Delphi XE vs Delphi 10.2 Tokyo

0

Witam

Na początku pozwolę sobie na małe wprowadzenie. Jestem amatorem, a nie programistę. W swojej pracy (projektant budownictwa) wspomagam się własnymi apkami, które stopniowo rozwijam. To też jakaś odskocznia od codziennej pracy.

Przygodę rozpocząłem od Turbo Pascala, więc kiedy przesiadłem się na Delphi 2 to była petarda. Jakież było moje zdziwienie (a zarazem uwielbienie Delphi :) ) gdy się okazało, że jest "gotowy" OpenDialog, który wystarczy przeciągnąć na formatkę i zrobione. W międzyczasie przesiadłem się na jakieś darmowe Delphi, a w 2010r. kupiłem Delphi XE Pro, którego używam do dzisiaj.

Spytacie - piękny kawalerze, a jakim zakresie i do jakich celów wykorzystujesz Delphi? Mianowicie bardzo wygodna jest dla mnie idea RAD i swoje proste apki buduję właśnie z klocków. Dokładam trochę kodu (jakieś operacje na tablicach, poobracam macierze itp.). Wyniki umieszczam w XML'u i obrabiam je jako lokalna baza danych. Ostatecznie przestawiam to graficznie + wydruk. Robię też eksport do przygotowanego szablonu w Excelu oraz w Wordzie.

Dlatego też krytyka Delphi w zakresie tworzenia wielkich projektów całkowicie mnie nie dotyczy. Co więcej wiem, że w moim przypadku nie ma sensu przesiadać się np. na C++ bo Delphi, do którego się przyzwyczaiłem w zupełności wystarcza na moje "ograniczone" potrzeby.

No i w końcu puenta. Embarcadero do 31.03.2018r. daje możliwość zaktualizowania każdej wersji Delphi do najnowszej Tokyo 10.2 za cenę 1053 Euro (wersja Pro). Potem możliwość aktualizacji zniknie całkowicie. Od czasów Delphi XE minęły programistyczne wieki - około 7 lat. Suche porównywanie wersji (XE vs 10.2 Tokyo) niewiele daje, zatem mam do Was pytanie. Czy bez marketingowej paplaniny sprzedawców z Embarcadero takiemu komuś jak ja (hobbiście niż programiście) warto przesiąść się na 10.2 Tokyo? Jeżeli nie zaktualizuję teraz mojego Delphi XE to najprawdopodobniej przez kolejnych kilka lat nie przesiądę się na nowszą wersję (bo cena regularna około 1600 Euro to zbyt dużo).

Podsumowując. Cenna byłaby podpowiedź w stytu: "daj sobie spokój z wydawaniem ponad 4000 zł bo w zakresie w jakim korzystasz z Delphi niewiele się zmieniło". Albo może jest jednak inaczej - czyli zmian choć ich nie widać jest sporo? Zainstalowałem sobie oczywiście 30-sto dniową wersję 10.2 Tokyo, ale ważna jest dla mnie opinia "z zewnątrz". Dodam jeszcze tylko, że ze względów cenowych w grę wchodzi tylko wersja Pro, zatem odpada ewentualne wykorzystanie kompilatora na Androida.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

0

Delphi XE jest już wersją, która jest w miarę zgodna z obecnie używanymi systemami Windows wspiera też Unicode więc da się na niej pracować ale od tego czasu poza możliwością tworzenia aplikacji mobilnych zaszło trochę zmian w środowisku dodano np. Live Binding i chyba w samym języku, bo nie pamiętam czy w XE już były typy generyczne i metody anonimowe, nie ma też komponentów typowych dla Windows 10 ale naprawdę ciężko mi powiedzieć czy za to warto dać ponad 4000 zł nie wiedząc czy i jak szybko Ci się to zwróci.

0

To co zwróciło moją uwagę, a czego niestety nie ma w Delphi XE to FMX. Trochę irytują mnie "poszarpane" linie rysowane klasycznie w XE dlatego też zacząłem kombinować z algorytmami "wygładzającymi".

