Podpowiadanie tekstu w TEdit

Odpowiedz Nowy wątek
2018-03-10 11:59
0

Witam Wszystkich ponownie

Chciałbym się zwrócić do Was z prośbą o pomoc w następującej sprawie:
Mam komponent Edit1 w którym chcę wpisywać tekst w postaci liczby ale nie wiem jak zrobić żeby po wpisaniu poszczególnych cyfr było autouzupełnianie albo podpowiedż co do reszty liczb
Dane będę czerpał z określonego rekordu i pola (określonej komórki) z wielu tabel z Bazy danych
Bardzo bym prosił także o podpowiedż jak ograniczyć ilość wpisywanych znaków do 4 a po wpisaniu cyfr których nie ma w tych tabelach żeby powiedzmy wyskakiwał komunikat o błędnej wartości
Wiem że może niektórych z tych rzeczy nie da się zrobić ale proszę napiszcie mi że się po prostu nie da bo jestem początkujący.

dziękuję i pozdrawiam
Arek

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-03-10 12:12

Pozostało 580 znaków

2018-03-10 12:19
0

Do takich rzeczy są już gotowe komponenty. Choć z tego co wiem, nie używa się do tego TEdit (czyli prostego pola edycyjnego), a kontrolki będącej TComboBox na sterydach. Wszystko dlatego, aby użytkownik mógł sprawdzić co już zostało zapamiętane (rozwijając listę).

Nie wiem czego używasz, bo do tagów wrzuciłeś śmieci zamiast nazwy języka (poprawiłem na Delphi), jednak przeszukaj paletę komponentów, bo już taką kontrolkę możesz mieć na pokładzie.

W Lazarusie służy do tego celu zwykły TComboBox.


edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-03-10 12:26

Pozostało 580 znaków

2018-03-10 13:02
0

Dziękuję bardzo za podpowiedż @furious programming
Znalazłem taką kontrolkę to jest DBComboBox1 Idealnie się nadaje. Posiada również pola DataSource i DataField które można ładnie ustawić.
Jednak mam kilka pytań.
Otóż nie wiem czy dobrze robię ale każdą tabelę z jednej bazy danych mam podpiętą do osobno do poszczególnych FDTTable i DataSource a ja chciałbym mieć podpięte pod ten ComboBox wiele tabel i jeszcze określony rekord z tej tabeli. A może trzeba by było stworzyć z tych kilku tabeli jedną? ale jak podpić określony rekord?
Oprócz tego nie wiem jak można by było usunąć border z tego DBComboBoxa o ile się w ogóle to da zrobić
Ale tak poza tym to Component jest idealny
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Pozostało 580 znaków

2018-03-11 12:28
2
solark napisał(a):

Dziękuję bardzo za podpowiedż @furious programming
Znalazłem taką kontrolkę to jest DBComboBox1 Idealnie się nadaje.

IMO jest gówniana, ale to nie tylko imo, ponieważ kontrolek lookup jest od metra.
Jak widać nie tylko ja mam podobne obserwacje :D
https://torry.net/pages.php?id=529

Posiada również pola DataSource i DataField które można ładnie ustawić.
Jednak mam kilka pytań.

Otóż nie wiem czy dobrze robię ale każdą tabelę z jednej bazy danych mam podpiętą do osobno do poszczególnych FDTTable i DataSource

FDTable?
A co to za baza danych?

a ja chciałbym mieć podpięte pod ten ComboBox wiele tabel i jeszcze określony rekord z tej tabeli.

Eee... to bez sensu, a poza tym to niemożliwe.
Dla jednego ComboBox jedno źródło danych.

A może trzeba by było stworzyć z tych kilku tabeli jedną?

Właśnie!

ale jak podpić określony rekord?

Sam się ustawi na określonym rekordzie na podstawie wartości pola, do którego ów CombBox jest podpięty.

Oprócz tego nie wiem jak można by było usunąć border z tego DBComboBoxa o ile się w ogóle to da zrobić
Ale tak poza tym to Component jest idealny

Skoro on taki idealny to spróbuj wyświetlić w nim wiele kolumn albo wyszukiwać z filtrowaniem przyrostowym ;-)
O np coś takiego:
dfLookup.gif

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0