[Delphi] jak to zrobić? [odejmowanie i formatowanie czasu

0

mam listviev w drugiej kolumnie mam czas startu pewnego zdażenia 22:10:10 a w trzeciej czas koncowy 23:11:01 jak zrobic aby na labelu lub editcie był wyświetlany wynik odejmowania czasu końca od czasu początku czyli . 23:11:01 - 22:10:10 =
jak to zrobic - jestem początkujacy [wstyd]

0

Label1.Caption:=TimeToStr(StrToTime('23:11:01')- StrToTime('22:10:10')) ;

ale uwaga na ustawienia wyświetlania czsu, powinien być

ShortTimeFormat:='HH:mm:ss'; // wielkość liter ma znaczenie

0

oki troche mi to pomogło - ale jak zrobic aby w listview np.2 kolumna w której mam te dane były wszystkie itemy sumowane?

0

Wiesz nie chce cie urazic, ale jak jestes poczatkujacy to nie bierz sie za cos co cie przerasta...naprawde jak chcesz cos napisac pod kafejke do liczenia czasu i jestes poczatkujacy to masz pewne ze to ci sie nie uda!! Bo trzeba cos wiedziec na ten temat, nawet ja niekiedys sie gubie, a zreszta niedlugo zobaczysz jaki ja bede mial program pod to to zobaczysz z czym sie to wiaze!!!

PS. a ja jak zaczynalem to sie uczylem sam!
POMYSL O TYM!

--
"...musisz uwierzyć, jeśli chcesz to z nami przeżyć..."

0

Label1.Caption := IntToStr(MinutesBetween(StrToTime(PierwszyCzas), StrToTime(DrugiCzas)));

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC:
Kanał: #4programmers.net
Serwer: warszawa.ircnet.pl
Sieć: POLNet
Port: 6667

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0