Podpis JPK za pomocą profilu zaufanego epuap

0

Witam,
wykonałem w Delphi wysyłanie pliku JPK z podpisem kwalifikowanym przy użyciu komponentów SecureBlackBox.
Aplikacja działa , weryfikacja podpisu kwalifikowanego przebiega poprawnie i uzyskuję na koniec UPO.
Teraz chciałbym podpisać wysyłany plik profilem zaufanym. Prosiłbym tu o jakieś informację jak się do tego zabrać. Z tego co wiem należy na początek taki profil założyć ...

0

Tak z ciekawości - bo stoję przed identycznym problemem, jakieś wskazówki?

0

Odpisuje trochę z opóźnieniem ;), a wynika to z faktu, że porzuciłem wówczas dany wątek i wróciłem do niego dość niedawno.
W skrócie istnieje api, poprzez które wysyłamy plik JPK, zwracany jest link do podpisu pliku dla użytkownika. Następnie api zwraca nam podpisany plik.
To byłoby w miarę fajnie, takie rozwiązanie ma np aplikacja ministerstwa do wysyłki JPK, ale...
by mieć do niej dostęp należy być wpisanym na odpowiednią listę znanych podmiotów aktywnych oraz otrzymać certyfikat. Niestety na tą listę mogą zostać wpisane tylko podmioty publiczne, niekomercyjne...cyt. "Do otrzymania certyfikatu do integracji uprawnione są podmioty publiczne w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, którym na podstawie § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Cyfryzacji z dnia 5 października 2016 r. w sprawie zakresu i warunków korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej, nadano funkcjonalność podmiotu publicznego"
Po małym rekonesansie skorzystałem z rozwiązania, z którego korzysta większość firm.
Generujemy plik metadane JPK, zaczytujemy go na stronie MF gdzie zostaje on podpisany, następnie podpisany plik zapisujemy na dysku i wczytujemy go do programu gdzie następuje jego wysyłka
Cała czynność z punktu widzenia użytkownika nie trwa dłużej niż 30 sek, a efekt jest osiągnięty

0

@Svenson

  1. Napisałeś crawler, który wysyła plik przez ten formularz i później go ściąga?
  2. Gdzie później się wysyła już podpisany JPK?
  3. Nie wiesz może czy DG może stać się podmiotem publicznym czy da się w ogóle założyć coś co pozwalałoby mi dostać ten certyfikat np. fundację?
1

Nie napisałem crawlera.
Mój system zezwala zapis pliku żądania na dysku, gdzie dalej użytkownik musi go podpisać tu [https://moj.gov.pl/podatki/podpisz-jpk-vat-profilem-zaufanym/jpk/upload?xFormsAppName=JPK] tak podpisany plik zaczytuje z powrotem do mojego programu
Każdy plik JPK wysyła się za pomocą api [http://www.mf.gov.pl/documents/764034/5134536/Specyfikacja+interfejs%C3%B3w+us%C5%82ug+JPK]
Podpisuje się plik żądania (metadane JPK) za pomocą klucza kwalifikowanego lub profilu zaufanego. Którą metodę podpisu się nie wybierze plik ten dostaje tag ds:Signature
Szczerze nie wiem jak stać się podmiotem publicznym. Wniosek o dostęp i certyfikat wysyła się na swoim profilu zaufanym (jest tam opcja). My niestety nie dostaliśmy nawet żadnej odpowiedzi, a minęło przynajmniej ze 2 miesiące.

0

Witam. Nie wiem, czy założyć nowy wątek, czy mogę tutaj, bo częściowo w temacie. Do tej pory przeżyłem dwie wersje JPK_VAT (2 i 3). Z wersją 2 miałem małe zgrzyty, była to dla mnie nowość. Nakierował mnie kAzek. Jeszcze raz dziękuję. Na wersję 3 przeszedłem bez problemu. Teraz mam problem z nową wersją JPK_V7M. Jak w wersji Delphi 7 utworzę ze schematu unit (File-New-Other-XML Data Binding) to kompilator zgłasza mi błędy:

[Error] schemat1.pas(705): Undeclared identifier: 'IXMLTIdentyfikatorOsobyFizycznej2'
[Error] schemat1.pas(705): Interface type required
[Error] schemat1.pas(1234): Undeclared identifier: 'TXMLTIdentyfikatorOsobyFizycznej2'
[Error] schemat1.pas(1234): Class type required
[Error] schemat1.pas(1432): Incompatible types: 'TXMLNodeClass' and 'Class reference'
[Error] schemat1.pas(3098): Undeclared identifier: 'ChildNodes'
[Error] schemat1.pas(3098): Missing operator or semicolon
[Error] schemat1.pas(3099): Statement expected, but expression of type 'Text' found
[Error] schemat1.pas(3103): Undeclared identifier: 'ChildNodes'
[Error] schemat1.pas(3103): Missing operator or semicolon
[Error] schemat1.pas(3108): Undeclared identifier: 'ChildNodes'
[Error] schemat1.pas(3108): Missing operator or semicolon
[Error] schemat1.pas(3109): Statement expected, but expression of type 'Text' found
[Error] schemat1.pas(3113): Undeclared identifier: 'ChildNodes'
[Error] schemat1.pas(3113): Missing operator or semicolon
[Fatal Error] elgos.dpr(52): Could not compile used unit 'schemat1.pas'

Nie wiem, czy to wina mojego Delphi, czy inna przyczyna. Być może te dalsze błędy będą konsekwencją pierwszego, czyli IXMLTIdentyfikatorOsobyFizycznej2. Jakby ktoś coś chciał mi powiedzieć. Nie jestem jakimś rasowym programistą, ale z podstawowymi rzeczami starałem sobie zawsze radzić.

0

@Chojeś: Nie korzystam z xml data binding, jednak z ciekawości utworzyłem taki u siebie z pliku xsd i obyło się bez żadnych problemów, również przy kompilacji.
U siebie mam Delphi 10.1. Przypadkiem posiadam również Delphi 7, ale tam nie mam w ogóle takiej opcji.
Jak chcesz to podeślij mi ten schemat
Na marginesie dodam, że miałem kiedyś problemy z importerem WSDL na D7, gdzie w D10.1 wszystko było ok...

0

A skarbówka w ogóle honoruje PUAP?
Jeszcze całkiem niedawno ten pseudostandard był tam nieistniejący.

Firmy nie stać na 200zł/2 lata?

1

Obecnie profilem zaufanym można podpisywać niektóre dokumenty takie jak PIT-WZ, PIT-OP, PIT-37 i PIT-38 oraz plik JPK.
Nie mnie oceniać, które firmy na co stać, jeżeli jednak jest możliwość podpisu dokumentu za darmo to dlaczego z czegoś takiego nie korzystać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1