[Delphi] Kilka małych pytań

0

Witam, nazywam się Piotrek mam kilka pytań i byłbym wdzięczny za pomoc. Staram się poszerzyć swoją wiedze na temat delphi, choć nie zawsze jest to proste zadanie. Mam parę problemów z którymi nie mogę sobie poradzić. Ostatnio wziąłem się za pisanie własnego nazwijmy go „windows commandera” i zaczęły się schody. Musiałem wykorzystać w nim komponenty directorylistbox i filelistbox. W tym drugim jest opcja ukazania katalogów i miałem nadzieje, że uda mi się wykorzystać tylko jeden komponent, ale nie mogę w żaden sposób posortować(odwrócić)plików i katalogów. Zawsze pliki są u góry a katalogi na dole. Czy jest jakaś możliwość to zmienić? Chyba, że jest jakiś lepszy komponent to z przyjemnością bym spróbował, ale na razie takiego nie znalazłem. Poza tym zrobiłem kopiowanie, przy wykorzystaniu interfaceu windows, ale nie zawsze mogę skopiować. Wygląda na to, że niektóre miejsca czy pliki na dysku posiadają jakiś priorytet, np. nie mogę skopiować nic na pulpit i to nie dlatego, że jest on „ukryty”. Problem ten występuje tylko przy użyciu ścieżek z komponentów np. filelistbox. Po wpisaniu odręcznie ścieżki kopiowanie kończy się sukcesem. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak można zapisywać na płyty cd, wiem, że to może być trudne zwłaszcza przy płytach cd-rw lub multisesjach czy overburningu, ale jeśli dałoby radę dostarczyć mi jakieś źródło czy po prostu komendy to byłbym bardzo szczęśliwy. Mam jeszcze dwa pytanka, choć są one chyba trudniejsze do zrealizowania od pozostałych, zwłaszcza drugie. Po pierwsze chciałem zapytać, ponieważ „commandera” robię by usprawnić i uprzyjemnić sobie życie, w jaki sposób można(czy w ogóle można) w jakimś komponencie np. panel uruchomić film z napisami. Zarówno divx jak i dvd, choć nie ukrywam, że ten pierwszy bardziej mnie ciekawi. Po drugie, czy jest możliwe zrobienie programu, który pozwoli na schowanie dysku „c”, w taki sposób aby nie można było z niego korzystać i nic instalować a inne partycje były widoczne? Próbowałem zrobić to kilkoma programami, np. poleditem windows`owskim ale nie udało się. Pomyślałem więc, że może jest możliwość zrobienia programu, który podołał by takiemu zadaniu. Głównie chodzi mi o to by ktoś korzystający z kont użytkowników nie mógł ingerować w pliki prywatne, itd. Nie wiem czy jest to możliwe, ale jeśli tak to każda podpowiedź będzie bardzo cenna. Dziękuje za poświęcenie mi czasu i za jakąkolwiek pomoc.

0

Wow!! Co za długi post, gratulacje!!

  1. W Delphi6 Personal są komponenty z Shell w nazwie, wyglądają o wiele lepiej od tych, które używasz i są bardziej użyteczne [nie pamiętam zakładki]

  2. ??

  3. Dział artykuły

  4. WinNT/2000/XP

--
Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

napisałeś
[nagrywanie na płyty bla bla bla] ..., że to może być trudne zwłaszcza przy płytach cd-rw lub multisesjach czy overburningu, ale jeśli dałoby radę dostarczyć mi jakieś źródło czy po prostu komendy to byłbym bardzo szczęśliwy.

:D
może writeoncd(filename : string); ;p
co do reszyt to albo ja cie nie rozumiem albo ty zle tłumaczysz

[cisza]
lolek

0

writeoncd(filename : string)

Dostaję:
Unknow identifier: string :P

--
Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1