Marciniak "Język programowania Delphi" - czy warto kupić?

0

Cześć
Mam możliwość zakupu tej ksiązki za symboliczne 5 zł i zastanawiam się, czy będzie ona przydatna komuś, kto działa na 10.1 Berlin. Czy od czasu wydania tej książki dużo się zmieniło i kodu z książki nie da się uruchomić w 10.1?

Pozdrawiam serdecznie
FB

106473481o.jpg

2

Ta książka może (MOŻE) jest przydatna komuś, kto nigdy na oczy Delphi nie widział.
Ani żadnego innego języka programowania...

Jeśli już to lepiej kupić Coding in Delphi Nicka Hodges'a (ale osobiście jestem zwiedzony)
Albo Delphi Coobook Daniele Teti, ale tej nie znam.

1

Jeśli chcesz się nauczyć samego języka to spokojnie za 5 zł możesz brać. Natomiast samo środowisko i jego możliwości są mocno odbiegające od jakiejkolwiek wydanej wcześniej książki. Kod pewnie uruchomisz ale będziesz musiał pokombinować. Przykładowo w starych delphi jak chciałeś użyć np funkcji

MinutesBetween

to konieczne było dodanie do

uses DateUtils

W nowym musisz dodać

System.DateUtils

ot taka mała pierdoła, a kod Ci się nie skompiluje

2

Ta książka nie bez powodu jest tak tania – popatrz jakie języki wymienia na okładce.

fluffy_bunny napisał(a):

Czy od czasu wydania tej książki dużo się zmieniło […]

Książkę wydano w 2012 roku, a Turbo Pascal to czasy DOS-a. Jak myślisz – czy coś się zmieniło w programowaniu w ostatnich 30 latach? Książka kosztuje jak twierdzisz 5zł, a nie 500zł, więc nie masz się nad czym zastanawiać.

Z ciekawości możesz kupić, jeśli chcesz poznać korzenie współczesnych dialektów, ale nic poza tym. Oczywiście pod warunkiem, że są w niej podane sensowne informacje, a nie tylko kupka gotowców.

[…] i kodu z książki nie da się uruchomić w 10.1?

Na pewno te kody można odpalić pod FPC. Jeśli domyślnie się nie uda to można spróbować z trybem {$MODE TP}. Mimo wszystko przykładowe kody mogą wykorzystywać instrukcje specyficzne dla DOS-a i w nowych systemach może być z tym problem.

0

Zdecydowanie książka nie warta nawet 5 zł nie kupuj.
O ile pozycja nadawałaby się dla kogoś kto zdecydowanie DELPI NA OCZY NIE WIDZIAŁ co język jej pisania stanowi o pozycji dla trochę bardziej zaawansowanych dla których ona nic a to kompletnie nic nowego nie wnosi.
EDIT: Tak sobie pomyślałem, że mogłaby się nadawać dla kogoś kto zna jakiś inny język programowania i chciałby coś podłubać w Delphi.

0

Książkę wydano w 2012 roku, a Turbo Pascal to czasy DOS-a. Jak myślisz – czy coś się zmieniło w programowaniu w ostatnich 30 latach? Książka kosztuje jak twierdzisz 5zł, a nie 500zł, więc nie masz się nad czym zastanawiać.

Na okladce jest o TP, ale opisuje ona Delphi z 2012 roku :)

0

W takim razie nie wiem czemu ma służyć lista starych dialektów na okładce. Mniejsza z tym – książka ma już pięć lat, a przez ten czas dużo się zmieniło w Delphi. Tym bardziej, że pytacz używa najnowszej wersji środowiska (no, prawie).

0
kAzek napisał(a):

Tak sobie pomyślałem, że mogłaby się nadawać dla kogoś kto zna jakiś inny język programowania i chciałby coś podłubać w Delphi.

Nie ma takich?

0
Krzywy Programista napisał(a):
kAzek napisał(a):

Tak sobie pomyślałem, że mogłaby się nadawać dla kogoś kto zna jakiś inny język programowania i chciałby coś podłubać w Delphi.

Nie ma takich?

Ta wszyscy mają obsesję jak ty że Delphi be... oczywiście g**no wiedząc o samym języku jak i środowisku. Proponuję zacząć się leczyć zamiast udzielać się w tematach o których nie masz pojęcia. Przynajmniej miałbyś odwagę i się zalogował.