Niestety po zainstalowaniu Delphi 10.2 w wersji 30-sto dniowej FMX działa mi tylko w przypadku stworzenia Multi-Device Application (tego chyba nie ma w wersji Pro, a do tego nie ma tam na pewno np. DBGrid, z czego korzystam w swoich apkach). Dla VCL Forms Application FMX nie działa. Czy to przypadek, czy z założenia FMX nie będzie działać z VCL Forms Application?

0

FMX to "zamiennik" VCLa - w dużym uproszczeniu albo jedno albo drugie, (teoretycznie) nie działa razem w jednym projekcie. Jeśli piszesz aplikacje wyłącznie dla windowsa to FMX jest Ci zbędny. Jak dla mnie idea (FMXa) jest szczytna ale już wykonanie takie sobie. Trzeba mieć dużo cierpliwości, samozaparcia i nastawić się na to, że dużo rzeczy działa inaczej (choćby wspomniany DBGrid, którego nie ma, jak i wszystkich kontrolek DB*) - zamiast tego mamy LiveBinding i możliwość podpięcia się do większości kontrolek. To co dla mnie na duży plus przy przesiadce to FireDac oraz FastReport - jak dla mnie najlepsze kombo dla Delphi.

Co do reszty to zależy jak mocno wykorzystujesz język - są typy generyczne, które tutaj działają dobrze (w pierwszych wersjach działały tak sobie), metody anonimowe, pełny unicode, rozszerzone RTTI. Na ile tego potrzebujesz?

0

Dziękuję za odpowiedzi. Z typów genetycznych nie korzystałem. Wnioskuję, że z FMX też nie będę bo moje aplikacje są typowo pod Windows. Nie ulega wątpliwości, że Delphi XE, które mam obecnie „skrywa” przede maną wiele możliwości, których jeszcze nie poznałem, a może nigdy nie będę miał okazji zgłębić ;) Z kolei LiveBinding zawarte w Delphi 10.2 idealnie wpisuje się w RAD.

Mam świadomość, że to kwestia wyłącznie „estetyki” ale niezły efekt w Delphi 10.2 daje też możliwość błyskawicznej zmiany „skórek” dla całej aplikacji VCL. Oczywiście traktuję to raczej w kategorii "bajer" natomiast tego typu działania „odświeżające” dotyczą też poważnego softwaru jak np. AutoCad czy Photoshop, które od jakiegoś czasu są domyślnie w kolorystyce dark.

Żeby domknąć temat proszę tylko o potwierdzenie, że aplikacje, które dotychczas zrobiłem i skompilowałem w Delphi XE nie stanowią „problemu” dla Windows 10? Chciałbym po prostu wykluczyć ewentualność, że Windows 10 co prawda jeszcze obsługuje aplikacje z Delphi XE, ale to czas najwyższy przesiąść się na obecne Delphi 10.2 bo … np. Windows wycofuje pewne archaiczne rozwiązania zawarte w Delphi XE (czyli te sprzed 7 laty), a w Delphi 10.2 są one zaktualizowane.

0

Jeśli tworzysz programy tylko na użytek własny to raczej nie warto. Na twoim miejscu został bym przy XE. Embarcadero pisze o 31.03.2018 ale:

  1. Kiedy kilka lat temu siedziałem jeszcze na Delphi 7 wielokrotnie chciałem się przesiąść ma coś nowszego. Kilkukrotnie omijały mnie oferty typu: "upgrade tylko z 3 wydań wcześniej, aktualna promocja pozwala na upgrade od dowolnej wersji". Takich "ostatnich promocji" w ciągu kilku lat było już kilka a jednak udało mi się zrobić upgrade. Nie mówię, że teraz znowu tak nie będzie. Skoro jest takie halo to raczej Embarcadero zablokuje te aktualizacje ale zawsze mogą być jakieś promocje. Aktualnie masz promocje z okazji 23 lat a co roku podobnych pojawia się kilka:
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2018-q1-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2017-q4-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2017-q3-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2017-q2-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2017-q1-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2016-q4-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2016-q3-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2016-q2-promo/
    http://www.embarcadero.com.pl/promo/2016-q1-promo/
    itd...
    Do tego dochodzą różne inne okazja jak Black Friday, Dzień programisty, XX urodziny Embarcadero itp.
    Jeśli w przyszłości wyjdzie coś fajnego z czego będziesz chciał korzystać to na pewno znajdzie się okazja żeby kupić Delphi taniej.

