Jak sprawdzić czy w systemie jest Excel

0

Witam.

Jak w tytule.
Jak sprawdzić co użytkownik ma zainstalowane w systemie.

  • microsoft excel
  • libreoffice calc
  • openoffice calc

Pozdrawiam
Janusz.

0

Sprawdzic w rejestrach ?

Pozdrawiam
Himmler

0

Tutaj jest przykład dla Excelahttps://stackoverflow.com/questions/42257240/detect-version-of-excel-in-delphi – przeczytaj wszystkie posty. Natomiast dane w rejestrze mogą kłamać, więc nie opieraj się na nich.

Ewentualnie jeszcze to – https://www.experts-exchange.com/questions/24364739/Delphi-OpenOffice-OLE.html

0

A czy dam radę dobrać się do Calc w OpenOffice na takim poziome jak w Excel


		Excel := CreateOLEObject( 'Excel.Application' );
		WorkBook := Excel.Workbooks.Add;
		WorkSheet := WorkBook.Worksheets.Add;
		Excel.ColoWorkbooks[1].WorkSheets[1].Font.Name := Font.Name;
		Excel.Workbooks[1].WorkSheets[1].Font.Size := Font.Size;
		Excel.Font.Color := Font.Color;
		Excel.Font.Bold := fsBold in Font.Style;
		Excel.Font.Italic := fsItalic in Font.Style;
		Excel.Font.Underline := fsUnderline in Font.Style;
		Excel.Font.Strikethrough := fsStrikeout in Font.Style;
        Excel.VerticalAlignment := $FFFFEFF4;


1

gościu weź ty się wreszcie naucz korzystania z googla https://www.google.pl/search?q=delphi+openoffice+calc+ole (w szczególności link do SourceForge) i od tego zaczynaj swoje poszukiwania bo co drugie twoje pytanie jest typu co wpisać w google

0

@abrakadaber: Gościu w jakim celu urzędujesz na tym formu?

Ty i tobie podobni tylko potraficie narzekać i pisać F1 Google, ucz się, czytaj itd. Tyle to i Ja potrafię napisać.
.
Tak skutecznie wszystkich ochrzaniacie że od 2017-12-19 na formu pokazało się ledwie 20 nowych tematów.
W taki sposób nigdy nie dogonicie nawet cienia rozmiaru SourceForge.

Nie masz przyjemności dzielenia się wiedzą, to nie pisz.

Przez ostatni miesiąc zauważyłem że jedyna miła osoba na tym forum to @furious programming .
Szkoda że Pan Adam nie wprowadził tu podobnych zasad jak na elektrodzie.
Jak zaczyna się marudzenie to moderatorzy danego działu po prostu usuwają taki wpisy i koniec dyskusji.

Tego typu posty odstraszają ludzi od pisania na formu bo można dostać "oper".

Powodzenia piszcie Panowie tak dalej o będziecie pisać sami do siebie.

Pozdrawiam
Janusz

0
dasej napisał(a):

Szkoda że Pan Adam nie wprowadził tu podobnych zasad jak na elektrodzie.
Jak zaczyna się marudzenie to moderatorzy danego działu po prostu usuwają taki wpisy i koniec dyskusji.

Tutaj to moderatorzy marudzą.

2

jeśli były by zasady jak na elektrodzie to wszystkie twoje posty były by w koszu. Jaka to dla mnie przyjemność wejść w google, znaleźć rozwiązanie i przekleić je tutaj bo tobie się nie chce tego zrobić? Chcesz być programistą to się naucz samodzielnej pracy - nikt cię nie będzie za rączkę prowadził do końca życia. Myślisz, że @furious programming te linki zna na pamięć? Też zrobił ci łaskę, odpalił googla, wpisał magiczne słowa delphi is excel installed lub podobne, zerknął na link i ci go wkleił. A jak ktoś ci mówi, żebyś sam to zrobił to wielkie oburzenie. W moim linku do googla na czwartej, ba na czwartej a dlaczego nie na pierwszej! masz link do SO.

Więc napiszę jak @furious programming: Tutaj jest przykład dla OO – https://stackoverflow.com/questions/9274300/openoffice-calc-with-delphi-again – przeczytaj wszystkie posty. Lepiej ci?

Latasz na forum jak kot z pęcherzem, z najprostszymi pytaniami zamiast wziąć się porządnie za podstawy bo tych ci brakuje i nie rozumiesz podstawowych mechanizmów działania delphi (choćby ScreeToClient z jednego z ostatnich twoich postów) czy problem z napisaniem prostego zapytania SQL z sortowaniem i wybraniem pierwszego rekordu. I tak to są podstawy. To jest tak jak z matematyką - jak nie umiesz dodawać to nie nauczysz się mnożyć.

