FireDac - add new connection problem

0

Witam,
Może koś zna przyczynę problemu w dodaniu w Data Explorer poprzez FireDAC nowego połączenia?
On mówi do mnie tak:
Cannot create file "". Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna.
Dziękuje i pozrawia
Piotr

[501591F3]{rtl250.bpl  } System.Classes.TFileStream.Create (Line 8805, "System.Classes.pas" + 13) + $1
[50159110]{rtl250.bpl  } System.Classes.TFileStream.Create (Line 8787, "System.Classes.pas" + 6) + $3
[501554E9]{rtl250.bpl  } System.Classes.TStrings.SaveToFile (Line 6633, "System.Classes.pas" + 2) + $0
[501CDFAF]{rtl250.bpl  } System.IniFiles.TMemIniFile.UpdateFile (Line 906, "System.IniFiles.pas" + 4) + $11
[501CD62B]{rtl250.bpl  } System.IniFiles.TMemIniFile.Destroy (Line 673, "System.IniFiles.pas" + 2) + $4
[19FEF306]{FireDACCommon250.bpl} FireDAC.Stan.Def.TFDDefinitions.Save (Line 1432, "FireDAC.Stan.Def.pas" + 10) + $B
[19F2E338]{DataExplorerFireDACPlugin250.bpl} FireDACExplorerNodes.TFDCommands.AddConnection (Line 494, "FireDACExplorerNodes.pas" + 26) + $1F
[500F5E7D]{rtl250.bpl  } System.Rtti.RawInvoke (Line 7751, "System.Rtti.pas" + 47) + $1
[500F627F]{rtl250.bpl  } System.Rtti.Invoke (Line 7972, "System.Rtti.pas" + 79) + $A
[500F6310]{rtl250.bpl  } System.Rtti.Invoke (Line 7989, "System.Rtti.pas" + 96) + $1B
[500ED110]{rtl250.bpl  } System.Rtti.TRttiInstanceMethodEx.DispatchInvoke (Line 5883, "System.Rtti.pas" + 101) + $24
[500F662C]{rtl250.bpl  } System.Rtti.TRttiMethod.Invoke (Line 9213, "System.Rtti.pas" + 2) + $1
[18E677ED]{bindengine250.bpl} System.Bindings.ObjEval.TObjectMethodInstance.Invoke (Line 1581, "System.Bindings.ObjEval.pas" + 22) + $2D
[18E6AA54]{bindengine250.bpl} System.Bindings.ObjEval.TAbstractMemberInstance.QueryInterface (Line 2765, "System.Bindings.ObjEval.pas" + 11) + $6
[500A0F06]{rtl250.bpl  } System.SysUtils.Supports (Line 26608, "System.SysUtils.pas" + 1) + $9
[18DEC923]{bindengine250.bpl} System.Bindings.Evaluator.Invoke (Line 1025, "System.Bindings.Evaluator.pas" + 6) + $A
[18DECCBB]{bindengine250.bpl} System.Bindings.Evaluator.TCompiledBinding.Evaluate (Line 1084, "System.Bindings.Evaluator.pas" + 42) + $14
[18E516E3]{bindengine250.bpl} System.Bindings.ExpressionDefaults.TBindingExpressionDefault.Evaluate (Line 168, "System.Bindings.ExpressionDefaults.pas" + 5) + $1A
[19A26892]{DataExplorerService250.bpl} StructureViewServices.TExprItem.EvaluateValueRec (Line 548, "StructureViewServices.pas" + 37) + $8
[19A25E83]{DataExplorerService250.bpl} StructureViewServices.TExpressionCommand.Execute (Line 303, "StructureViewServices.pas" + 2) + $1A
[0D7C4836]{DataExplorerIDE250.bpl} ExplorerTree.TTreeMenuItem.Click (Line 93, "ExplorerTree.pas" + 2) + $14
[50BE68C4]{vcl250.bpl  } Vcl.Menus.TMenu.DispatchCommand (Line 3482, "Vcl.Menus.pas" + 5) + $4
[50BE7B66]{vcl250.bpl  } Vcl.Menus.TPopupList.WndProc (Line 4655, "Vcl.Menus.pas" + 4) + $E
[50060258]{rtl250.bpl  } System.TMonitor.CheckOwningThread (Line 18489, "System.pas" + 2) + $0
[50060566]{rtl250.bpl  } System.TMonitor.Exit (Line 18679, "System.pas" + 1) + $2
[500605B7]{rtl250.bpl  } System.TMonitor.Exit (Line 18701, "System.pas" + 2) + $7
[50A9659B]{vcl250.bpl  } Vcl.Graphics.FreeMemoryContexts (Line 7133, "Vcl.Graphics.pas" + 12) + $8
[50AB8EA0]{vcl250.bpl  } Vcl.Controls.TWinControl.MainWndProc (Line 9867, "Vcl.Controls.pas" + 3) + $6
[50BE7AB5]{vcl250.bpl  } Vcl.Menus.TPopupList.MainWndProc (Line 4630, "Vcl.Menus.pas" + 2) + $5
[5016E7EC]{rtl250.bpl  } System.Classes.StdWndProc (Line 17363, "System.Classes.pas" + 11) + $2
[50C01907]{vcl250.bpl  } Vcl.Forms.TApplication.ProcessMessage (Line 10607, "Vcl.Forms.pas" + 23) + $1
[50C0194A]{vcl250.bpl  } Vcl.Forms.TApplication.HandleMessage (Line 10637, "Vcl.Forms.pas" + 1) + $4
[50C01C7D]{vcl250.bpl  } Vcl.Forms.TApplication.Run (Line 10775, "Vcl.Forms.pas" + 26) + $3