  2. Możesz zainstalować sobie wersję Starter. Są ograniczenia ale nowości wprowadzone w danej wersji można w ten sposób potestować. Do tego tak jak pisałeś są wersje 30 dniowe żeby poznać pełne możliwości.

  3. Embarcadero ma wprowadzać zmiany związane m.in. z zaprzestaniem możliwości upgradu ze starszych wersji. Patrząc na poprzednie lata Embarcadero 'wykupiło' i dodało do siebie m.in. Raize Components (Konopka Signature VCL Controls), CodeSite, AnyDAC (FireDAC) itp. Sądząc po ich ostatnich ankietach za jakiś czas znowu dodadzą coś jako standard co wcześniej było płatne. Chyba warto zaczekać. Ja liczę, że Enterprise Connectors będzie wkrótce w standardzie bo obecnie trochę przesadzili z tymi dodatkami.

Odpowiadając na ostatnie pytanie o kompatybilność raczej nie będzie problemu. Problem jest w drugą stronę. Aplikacje stworzone w nowszym Delphi mogą nie działać zawsze na starszym Windowsie (kwestia komponentów nie wspieranych przez starsze systemy). Ewentualnie możesz napotkać problemy typu niezałatane bugi, które zgodnie z filozofią Embarcadero lepiej naprawiać dopiero w nowych wersjach :/ Jest kilka patch czy hotfixów a później przesiadaj się na nową wersję albo radź obie sam.

0

Dzięki. Teraz z pełnym przekonaniem odkładam na później zakup nowszej wersji Delphi!

A jeżeli chodzi o książki do Delphi to, czy wraz z nowymi wersjami wydawane są też książki? Odnoszę wrażenie, że w kwestii książek/podręczników w szczególności dla początkujących użytkowników zatrzymało to się na Delphi 7 - Delphi 7 Kompendium programisty. Uważam, że książka Adama Boducha jest super i bardzo pasuje mi ten styl "edukowania" czytelnika. Lecz czy jest coś nowszego gdzie uwzględniono "ten rozwój" w stosunku do Delphi 7? Co prawda pojawiło się też Coding in Delphi (nawet przetłumaczone na j. polski link) oraz More coding in Delphi, ale to pozycje dla bardzie zaawansowanych użytkowników.

0
Majster napisał(a):

Dzięki. Teraz z pełnym przekonaniem odkładam na później zakup nowszej wersji Delphi!

A jeżeli chodzi o książki do Delphi to, czy wraz z nowymi wersjami wydawane są też książki? Odnoszę wrażenie, że w kwestii książek/podręczników w szczególności dla początkujących użytkowników zatrzymało to się na Delphi 7 - Delphi 7 Kompendium programisty. Uważam, że książka Adama Boducha jest super i bardzo pasuje mi ten styl "edukowania" czytelnika. Lecz czy jest coś nowszego gdzie uwzględniono "ten rozwój" w stosunku do Delphi 7? Co prawda pojawiło się też Coding in Delphi (nawet przetłumaczone na j. polski link) oraz More coding in Delphi, ale to pozycje dla bardzie zaawansowanych użytkowników.

Coding in Delphi uważam za ciekawą pozycję, jednak nie dla klepaczy formatek. Generalnie brakuje książek do Delphi dobrych.

0
Majster napisał(a):

To co zwróciło moją uwagę, a czego niestety nie ma w Delphi XE to FMX. Trochę irytują mnie "poszarpane" linie rysowane klasycznie w XE dlatego też zacząłem kombinować z algorytmami "wygładzającymi".

Do tego nie jest potrzebne Ci żadne FMX. A poszarpane linie to efekt używania standardowego GDI.
W XE możesz użyć Direct2DCanvas albo GDI+
Jeśli GDI+ to polecam to:
http://www.bilsen.com/gdiplus/index.shtml

Albo, może i najlepiej, Graphics32:
https://github.com/graphics32/graphics32

0
Majster napisał(a):

/ciach/

Podsumowując. Cenna byłaby podpowiedź w stytu: "daj sobie spokój z wydawaniem ponad 4000 zł bo w zakresie w jakim korzystasz z Delphi niewiele się zmieniło". Albo może jest jednak inaczej - czyli zmian choć ich nie widać jest sporo?