0

No tak... wszyscy nie doceniają Delphi. Nikt nie widzi, jakie Delphi jest zajebiste. Chyba spisek konkurencji? C# i Java się rozpychają i ryją pod Delphi.

0

Nie rozmawiam z chorymi psychicznie, tchórzliwymi, zakompleksionymi będącymi życiowymi przegrywami trollami także nie trudź się odpowiadać.

0

Moderator Delphi i tak zaraz wyczyści niewygodne posty, ale mimo to i tak powód twojego uniesienia jest dla mnie zagadkowy. Ja ciebie personalnie nie atakuję ani nie obrażam, ty sypiesz epitetami i wyzwiskami i generalnie powinieneś tu dostać bana za takie odzywki.

0

Miałem nie odpowiadać ale coś ci powiem nie atakuję cie personalnie, bo nawet nie masz odwagi się zalogować więc jesteś zwykłym anonimem. Nara trollu.

0

OK rozumiem, że wyzywasz od trolli każdego, kto pisze bez logowania i nie jest fanem Delphi. Dla ciebie to "troll", "chory psychicznie" i nie wiadomo co jeszcze. Bardzo merytoryczne argumenty.

0

Zupełnie jak twoje wypowiedzi na temat Delphi. Dla mnie koniec tematu bo szkoda mi czasu dla ciebie.

0

Obiektywnie rzecz biorąc, Delphi odstaje od każdej innej obecnie używanej technologii. Rozumiem, że ci to nie przeszkadza, ale nie bądź fanbojem i wyznawcą Delphi i nie wyzywaj od trolli każdego, kto ci to powie, bo sie ośmieszasz i robisz z siebie idiotę. Potrzebne ci to?

0

Ośmieszasz się i robisz idiotę z siebie ty myśląc, że możesz komuś mówić w czym ma programować i co dla kogoś będzie wygodniejsze. Poza tym jak ci nie pasuje Delphi to w ogóle po co się udzielasz w tym temacie? Jak dla mnie masz jakiś niewytłumaczalny ból d**y i tyle. Idź ze swoimi kompleksami gdzie indziej.

0

Ja ci mówiłem w czym masz programować? W ogóle nic nie pisałem do ciebie, sam się odezwałeś i rozpocząłeś swoją krucjatę. Ogarnij się trochę.

0

No tak nie pisałeś do mnie cytując to co napisałem nara bo mam wrażenie, że sam nie nadążasz za tym co robisz zakompleksiony dzieciaku (dorosły by się tak nie zachowywał).

2
Krzywy Programista napisał(a):

Obiektywnie rzecz biorąc, Delphi odstaje od każdej innej obecnie używanej technologii.

To subiektywna opinia, z którą obiektywnie się nie zgadzam.
Gdzie argumenty w stosunku do KAŻDEJ INNE UŻYWANEJ technologii?
Bo wiesz, może czegoś nie wiem, a chętnie się dowiem gdzie to tak Delphi okrutnie odstaje.
Także Panie Krzywy, jedziesz z tymi argumentami.

0

Nie zacząłbym dziś programowania od Delphi, ale 10 lat temu zacząłem i tak zostało do dziś. Żyje mi się dobrze. Na chwilę obecną w Delphi można zrobić wszystko co w innych technologiach pokrewnych (w ten czy inny sposób). Dlatego jak ktoś mówi, że jakaś technologia odstaje, to niech poda konkretne argumenty, to będzie można spokojnie podyskutować.
Całość przypomina dyskusję czy BMW jest lepsze od AUDI i czy warto nimi jeździć skoro mozna MERCEDESEM.

1

Możesz zacząć każdą książką o Delphi 7. Jakimś tam ekspertem to na pewno nie jestem, ale przeczytałem takie książki:

  1. "Delphi XE3 Starter" - Bob Swart - z oficjalnej strony, trochę nabałaganiona, ale traktuje o wielu rzeczach jak na swoje rozmiary
  2. Aplikacje w Delphi. Przykłady. Teresa Pamuła - jak dla mnie taka do poduchy, szybko się czyta. Dobra na start.
  3. Delphi Cookbook. Daniele Teti - bardzo dobra pozycja
  4. More Coding in Delphi - Nick Hodges - przereklamowana, spodziewałem się czegoś więcej.
0

Z chęcią oczyściłbym ten wątek z niepasujących merytorycznie postów, bo z pytania o durną książkę przerodził się w niezły shitstorm, jednak musiałbym usunąć 2/3 postów, a mi się nie chce. Drugi powód niżej.


