FireDAC dla ODBC – sterownik nie jest zarejestrowany

0

Witam,
Nigdy nieuzywałem Firedac dla ODBC - mamy taki bardzo stary serwer progress i to jedyny sposób na komunikację.
Do tej pory aplikacja używała BDI i pora to zmienić.
Sterownik nazywa się Merant
Otrzymuję komunikat:

[FireDAC][Phys]-300. Driver [ODBC] is not registered. To register it, you can drop component [TFDPhysODBCDriverLink] into your project

Szukam sobie na google ale to bardzo niszowy temat i nie mam dobrego pomysłu o co Firedac chodzi.

0

Czego nie rozumiesz?
Połóż komponent TFDPhysODBCDriverLink gdziekolwiek i tyle...

0
wloochacz napisał(a):

Czego nie rozumiesz?
Połóż komponent TFDPhysODBCDriverLink gdziekolwiek i tyle...

Na tym problem polega - dobra wskazówka...
U mnie w palecie są driver linki do różnych baz np: mysql,sqlite, access ale nie ma odbc
Pozdrawia
Piotr

0

Dziwne, powinno być.
Skoro nie działa wersja dla klikaczy, to dodaj do uses moduł FireDAC.Phys.ODBC
Najlepiej do modułu, gdzie masz TFDConnection...

0
uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, bde, math,StrUtils, ShellApi ,  registry,
  Dialogs, Grids, DBGrids, DB, DBTables, StdCtrls, ExtCtrls, ADODB,
  FireDAC.Stan.Intf, FireDAC.Stan.Option, FireDAC.Stan.Error, FireDAC.UI.Intf,
  FireDAC.Phys.Intf, FireDAC.Stan.Def, FireDAC.Stan.Pool, FireDAC.Stan.Async, FireDAC.Phys.ODBC,
  FireDAC.Phys, FireDAC.VCLUI.Wait, FireDAC.Comp.Client;

w uses wszystko jest dla niego poprawnie za wyjątkiem:
[dcc32 Fatal Error] Unit1.pas(14): F2613 Unit 'FireDAC.Phys.ODBC' not found.

screenshot-20170807153535.png

czegoś mu brakuje do współpracy..

0

Brakuje mu FireDAC C/S Add-On Pack for Delphi. Sam się na to naciąłem jakiś czas temu. Pewnie masz wersję Professional i FireDAC-a trzeba dokupić jak rozszerzenie. Dopiero w rozszerzeniu jest sterownik ODBC. Pełny FireDAC jest dostępny dopiero w Enterprise i Architect. Wszystko jest opisane w feature matrix.
firedac.png

0

Tak, to prawda ma wersję Profesional Delphi 10.1
i przy zakupie była promocja na FireDAC którego do tej pory nie używałem.
W Licese Management wygląda to tak - powinno być wsparcie dla ODBC dla tej wersji?

screenshot-20170808113250.png

a tego ode mnie oczekuje:
screenshot-20170808113751.png

0

Licencja jest wgrana tylko pewnie nieprawidłowo, czyli dodany jest serial ale bez instalacji dodatku. Ważne co jest podane w About Embarcadero Delphi. Bez poprawnie wgranego FireDAC-a chyba w nazwie nie będzie C/S
firedac.JPG
Podsyłam instrukcję jak zainstalować FireDAC-a (lub Mobile AddOn) przesłaną z BSC:

Add-On Pack Installation Steps

Using the Feature Installer - If you installed Delphi, C++Builder or RAD Studio 10.1 Berlin using the feature installer, please follow these steps to install your Add-On Pack:

  1. Register the license in the license manager 2. Launch the Feature Manager (docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Berlin/en/Feature_Manager) to add the new features to the product

Using the Offline Installer - If you installed Delphi, C++Builder or RAD Studio 10.1 Berlin using the offline installer, please follow these steps to install your Add-On Pack:

  1. Before installing the Add-On Pack, you must register, install, run, and then exit your RAD Studio, Delphi or C++Builder Professional edition product.
  2. To install the Add-On Pack on Windows 7, go to the Windows Start Menu| Programs | Embarcadero RAD Studio| Modify, Repair, Uninstall. Select Upgrade. On Windows 8 or 10, Open the Control Panel and select Programs | Programs and Features. Select the Embarcadero product that has already been installed, Select Change and then select Upgrade.
  3. Enter your serial number for the Add-On pack and follow the instructions for installation.
0

Dziękować! wszystko się udało.
Nawet uruchomiłem FDQuery z bazy progress przez odbc Merant - jest on 32 bitowy. Teraz chciałbym skompilować do 64bitów i tu problem.
Logika podpowiada że jest to niemożliwe i nie ma co marzyć i oczekiwać cudu że Firedac da rade pociągnąć ze źródła odbc 32 bitów dla aplikacji skompilowanej na 64bity... Może są wam znane jakieś rozwiązania? zapytać warto...

screenshot-20170808150125.png

Pozdrawia
Piotr

0
pdusp napisał(a):

Dziękować! wszystko się udało.
Nawet uruchomiłem FDQuery z bazy progress przez odbc Merant - jest on 32 bitowy. Teraz chciałbym skompilować do 64bitów i tu problem.

Po co chcesz kompilować na 64bit, RAMu apka ma za mało?

Logika podpowiada że jest to niemożliwe i nie ma co marzyć i oczekiwać cudu że Firedac da rade pociągnąć ze źródła odbc 32 bitów dla aplikacji skompilowanej na 64bity... Może są wam znane jakieś rozwiązania? zapytać warto...

Po pierwsze, to nie problem FireDAC, tylko ODBC, czyli "windowsa"...
Po kolejne; to w ogóle jest posrane... Np. ODBC for MSSQL NativeClient wymaga sterownika zgodnego z systemem, a nie z aplikacją.
Tu masz odwrotnie, czyli apka 64bit wymaga ODBC 64bit.
Doinstaluj wersję wymagany sterownik ODBC dla 64bit i po kłopocie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1