Zmian jest bardzo dużo i większość na plus.
Ale daj sobie spokój z wydawaniem jakichkolwiek pieniędzy na Delphi, ponieważ w zakresie w jakim korzystasz z Delphi niewiele się zmieniło.
A jak chcesz mieć nowości i cuda wianki, to przenieś do darmowego Visual Studio Community.
https://www.visualstudio.com/pl/vs/community/

No, Delphi to to nie jest.
Ale to dobrze :D

0

Ile by tych zmian tam nie było, to nie bardzo jest sens wydawać ~4k na Delphi, to jest rozbój w biały dzień. Tak jak ktoś wyżej napisał, jeśli chcesz coś co jest na czasie, weź sobie darmowe Visual Studio, stwórz projekt w WinForms i będziesz czuć sie jak w domu. Tyle, że piszesz w C# a nie w Pascalu, ale to też zaleta. Twórcy Delphi żądaniem takich cen za swoje IDE sami strzelają sobie w stopę, gdyby ten Delphi chociaż był lepszy od chociażby Visuala czy innych darmowych albo dużo tańszych IDE, ale nie jest, a kosztuje krocie.

0

Uważam, że wydanie 4000 zł to jest absolutne minimum, za tak rozbudowane narzędzie do produkowania zaawansowanych aplikacji. Podobnie jest z Photoshop. Nie wspominając od AutoCAD, itp do projektów.

Jeśli kogoś nie stać to trudno, ale nie można pisać o "rozboju w biały dzień". Po prostu to nie jest na nasze warunki i tyle. Cena jak najbardziej akceptowalna w USA.

0
Opi napisał(a): Uważam, że wydanie 4000 zł to jest absolutne minimum, za tak rozbudowane narzędzie do produkowania zaawansowanych aplikacji.

Rozśmieszyłeś mnie, chociaż to nie jest śmieszne. Po pierwsze, żeby to była prawda pod względem funkcjonalności to musi być, moim zdaniem, pakiet minimum z FireDac. Po drugie pokaż mi gdzie i jak mogę to kupić za 4000 zł. brutto. Po trzecie, chciałbym z tego korzystać na Linuxie tak jak z darmowego Lazarusa, mogę? Dużo korzystam z API Windows, gdzie mogę znaleźć pełne źródła dla delphi WinSDK - WDK - DDK skoro to takie rozbudowane narzędzie? Jak wygląda korzystanie z .Netu w najnowszych wersjach? "Pomoc" jest już poprawiona do poziomu z okolic Delphi 6? Czy błędy, są poprawiane? Ja w swojej wersji Delphi często czytałem, że błędy są naprawione w następnej. Czyli kupuje wybrakowany produkt, którego nikt nie chce poprawić. Żeby niby pozbyć się błędów jestem zmuszany do zakupu kolejnych wersji za coraz większe pieniądze.
Mam Delphi XE6 Pro + FireDac, za pakiet zapłaciłem około 5000 zł brutto. Wylicz mi ile bym musiał teraz zapłacić brutto w złotych, gdybym chciał mieć to samo w najnowszej wersji, fajnie by było z jakimś linkiem bo na stronie Embarcadero np. tych 4000zł brutto ja nie widzę a nawet netto. Przypomnę, że konkurencja jak np. Visual Studio Community jest za darmo, czy uważasz, że ma mniejsze możliwości? Może się czepiam ale w obecnych czasach słabo oceniam możliwości tego środowiska za tak moim zdaniem duże, przynajmniej dla mnie, pieniądze.

0
janeks napisał(a):
Opi napisał(a): Uważam, że wydanie 4000 zł to jest absolutne minimum, za tak rozbudowane narzędzie do produkowania zaawansowanych aplikacji.

Rozśmieszyłeś mnie, chociaż to nie jest śmieszne. Po pierwsze, żeby to była prawda pod względem funkcjonalności to musi być, moim zdaniem, pakiet minimum z FireDac.

Pełna zgoda.
Ale to amerykanie są, a oni mają takie podejście:
Oferujemy 3 wersje produktu: dla biednych, taki se i porządny system.
Baz danych to firmy, a firmy to Enterprise. Nie podoba się? Do widzenia.

