Jakich rozszerzeń/dodatków IDE Delphi używacie?

0

Jakiś czas temu Embarcadero rozsyłało ankiety odnośnie zestawów komponentów, baz danych, rozszerzeń itp. których używa się lub zamierza się używać w przyszłości. Chodziło o zbadanie rynku, ewentualne rozszerzenie możliwości menadżera GetIt i wytyczenie drogi IDE na przyszłość. W ankiecie było m.in. sporo dodatków/rozszerzeń IDE o których pierwszy raz w życiu słyszałem. Po niedawnym temacie odnośnie IDE Fix Pack naszło mnie na rozszerzenie możliwości mojego IDE. Chciałem się Was w tym celu zapytać z czego Wy dodatkowo korzystacie w IDE Delphi. Może żeby nie ograniczać się do samego IDE to wszystko co może przydać się w pracy programiście poza zestawem niestandardowych komponentów. Był już kiedyś taki wątek ( -> link) ale sporo czasu minęło i wtedy każdy klepał na Delphi 7. Czy dużo zmieniło się przez te 8 lat?
Dążąc do doskonałości na razie korzystam jedynie z CnPack i EurekaLog. Jak jest u Was?

0

gexpert, cnpack, castalia, madexcept (madshi). Castalia jest w nowych ide onboard, część funkcji różnych dodatków się pokrywa

0

JVCL, SMDBGrid, TMS, FastReports, Rosi, Overbyte, LockBox... Coś jeszcze by się znalazło :-)

0

FastReport,FastCube,VirtualTree,AlphaControl,uniGui,TMS (kilka składników), XFiles,FIBPlus,JVCL

0

Kolega pyta o dodatki do IDE a nie biblioteki ogólne.
Ja używam np. cnpacka.

0

racja, zasugerowałem się odpowiedzią poprzednika. sorry.

1

Zabrakło najważniejszego dla kodera, a nie klikacza Delphi :P
Model Maker oraz Model Maker Code Explorer!
No i Documentation Insight, oczywiście...

Właściwie używam wszystkiego powyższego, no może zabrakło jeszcze RFUtils, DDDebug no i CodeSite (jest na pokładzie).
Co do Castali - kiedyś byłem zachwycony, teraz jej nie trawię :/

0

Delphi IDE Colorizer
Delphi IDE Theme Editor
EurekaLog
CnWizard

0

Widzę, że większość używa tego samego. Udało mi się dokopać do ankiety od Embarcadero. Wstawiam kilka ostatnich pytań odnośnie IDE i samego programowania czy działań po stworzeniu aplikacji. Może ktoś znajdzie tu coś nowego dla siebie.

  1. Which installer creation tool do you currently use, if any? Pick more than one if you really use more than one, depending on the project
  • None
  • InstallShield
  • InstallAnywhere
  • Inno Setup
  • Advanced Installer
  • Wise
  • WiX
  • APPX for Windows Store
  • Other (please specify)
  1. Which reporting solution do you use, if any?
  • ACE Report
  • AIM ReportFactory
  • Crystal Report
  • ExpressPrinting System
  • FastReport FMX
  • FastReport VCL
  • Fortes Report
  • Gnostice PDF generators
  • None
  • QuickReport
  • Rave Reports
  • Report Builder
  • Virtual Print Engine
  • WPCubed wPDF
  • Other (please specify)
  1. Which software documentation tool do you use if any?
  • Adobe RoboHelp
  • Doc-o-Matic
  • Doc-To-Help
  • Help & Manual
  • Help Generator
  • HelpConsole
  • HelpNDoc
  • HelpSmith
  • MadCap Flare
  • None
  • Online wiki
  • Other online system
  • Sandcastle
  • WebWorks ePublisher
  • Other (please specify)
  1. Which RAD Studio IDE plugins do you use, if any?
  • None
  • ProDelphi
  • GExperts
  • IDE FixPack
  • cnPack
  • ModelMaker Code Explorer
  • TestInsight
  • FixInsight
  • DDevExtensions
  • Parnassus Bookmarks
  • Parnassus Navigator
  • Other (please specify)
0

Ja bym do całości dorzucił jeszcze uniGUI. Dzięki niemu można tworzyć na prawdę świetnie działające aplikacji webowe w Delphi.

0
SimonT napisał(a):

Ja bym do całości dorzucił jeszcze uniGUI. Dzięki niemu można tworzyć na prawdę świetnie działające aplikacji webowe w Delphi.

Po pierwsze to nie jest expert IDE.
Po drugie, te "świetnie działające aplikacji webowe" to rzecz do dyskusji.
Ale dla mnie UniGUI i całe Sencha to dead-man-walking...
UniGUI u podstaw swych założeń jest z 10 lat za późno...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1