0
pdusp napisał(a):

Może koś zna przyczynę problemu w dodaniu w Data Explorer poprzez FireDAC nowego połączenia?

Nie używam Explorera (bo i po co?), ale...
Co masz wpisane w Caption okna FireDAC Explorera?

Wybierz lub utwórz poprawny plik definicji połączenia w FireDAC Explorer przez: menu->File->Open/New
Plik nazywa się FDExplorer.ini

Kiedyś to nazywało się ADConnectionDefs.ini i na pewno się ustawia (chyba właśnie w FireDAC Explorer można to ustawić), gdzie on domyślnie się znajduje.
Tylko nie pamiętam gdzie, ale na pewno sam znajdziesz :)

0

Witam!
Teraz mi powiedział co go boli:

Cannot create file"C:\Windows\FDConnectionDefs.ini" odmowa dostępu.

Pozdrawia i dziękuje
Piotr

0

wygląda na to że ten cały FireDAC dla połaczenia z MS SQL to opakowane ODBC
co jest znacznie gorszym rozwiązaniem niż ADO - czy mam racje panie Włochacz?

Tool = RAD Studio 10.2
FireDAC = 16.0.0 (Build 88974)
Platform = Windows 32 bit
Defines = FireDAC_NOLOCALE_META;FireDAC_MONITOR
================================
Client info
================================
Loading driver MSSQL ...
  Loading odbc32.dll driver manager
  Creating ODBC environment handle
  Searching for ODBC driver ...
    Checking for ODBC driver [SQL SERVER NATIVE CLIENT 11.0] ...
      Found [SQL Server Native Client 11.0]
Driver Manager version = 03.81.10586.0000
================================
0
pdusp napisał(a):

wygląda na to że ten cały FireDAC dla połaczenia z MS SQL to opakowane ODBC
co jest znacznie gorszym rozwiązaniem niż ADO - czy mam racje panie Włochacz?

Nie, nie masz racji (i to wielokrotnie ;-)), ponieważ ADO samo z siebie nie oferuje żadnej technologii dostępu do bazy danych. Używa ODBC, OLEDB lub JetEngine.
Wszystko zależy jak skonfigurujesz ConnectionString.

To co pokazałeś, to jest SQL Server Native Client for ODBC, co jest natywną (chodzi o NativeClient ), jedynie słuszną (a tu mam na myśli ODBC) technologią dostępową dla MSSQL wg Microsoft.
Sam Microsoft jest winny temu zamieszaniu, ponieważ dawno temu lansował ODBC jako naj.
Potem OLEDB i ODBC miało odejść do lamusa.
A teraz to OLEDB jest passe, a ODBC jest cacy.

Tak wiec w FireDAC jest cacy.

0
wloochacz napisał(a):

To co pokazałeś, to jest SQL Server Native Client for ODBC, co jest natywną (chodzi o NativeClient ), jedynie słuszną (a tu mam na myśli ODBC) technologią dostępową dla MSSQL wg Microsoft.
Sam Microsoft jest winny temu zamieszaniu, ponieważ dawno temu lansował ODBC jako naj.
Potem OLEDB i ODBC miało odejść do lamusa.
A teraz to OLEDB jest passe, a ODBC jest cacy.

Tak wiec w FireDAC jest cacy.

Tu się sam muszę poprawić, ale to sam MS kręci :)
Myślę, że ten artykuł wszystko wyjaśni:
http://www.dbdelta.com/deprecated-sql-server-data-access-technologies/

W skrócie:

Microsoft has decided to undeprecate (a new word) OLE DB and will be releasing a new OLE DB provider

No ubawił mnie ten undeprecate ;-)
Tak czy inaczej - OLEDB jest nadal cacy.
Ale i ODBC jest nadal cacy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1