Po drugie pokaż mi gdzie i jak mogę to kupić za 4000 zł. brutto. Po trzecie, chciałbym z tego korzystać na Linuxie tak jak z darmowego Lazarusa, mogę?
Możesz w podobny sposób, ale nie tak samo.

Dużo korzystam z API Windows, gdzie mogę znaleźć pełne źródła dla delphi WinSDK - WDK - DDK skoro to takie rozbudowane narzędzie?

Sam MS mówi, że DDK to raczej ich narzędzia, a nie jakieś tam inne...
A więc nie ma co tu płakać i nie zgadzam się.

Jak wygląda korzystanie z .Netu w najnowszych wersjach?

Chyba nie rozumiem pytania, ale jeśli chodzi o .NET Framework, to...
Po co mam w Delphi korzystać z .NET? To nie jest .NET ino Delphi.
Ale gdybyś naprawdę chciał korzystać z .NET w Delphi, to pewnie trafiłbyś na bibliotekę:
https://sourceforge.net/projects/dotnetruntimelibraryfordelphi/files/

A tak, to są tylko płaczliwe narzekania ;-)

"Pomoc" jest już poprawiona do poziomu z okolic Delphi 6?

Nie wiesz, ale narzekasz?
Tak, jest poprawiona; używany jest stary dobry HTMLHelp i działa szybko i sprawnie.

Czy błędy, są poprawiane? Ja w swojej wersji Delphi często czytałem, że błędy są naprawione w następnej. Czyli kupuje wybrakowany produkt, którego nikt nie chce poprawić. Żeby niby pozbyć się błędów jestem zmuszany do zakupu kolejnych wersji za coraz większe pieniądze.

Rozumiem, że Twoje oprogramowanie nie posiada błędów?
Moje posiada i jeśli klient nie ma asysty, to update nie dostanie, ponieważ każde oprogramowanie sprzedawane jest jako AS-IS Koniec kropka.
No i fakt, że był taki okres, że za przeproszeniem kur**** szło dostać z babolami Delphi.
Ale to już na szczęście przeszłość.
Poza tym, nie kupisz update - jest już tylko model subskrypcyjny.

Mam Delphi XE6 Pro + FireDac, za pakiet zapłaciłem około 5000 zł brutto.
To super cena, gdzie kupiłeś?

Wylicz mi ile bym musiał teraz zapłacić brutto w złotych, gdybym chciał mieć to samo w najnowszej wersji, fajnie by było z jakimś linkiem bo na stronie Embarcadero np. tych 4000zł brutto ja nie widzę a nawet netto. Przypomnę, że konkurencja jak np. Visual Studio Community jest za darmo, czy uważasz, że ma mniejsze możliwości?

Ma inne możliwości.

Może się czepiam ale w obecnych czasach słabo oceniam możliwości tego środowiska za tak moim zdaniem duże, przynajmniej dla mnie, pieniądze.

Może się czepiasz, a może wybrałeś nieodpowiednie narzędzie do potrzeb (DDK w Delphi? hmmm...)?

0

Nie podoba się? Do widzenia.

Oczywiście mają prawo, tylko na tej zasadzie ja nie mam nowszych wersji a oni kasy, z tego co widzę to sporo osób przeczekuje ileś wersji.

Sam MS mówi, że DDK to raczej ich narzędzia, a nie jakieś tam inne...
A więc nie ma co tu płakać i nie zgadzam się.

Z wieloma rzeczami w API miałem dużo roboty w stosunku do Visuala, w którym to by była chwila. W takich momentach "żałowałem", że korzystam z Delphi ale "tylko" w takich ;)
Tym samym przeczę trochę teorii, że to takie rozbudowane narzędzie.
Jakieś dodatki jak Android? Wg mnie to porażka jak jest Android Studio w dodatku darmowe.
Często korzystam z jakichś zewnętrznych komponentów bo te Delphiowe nie działają najlepiej ale to mogą być braki mojej wiedzy.
Np. miałem problemy z Indy, przeszedłem na ICS, z JSONem było podobnie, czyli samo w sobie narzędzie wg mnie nie jest bardzo rozbudowane albo z tej rozbudowy korzystanie nie jest dobrą drogą.
Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale edytor kodu mocno przestarzały.