3
dasej napisał(a):

@abrakadaber: Gościu w jakim celu urzędujesz na tym formu?

Ty i tobie podobni tylko potraficie narzekać i pisać F1 Google, ucz się, czytaj itd. Tyle to i Ja potrafię napisać.

Prawda, napisać potrafisz (a i to nie zawsze, bo do dziś się nie doczekałem odpowiedzi...).
Jednakże przeczytać ze zrozumieniem, o tu masz problem.

Tak skutecznie wszystkich ochrzaniacie że od 2017-12-19 na formu pokazało się ledwie 20 nowych tematów.
W taki sposób nigdy nie dogonicie nawet cienia rozmiaru SourceForge.

Nie wiedziałem, to jakiś wyścig jest?

Nie masz przyjemności dzielenia się wiedzą, to nie pisz.

Ale mam przyjemność dzielenia się doświadczeniem, które wynika z wcześniej podjętych (również błędnych) decyzji i zdobytej wiedzy.
Jednakże, Ty i Tobie podobni mają gdzieś inny punkt widzenia iż swój własny.
To przyjmij łaskawie do wiadomości, że ludzie z większym doświadczeniem i wiedzą niż Ty, najprawdopodobniej rozwiążą Twój problem zupełnie inaczej niż Ci się wydaje.
I najprawdopodobniej, będzie to rozwiązanie właściwe.

Zatem pytanie powinno brzmieć, nie jak sprawdzić czy zainstalowano Excela, tylko jak wyeksportować dane do pliku zgodnego z Excelem.

Przez ostatni miesiąc zauważyłem że jedyna miła osoba na tym forum to @furious programming .

:) No wiesz, on nie bez kozery zowie się furious :D

Szkoda że Pan Adam nie wprowadził tu podobnych zasad jak na elektrodzie.
Jak zaczyna się marudzenie to moderatorzy danego działu po prostu usuwają taki wpisy i koniec dyskusji.

Tego typu posty odstraszają ludzi od pisania na formu bo można dostać "oper".

I powinni go dostać zawsze, pod warunkiem ze jest słuszny.
A oper dla Cię były zawsze słuszne, o ile dobrze pamiętam.
Byłaby inna sprawa, gdybyś dopytał drążył i chciał wiedzieć więcej.
Ale nie!
Ty masz dostać odpowiedź taką jaką chcesz! A jeśli dostajesz inną, to masz focha.
Szczerze?
Mam to w doopie.

Powodzenia piszcie Panowie tak dalej o będziecie pisać sami do siebie.

W końcu z kimś kto potrafi czytać ;-)

Żeby nie było tak całkiem off-topic; olej OLE (wolne, zawodne, niekompatybilne, itd. itp.) i skorzystaj z natywnego formaty pliku do eksportu danych.
Wcale nie musi to być XLS lub XLSX.
Może to być np. CSV, które jest proste, szybkie i do surowego eksportu danych nada się jak znalazł.

Chcesz mieć więcej, to np. OExport lub darmowy ZEXMLSS (z importem niektórych plików miał problem, ale z eksportem sobie radzi):
http://avemey.com/zexmlss/index.php?lang=en

Chcesz się męczyć z OLE, droga wolna, ale nie polecam.

0

@wloochacz:

Zapytałem :

Jak sprawdzić co użytkownik ma zainstalowane w systemie.

microsoft excel
libreoffice calc
openoffice calc

A tu dostaje informacje czy wato się bawić w eksport i import. Fakt OLE jest wolne.
Szukam pomysłu na obsługę wszystkich trzech najbardziej popularnych arkuszy kalkulacyjnych.

0
dasej napisał(a):

@wloochacz:

Zapytałem :

Jak sprawdzić co użytkownik ma zainstalowane w systemie.

microsoft excel
libreoffice calc
openoffice calc

A tu dostaje informacje czy wato się bawić w eksport i import. Fakt OLE jest wolne.
Szukam pomysłu na obsługę wszystkich trzech najbardziej popularnych arkuszy kalkulacyjnych.

Skoro szukasz jak obsłużyć trzy najpopularniejsze arkusze kalkulacyjne, to po co ci wiedza czy programy które wymieniłeś są zainstalowane? Poszukaj bibliotek do obsługi tych plików. Zresztą zasugerował to @wloochacz a ty swoim postem który cytuję tylko udowodniłeś, że @abrakadaber jak i @wloochacz mają rację odnośnie oceny stanu twojej wiedzy i lenistwa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1