Prosta baza danych – od czego zaczać?

0

Witam.

Jako świerzak uczę się Delphi i pascala. Npaisałęm kilka apek i tak mie to wciągnęło wiec postanowiłem napisac kolejną. Zadaniem aplikacji będzie przechowywanie różnych danych, coś na wzór "magazynu" jednak kompletnie nie wiem od czego zacząć, a zwłaszcza jak stworzyć baze danych :/ Pomoże ktos? Albo naprowadzi ktoś na jakis poradnik lub lekture?

Pozdrawiam

0

Nie do końca wiem, o co pytasz - bo temat jest bardzo obszerny.
Ja mogę poradzić (żebyś się nie zasypał zbyt wielką ilością nowych tematów) do nauki SQL'a zainteresuj się sqlite. Temat był poruszany na forum - chociażby tutaj https://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/SQLite_w_Delphi

W zakresie podstaw nie ma wielkiej różnicy między SQLite a "poważnymi" SQL'ami, a odpada Ci cała zabawa z instalowaniem i konfigurowaniem silnika bazy.

0
cerrato napisał(a):

/ciach/

W zakresie podstaw nie ma wielkiej różnicy między SQLite a "poważnymi" SQL'ami, a odpada Ci cała zabawa z instalowaniem i konfigurowaniem silnika bazy.

Nie, no... To pokaż mi jak zadeklarować zmienną w SQLite?

I tak, różnic jest naprawdę sporo pomiędzy SQLite a "poważnymi" SQL'ami.
Zgoda, nie do tego SQLite został zaprojektowany.

Ale... takiego np. Firebirda też nie trzeba konfigurować.
Zresztą praktycznie wszystkie bazy danych działają po instalacji, no może poza Oracle :D

Naprawdę, nie polecałbym SQLite do nauki SQL.
Raczej MSSQL, Fireird, PostgreSQL a nawet MySQL.

0

wypróbuj bazę Firebird, łatwo się instaluje, do tego masz wersję Embedded nie wymagającą instalacji (wtedy cały silnik bazy siedzi w jednej DLL'ce ) oraz narzędzie do zarządzania bazą https://www.sqlmanager.net/products/ibfb/manager w wersji free

0

@wloochacz: Coś chyba źle Ci się wkleił cytat - ja niczego o zmiennych nie pisałem (EDIT - widzę, że poprawiłeś)

Poza tym zwróć uwagę na pytanie rozpoczynające wątek - koleś pisze, że dopiero się uczy Delphi.

Moim zdaniem (oczywiście - możesz się nie zgadzać) na poziomie totalnie początkowym (CREATE, INSERT, SELECT itp.) SQLite się nada do nauki. A odpadnie cała dodatkowa otoczka - instalowanie i konfigurowanie dodatkowych "rzeczy". Owszem - niektóre bazy działają OOTB, ale i tak jest to jakaś dodatkowa robota, która może być kłopotliwa dla świeżaka.
Zamiast tego lepiej skupić się na samej idei "działania" SQL i podstawach jego obsługi, a jak nabierze trochę wprawy - przejdzie na bardziej profesjonalne silniki.

A w temacie zmiennych/procedur osadzonych, triggerów, transakcji itp - czy naprawdę uważasz, że są to zagadnienia, o które pyta OP pisząc "kompletnie nie wiem od czego zacząć, a zwłaszcza jak stworzyć baze danych"? Tak - masz rację, na trochę wyższym etapie pojawi się rozbieżność, ale w tej chwili mam wrażenie, że kolesiowi który pierwszy raz wsiada za kierownicę samochodu, starasz się opowiadać o hamowaniu silnikiem i cofaniu z przyczepką ;)

0

I zważywszy na wszystko co napisałeś lepiej uczyc się porządnego SQLa.
Bo czym skorupka za młodu nasiąknie...
Wiem po sobie, bo ja zaczynałem od Interbase freeware (era przed Firebirdem) coś tam, a potem MSSQL.
Ile ja się nawkurzalem, ze to inaczej działa...

No z ta otoczka to się nie zgodzę. MSSQL instalujesz i używasz.
Firerbid identycznie lub wcale, jak pisze @grzegorz_so

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1