Chyba nie rozumiem pytania, ale jeśli chodzi o .NET Framework, to...
Po co mam w Delphi korzystać z .NET? To nie jest .NET ino Delphi.
Ale gdybyś naprawdę chciał korzystać z .NET w Delphi, to pewnie trafiłbyś na bibliotekę:
https://sourceforge.net/projects/dotnetruntimelibraryfordelphi/files/

Gdyby Delphi było takie rozbudowane to by to miało w sobie. Dzięki za linka, prawdopodobnie przetestuję. Kiedyś z czegoś takiego korzystałem ale były jakieś ograniczenia, z czymś miałem problem, zostało na później.

A tak, to są tylko płaczliwe narzekania ;-)

Oczywiście masz rację :) Bardzo lubię Delphi, dlatego miedzy innymi dotychczasowe próby przejścia na np Visual C# kończyły się porażką.

Nie wiesz, ale narzekasz?
Tak, jest poprawiona; używany jest stary dobry HTMLHelp i działa szybko i sprawnie.

W XE6 nie jest źle ale pamiętam czasy kiedy małe fragmenty kodu kopiowałem z helpa do projektu (w helpie pyły użyteczne przykłady), było to szybkie i wygodne. Nie wiem czy teraz jeszcze bym tak robił.

Rozumiem, że Twoje oprogramowanie nie posiada błędów?
Moje posiada i jeśli klient nie ma asysty, to update nie dostanie, ponieważ każde oprogramowanie sprzedawane jest jako AS-IS Koniec kropka.

No tak, ja takiego oprogramowania nie sprzedawałem, dlatego inaczej na to patrzę.

No i fakt, że był taki okres, że za przeproszeniem kur**** szło dostać z babolami Delphi.
Ale to już na szczęście przeszłość.

Na szczęście, w XE6 mam raczej tylko małe problemiki, które mnie trochę drażnią ale da się z tym żyć.

Poza tym, nie kupisz update - jest już tylko model subskrypcyjny.

Z tego co czytałem mogę kupić do 31 marca, amnestia dla wszystkich od Delphi1, zastanowię się jeszcze nad tym, zapytam o cenę.
http://www.embarcadero.com.pl/informacje/pakiety-upgrade-q1-2018.shtml
"Embarcadero postanowiło wprowadzić ostatnią już amnestię, obowiązującą od teraz do końca marca. Ostatnią, bo nie będzie już możliwości zarejestrowania wersji upgrade, która znika z początkiem następnego kwartału. Tak więc do końca marca aktualizację może zakupić każdy posiadacz Delphi / C++ Builder w wersji 1 lub wyższej. "

Mam Delphi XE6 Pro + FireDac, za pakiet zapłaciłem około 5000 zł brutto.
To super cena, gdzie kupiłeś?

Kiedyś u nas w PL Embarcadero była promocja z FireDacem za free.

Może się czepiasz, a może wybrałeś nieodpowiednie narzędzie do potrzeb (DDK w Delphi? hmmm...)?

Wybrałem takie jakie znałem najlepiej, które uważam za najlepsze, te problemy to była w sumie niewielka część projektu.

0

Jakieś dodatki jak Android? Wg mnie to porażka jak jest Android Studio w dodatku darmowe.

Ta to napisz w Android Studio apkę dla kilku systemów...

Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale edytor kodu mocno przestarzały.

No cóż... z takim podejściem. Nie wiem jak to wygląda obecnie ale będę pisał, że przestarzały, bo przecież korzystałem z niego 10 lat temu.

Gdyby Delphi było takie rozbudowane to by to miało w sobie. D

Jesteś jakiś ograniczony i nie możesz pojąć, że Delphi to nie C# aby maiło obsługiwać .NET

1

Swego czasu miało – było Delphi for .NET i każdy wie jak wyglądała historia tej wersji. No, może nie każdy. ;)

0
kAzek napisał(a):

Coś Ty @kAzek taki buńczuczny?
Daj se na luz, Delphi to nie jest miszczostwo świata na dziś.
Co nie znaczy, ze jest be.
Nie jest. Ale do cacy to też mu brakuje...
A zresztą - co jest cacy? ;-)

Jakieś dodatki jak Android? Wg mnie to porażka jak jest Android Studio w dodatku darmowe.
Ta to napisz w Android Studio apkę dla kilku systemów...

