Jak użyć Memo.Lines.SaveToFile pod Androidem?

Odpowiedz Nowy wątek
2017-11-11 13:31
0

Witam . Mam taki problem próbuje użyć czegoś takiego ale pod androidem, jak użyć czegoś takiego

memo1.Lines.SaveToFile('c:\test.txt')

Chodzi mi o to co w nawiasach . Dla win32 spowoduje ze plik test.txt zostanie zapisane na dysku c, a jak to ma być pod androidem . Próbowałem

memo1.Lines.SaveToFile('test.txt')

ale wywala błąd .

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2017-11-11 19:37

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 14:17
0

https://stackoverflow.com/que[...]-a-file-on-android-firemonkey


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 14:57
0

Witam .

Memo1.Lines.SaveToFile(GetHomePath + '/test.txt') 

takie coś niby błędu nie wywala , ale nie wiem czy i gdzie zapisuje plik test.txt. Czy to może jest zapisane w jakimś ukrytym folderze ? Czy znajdę ten plik jeśli będę przeglądał zawartość telefonu z poziomu Windowsa (usb) ? Czy to będzie się zapisywać w pamięci wewnętrznej czy na karcie SD ?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-11-11 15:27
Wrzucaj kod w znaczniki kolorujące składnię. Więcej na ten temat tutaj – Formatowanie treści - furious programming 2017-11-11 15:28

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 15:56
2

Na pamięci wewnętrznej
Jak wejdziesz w menadżer plików to folder Android/data/%ID APKI%/files
aha jeżeli chodzi o urządzenie mobilne lepiej sprecyzuj z której funkcji GetHomePath chcesz skorzystać czyli napisz:
System.IOUtils.TPath.GetHomePath zamiast GetHomePath bo tak Delphi może przypadkiem użyć System.SysUtils.GetHomePath która nie jest zalecana dla aplikacji multiplatformowych.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 1x, ostatnio: kAzek, 2017-11-11 16:02

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 19:15
0

Ok , poszło . Dziękuje . Mam jeszcze takie pytanie . Co ustawić w właściwościach formy żeby można ją przesuwać palcem po ekranie . tzn jeśli wysokość formy jest większa niż ekran telefonu to część jej jest nie widoczna bo jest poza ekranem .Czy takie przesuwanie palcem trzeba zrobić programowo czy jest do tego jakiś parametr w ustawieniach . Jesli programowo to co odpowiada za pozycje formy na ekranie telefonu . W win32 to jest np .left ale w formie androida tego nie ma ,

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 19:34
1

Od czego masz demka?
http://docwiki.embarcadero.co[...]/en/FMX.ScrollableForm_Sample

Na ScrollBoxie umieść TLayout a na nim kontrolki to będziesz mógł przewijać.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.
edytowany 1x, ostatnio: kAzek, 2017-11-11 19:42

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 20:06
0

No właśnie na tej stronie wczoraj widziałem fajnie opisane wraz z graficznym opisem jak i co , ale nie widzę teraz tego . Historie przejrzałem i gdzieś wyparowała ta strona . . na razie tego > Na ScrollBoxie umieść TLayout a na nim kontrolki to będziesz mógł przewijać> nie kumam ale to może dlatego ze siedzę przy tym od rana . Jutro na świeży mózg to wezmę .

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 20:20
0

Co tu do kumania w najprostszym wydaniu bierzesz jakiegoś ScrollBox'a np. TVertScrollBox (jeżeli chcesz tylko pionowo) ustawiasz mu Align -> Client na to rzucasz TLayout i ustawiasz sobie jego wielkość (niech sobie będzie wyższy od formy) na nim kładziesz i dopiero na nim kontrolki. Jak tak zrobisz to da się przewijać i będzie ok.


Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 21:46
0

:) Poszło ale ,,,,:) Mam na formie miedzy innymi grafikę i memo . Zauważyłem ze jak palec jest na grafice lub memo to nie da się przesunąć formy , poza tym chodzi tak jak trzeba . Jak palec jest na buttonie to tez chodzi ok .A jak teraz mogę przesunąć tą forme programowo ?. Wybacz moje pytania , i ze pytam o rzeczy które można sprawdzić samemu , ale problem w tym ze uruchomienie aplikacji na próbę w telefonie trwa u mnie ok 1.5 minuty , tak ze to czekanie mnie dobija. Całośc sprawdzam pod win32 ale niektóre rzeczy jak np to muszę sprawdzić w telefonie .

Pozostało 580 znaków

2017-11-11 23:32
0

Ale co chcesz programowo scrollować?
ScrollBox ma metodę ScrollBy ale chyba przydatniejsze jest scrollowanie aby dana kontrolka stała się widoczna (tutaj Edit1).

VertScrollBox1.ViewportPosition := PointF(0, Layout1.Position.Y + Edit1.Position.Y); //1 param 0 bo interesuje nas tylko pionowo a drugie to proste wyliczenie pozycji kontrolki

Nie odpowiadam na PW w sprawie pomocy programistycznej.
Pytania zadawaj na forum, bo:
od tego ono jest ;) | celowo nie zawracasz gitary | przeczyta to więcej osób a więc większe szanse że ktoś pomoże.

Pozostało 580 znaków

2017-11-12 21:48
0

Witam . Możesz jeszcze mi napisać odpowiedniki tego:

Memo1.CaretPos := Point(x, y) ustawia kursor na pozycji x,y ,,, Tak robię w Delphi w aplikacjach pod win32 , Dla androida to wywala błąd .
Czy to memo1.Caret.Pos:=Point(x,y); jest odpowiednikiem tego? W takim przypadku współrzędne x i y nie są współrzędnymi znaków w memo ale chyba w pikselach. .

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: CCBot