Ale też jestem ciekaw tego, dlaczego gość uważa, że Delphi odstaje od każdej innej technologii. Tak więc @Krzywy Programista – nie krępuj się, przedstaw nam swoje argumenty. Mamy tutaj trochę doświadczonych z tą technologią (i innymi też) użytkowników, więc nie musisz się martwić o to, że nie będzie komu ich ocenić.

W przeciwnym razie potwierdzą się przypuszczenia, żeś typowy troll i bredzisz, bo nie masz pojęcia o czym piszesz. ;)

0

Po co powtarzać dyskusję, która już była?
https://4programmers.net/Forum/Flame/258378-pascal_?
Pascal - po co to komu? 9 pytań i stwierdzeń

Wypowiadało się tam wiele osób, reprezentujących różne technologie, jak @Koziołek (od Javy), @somekind (od .net) i wielu innych. Sam przenosiłeś ten wątek do Flame, sam go czytałeś a teraz udajesz idiotę i udajesz, że nie pamiętasz.

Nikomu sie nie chce ciągnąć tej dyskusji jeszcze raz, bo argumenty by były te same. Chcesz czy nie, Delphi to relikt przeszłości, promujący antypattern w każdej jednej kwestii. To, że w Delphi da się osiągnąć wszystko to samo, co da się zrobić np w .NET, to jest argument z d**y, skoro powstaje g**no-kod, którego trzeba w dodatku napisać 5 razy więcej.

2

Cała ta dyskusja mogłaby się zakończyć na pierwszej stronie - jest w miarę aktualna książka o Delphi za grosze:
https://helion.pl/ksiazki/programowanie-w-jezyku-delphi-nick-hodges,prodel.htm#format/d
jak komuś mało i zna angielski:
http://www.morecodingindelphi.com/
https://leanpub.com/dependencyinjectionindelphi
ew. coś z polskim akcentem: https://www.packtpub.com//application-development/expert-delphi

0

Dziękuję za odpowiedzi. W końcu ją kupiłem, ale teraz skupię się jednak na książce Cantu :)
Pozdrawiam

1
Krzywy Programista napisał(a):

Po co powtarzać dyskusję, która już była?
https://4programmers.net/Forum/Flame/258378-pascal_?
Pascal - po co to komu? 9 pytań i stwierdzeń

Wypowiadało się tam wiele osób, reprezentujących różne technologie, jak @Koziołek (od Javy), @somekind (od .net) i wielu innych.

To nie dyskusja tylko g**no-burza toczona przez fanbojów.
Co mnie obchodzi czy jest kropka, średnik czy begin, a może {}.
Mam to gdzieś i nie ma to na nic wpływu.
Ludkowie od innych języków zachłystywali się nowościami u nich że to czy tamto.
No i fajnie.
W Delphi nie da się tego czy tamtego (chodzi mi o konstrukcje językowe, jak np. wyrażenia lambda), a pewne rzeczy robi się po prostu inaczej.
Ale ze nie ma wyrażeń lambda, nie determinuje, że coś nie nadaje się do niczego.
Nawet nie można powiedzieć, że odstaje.

Sam przenosiłeś ten wątek do Flame, sam go czytałeś a teraz udajesz idiotę i udajesz, że nie pamiętasz.

Nic takiego nie robiłem.

Nikomu sie nie chce ciągnąć tej dyskusji jeszcze raz, bo argumenty by były te same.

Czyli te same z d**y?

Chcesz czy nie, Delphi to relikt przeszłości, promujący antypattern w każdej jednej kwestii.

Padł ciężki zarzut, ale bez żadnego konkretu.
To taki fake news?
Uważaj, bo ktoś może napisać coś podobnego na Twój temat i będzie raczej mało śmiesznie...

To, że w Delphi da się osiągnąć wszystko to samo, co da się zrobić np w .NET, to jest argument z d**y, skoro powstaje g**no-kod, którego trzeba w dodatku napisać 5 razy więcej.