W Delphi niby się da, a w praktyce to bez sensu trochę...

Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale edytor kodu mocno przestarzały.

No cóż... z takim podejściem. Nie wiem jak to wygląda obecnie ale będę pisał, że przestarzały, bo przecież korzystałem z niego 10 lat temu.

No ciekawym co się takiego ekstra zmieniło w tym edytorze kodu przez ostatnie 10 lat?
Bo moim zdaniem nie aż tak wiele...
A najgorsze jest OTA, to jest tak zakręcone, trudne i upierdliwe, ze szkoda gadać.
Szczerze?
Ja tam bym chciał np. w Pythonie pisać eksperty do IDE Delphi.
Skoro można w MS SQL czy MS Excel, to dlaczego nie tu?
https://www.red-gate.com/simple-talk/sql/sql-development/power-python-sql-server-2017/
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-considers-adding-python-as-an-official-scripting-language-to-excel/

Gdyby Delphi było takie rozbudowane to by to miało w sobie. D
Jesteś jakiś ograniczony i nie możesz pojąć, że Delphi to nie C# aby maiło obsługiwać .NET

Ale obsługuje.
Polecam poczytanie o tym .NET Library for Delphi, bo przykłady robią ogromne wrażenie.
https://www.crystalnet-tech.com/RuntimeLibrary/RuntimeLibrary4Delphi

0
kAzek napisał(a):

Jakieś dodatki jak Android? Wg mnie to porażka jak jest Android Studio w dodatku darmowe.

Ta to napisz w Android Studio apkę dla kilku systemów...

Z tego co czytałem to jest sporo problemów z apkami z Embarcadero na Androida. Poza tym, jak zaczniesz coś tworzyć w Android Studio to inaczej spojrzysz na Delphi.

Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale edytor kodu mocno przestarzały.

No cóż... z takim podejściem. Nie wiem jak to wygląda obecnie ale będę pisał, że przestarzały, bo przecież korzystałem z niego 10 lat temu.

Piszę o swojej wersji, mam porównanie do wielu wcześniejszych. Jeżeli chodzi o najnowszą to wg. mnie Włochacz napisał, że wiele się nie zmieniło.

Gdyby Delphi było takie rozbudowane to by to miało w sobie. D

Jesteś jakiś ograniczony i nie możesz pojąć, że Delphi to nie C# aby maiło obsługiwać .NET

Nie przeginaj. Żeby się nie okazało, że to ty jesteś ograniczony. Mam wrażenie, że się zamknąłeś na jakimś etapie. Włochacz dał linka do komponentów, dlaczego podobnej funkcjonalności nie mogło by być w Delphi? To była moja polemika, osobiście dla mnie ważne, żeby były, nie muszą być w Delphi.

0
janeks napisał(a):
kAzek napisał(a):

Jakieś dodatki jak Android? Wg mnie to porażka jak jest Android Studio w dodatku darmowe.

Ta to napisz w Android Studio apkę dla kilku systemów...

Z tego co czytałem to jest sporo problemów z apkami z Embarcadero na Androida. Poza tym, jak zaczniesz coś tworzyć w Android Studio to inaczej spojrzysz na Delphi.

I tak i nie, zależy co się robi.
Poza tym jest znacznie lepiej niż na początku, no ale Android Studio to nie jest i nie będzie.

Nie wiem jak w najnowszych wersjach ale edytor kodu mocno przestarzały.

No cóż... z takim podejściem. Nie wiem jak to wygląda obecnie ale będę pisał, że przestarzały, bo przecież korzystałem z niego 10 lat temu.

Piszę o swojej wersji, mam porównanie do wielu wcześniejszych. Jeżeli chodzi o najnowszą to wg. mnie Włochacz napisał, że wiele się nie zmieniło.

