Error] Unit1.pas(15): F2613 Unit 'bde' not found.

BDE mam w tool palette, mam je też na moich form.

Podczas kompilacji problemy...

Na dysku mam takie pliki:
bdertl250.bpl, 25.0.26309.314, d:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\bin
dclbde250.bpl, 25.0.26309.314, D:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\bin
dclnetbde250.bpl, 25.0.26309.314, D:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\bin
inetdbbde250.bpl, 25.0.29899.2631, d:\Program Files (x86)\Embarcade

Dziękuje i pozdrawia
Piotr

0

Z ciekawości zainstalowałem BDE (10.2.3) i działa. Na pewno wszystko dobrze zrobiłeś? Po reinstalacji dodałeś bpl dla nowej wersji?
package.JPG
U mnie się kompiluje bez błędów.
bde.JPG

0

Z ciekawości zainstalowałem BDE (10.2.3) i działa. Na pewno wszystko dobrze zrobiłeś? Po reinstalacji dodałeś bpl dla nowej wersji?

Dziękuje za testy, zapewne cos źle zrobiłem albo to nie moja wina....

screenshot-20180323114235.png

podejrzany jest bdertl250.bpl
screenshot-20180323114326.png

nowy projekt:
screenshot-20180323114404.png

tool paleta jest ok
screenshot-20180323114421.png

instalacja
30752_bde_installer_for_rad_studio_delphi_c_builder_10.2_tokyo (1).ZIP

screenshot-20180323114538.png

usunąć?

screenshot-20180323115100.png

bez zmian..........

0

Jeśli coś źle zrobiłeś to raczej to Twoja wina :)
Błąd z edycja będzie się wyświetlać, to nie problem. Sam dodawałeś bdertl250.bpl? W instrukcji nic o tym nie ma:
http://support.embarcadero.com/article/44082
Z uwagi na niestandardowy dysk instalacyjny (D:) ja bym dodał bezpośredni path dla BDE
D:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\source\data\bde
sprawdź czy masz tam wszystko czego trzeba:
bde2.JPG

0

dziękuje, ta wskazówka z path coś zmieniła.
Delphi teraz chce ode mnie plików OBJ których w ogóle nie mam na dysku, google nie pomaga - nie ma takiego tematu :-(

screenshot-20180323130700.png

1

I dlatego nie zmieniam domyślnych folderów instalacyjnych...
Dodaj D:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\lib<u>win32\release</u>{odpowiednia platforma} do Library path. Sprawdź tez czy masz tam skompilowane BDE.dcu. Powinno być po instalacji BDE.

0
Clarc napisał(a):

I dlatego nie zmieniam domyślnych folderów instalacyjnych...
Dodaj D:\Program Files (x86)\Embarcadero\Studio\19.0\lib<u>win32\release</u>{odpowiednia platforma} do Library path. Sprawdź tez czy masz tam skompilowane BDE.dcu. Powinno być po instalacji BDE.

Dziękować! poszło...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1