To kolejna bzduro z tym g**no-kodem, bo i konkretu zero...
A może tobie Chodzi o takie cukierki syntaktyczno-językowe, jak wyrażenia lambda właśnie?
Albo inne generyki?

A umiesz Ty robaczku jeszcze zaimplementować stos?
Albo listę dwukierunkową?
Bez tych wszystkich cukierniczych wymysłów i gotowców z biblioteki standardowej?

To zapytam inaczej - to Ty jesteś programista czy składacz gotowych klocków, który tak naprawdę nie wie co robi i jak to pod spodem działa?

Wyszło mi trochę, że to Delphi to taki język dla hardcorowców.
A jest dokładnie odwrotnie.
Natomiast chce (nieudolnie) zwrócić uwagę na fakt, że aby coś krytykować to trzeba coś wiedzieć.
Czego tu nie widać...

Ale do brzegu; dalej nie dowiedziałem się nic a nic, o obszarze, w którym to Delphi odstaje od każdej używanej technologii.
Tak to napisałeś prawda?
To teraz napisz konkrety, albo nie będę Cię już męczyć i przyjmę wersję @kAzek o tym, kim jesteś.

1
Krzywy Programista napisał(a):

Sam przenosiłeś ten wątek do Flame, sam go czytałeś a teraz udajesz idiotę i udajesz, że nie pamiętasz.

Kto udaje idiotę? Napisałem, że z chęcią dowiedziałbym się dlaczego TY uważasz to co uważasz, a nie inny randomowy hejter. Dlatego też jedynym pretendującym do tego stanowiska jesteś ty – nie potrafisz jasno przedstawić swojego zdania, w panice ratując się cudzymi wątkami.

No sami zobaczcie do tego wątku – nadal ktoś nie wie, dlaczego go przeniosłem do Flame? Już pierwszy post informuje o tym, że autor ma znikome pojęcie o programowaniu, a po drugie, że ten wątek powstał wyłącznie do hejtu.

Nikomu sie nie chce ciągnąć tej dyskusji jeszcze raz, bo argumenty by były te same.

Nie nikomu, a tobie, bo nie potrafisz obronić swoich wywodów. Zresztą zacytuję te ”argumenty”:

Krwawy Młot napisał(a):
  1. blok VAR robi w praktyce więcej złego niż pożytku
  2. po co jakiś podział na procedury i funkcje? przecież procedura to jest to samo jakby funkcja zwracała void.
  3. czemu na końcu programu stawia się kropke? Przecież to jest głupie (i tutaj pytanie - jak mamy pare plików to gdzie stawia się kropke? :O)
  4. mało osób programuje już w delphi i pascalu więc pomoc u innych również jest ograniczona. Czy ja się myle?
  5. Czy pascal w ogóle się rozwija?

Takie pytania może zadawać tylko i wyłącznie totalny noob, w dodatku upośledzony w zdolność wyszukiwania informacji w sieci.

To, że w Delphi da się osiągnąć wszystko to samo, co da się zrobić np w .NET, to jest argument z d**y skoro powstaje g**no-kod, którego trzeba w dodatku napisać 5 razy więcej.

g**no-kod powstaje przez ludzi, którzy nie mają większego pojęcia o tym języku, nie znają jego możliwości, nie potrafią przystosować się do innego podejścia oraz przez takich, którzy na siłę próbują stosować techniki używane w innych językach, a które w Delphi nie występują lub nie mają sensu.

Nikt nie twierdzi, że Delphi jest najlepszą technologią, jednak nie musi taką być, aby jej istnienie i używanie (również komercyjnie) miało sens. Natomiast pisanie, że Delphi jest najgorsze i odstaje od każdej innej technologii to bezmyślny hejt i przejaw ignorancji, a nie sensowna krytyka oparta na sensownych argumentach.


Skoro nie potrafisz przedstawić sensownych argumentów i wolisz pasożytować na cudzych wypowiedziach, to znaczy, że nie masz pojęcia o tym o czym piszesz i potwierdza się to, o czym napisałem w poprzednim poście.

Więc jeśli masz zamiar bredzić to nie zabieraj głosu, bo tylko się kompromitujesz. Idź sobie do kategorii Java czy C# i tam podniecaj się lukrem składniowym, skoro tylko na tyle cię stać. EoT.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1