Wloochacz napisał, ze nie zmienił się aż tak wiele...
A dokładnie - wiele zmieniło się pomiędzy wersjami 7 i 2006/2007
A niewiele od wersji 2006/2007 do Tokyo, czyli najnowszej.
A korpo-cymbały mają zawsze tę samą wymówkę, Delphi to RAD i narzędzie dla klikaczy :D

Gdyby Delphi było takie rozbudowane to by to miało w sobie. D

Jesteś jakiś ograniczony i nie możesz pojąć, że Delphi to nie C# aby maiło obsługiwać .NET

Nie przeginaj. Żeby się nie okazało, że to ty jesteś ograniczony. Mam wrażenie, że się zamknąłeś na jakimś etapie. Włochacz dał linka do komponentów, dlaczego podobnej funkcjonalności nie mogło by być w Delphi? To była moja polemika, osobiście dla mnie ważne, żeby były, nie muszą być w Delphi.

Ale to nie są komponenty ;-)

0

Ale to nie są komponenty ;-)

Jeden mi się instaluje (TClrContainer) :) Biblioteki jak sama nazwa wskazuje, mimo, że tam są dcu? No niestety już to kiedyś testowałem, mam "Expired".
Gdyby ktoś chciał kupić to tu: https://www.crystalnet-tech.com/RuntimeLibrary/Ordering jest kod do 20% rabatu do 30 kwietnia.

0
janeks napisał(a):

Ale to nie są komponenty ;-)

Jeden mi się instaluje (TClrContainer) :)

No tak, to kontener dla kontrolek .NET.
Dla klikaczy :)

Biblioteki jak sama nazwa wskazuje, mimo, że tam są dcu?

Nie rozumiem...
A dcu są pewnie dlatego, ze to wersje free komercyjnej biblioteki - okrojona i bez źródeł.

No niestety już to kiedyś testowałem, mam "Expired".
Gdyby ktoś chciał kupić to tu: https://www.crystalnet-tech.com/RuntimeLibrary/Ordering jest kod do 20% rabatu do 30 kwietnia.

A stąd próbowałeś?
https://sourceforge.net/projects/dotnetruntimelibraryfordelphi/files/

1
Majster napisał(a):

Przygodę rozpocząłem od Turbo Pascala, więc kiedy przesiadłem się na Delphi 2 to była petarda. Jakież było moje zdziwienie (a zarazem uwielbienie Delphi :) ) gdy się okazało, że jest "gotowy" OpenDialog,

Jakież będzie twoje zdziwienie, jeżeli ci powiem, że w Turbo Pascalu 7 jest klasa TFileDialog w unicie StdDlg.

0

Dzięki za wszystkie Wasze opinie. Czytając wypowiedzi wielokrotnie podnoszona była kwestia błędów, których poprawienie odkładane było do kolejnej wersji Delphi. Zaznaczę raz jeszcze to, o czym pisałem zakładając ten wątek mianowicie, że poziom mojej "wiedzy programistycznej" jest podstawowy. Dlatego też o istnieniu tych błędów nie miałem większego pojęcia.

Na koniec zadam pytanie, czy Waszym zdaniem tych niedociągnięć (lub po prostu błędów) na przestrzeni ostatnich 7 lat od wersji Delphi XE do Delphi 10.2 było sporo? Czy to raczej drobiazgi, których mało doświadczony użytkownik nie dostrzeże. Embarcadero chwali się także udoskonalonym VCL - czy tutaj też zmiany pomiędzy XE i 10.2 są tak istotne.

Irytująca jest ich polityka cenowa, bo w praktyce dopiero wersja Enterprise za około 15.000 zł daje "odejście" pomiędzy XE i 10.2 :| Ale to już cenowy kosmos...

1

Do prywatnych zastosowań to masz Lazarus Pascal.
Za darmo i bez limitów.
Ostatnia aktualizacja 28.02.2018
Działa na Windows, Mac, Linux.
Nie ma może tyle fajerwerków co Delphi, ale czy na pewno ich potrzebujesz?

Jest jeszcze Delphi Starter - nadal za darmo AFAIK.
Tyle że tam masz kilka znaczących limitów - mniej komponentów, limit dochodu wykorzystującego licencję(!), brak GUI pod Linuksa.

0

Lazarus, aktualizacja 28.02 a ciągle nie ma GTK3.

1

@Krzywy Programista: zawsze możesz przyłączyć się do społeczności i ruszyć z tematem. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1