Ikonki - która została wybrana

0

Witam,
jeśli w programie są ikonki w postaci plików .ico zawierających kilka rozdzielczości tej samej ikony, to wybierana jest jedna (najbardziej odpowiadająca rozdzielczości ekranu itd...).
Czy w kodzie można sprawdzić, która ikona z "multiplików" ico została akurat wybrana i przypisana do jakiegoś wskazanego elementu?

0

Obstawiam, że żaden bezpośredni sposób nie istnieje ponieważ to zależy od samego Explorera windowsowego, a jego instancji może być otworzonych jednocześnie wiele.

Tak z ciekawości - w jakim celu potrzebujesz coś takiego?

0

A ja zapytam inaczej co oznacza "wskazany element"?

0

Co chcesz osiągnąć i do czego ci to?

0
kAzek napisał(a):

A ja zapytam inaczej co oznacza "wskazany element"?

Chodzi mi o to, że "wskazanym elementem" może być również element ikony w menu aplikacji lub jego belce. A zmierzam do animowanej ikonki i nie wiem którą, animować.
Mało przystojne, ale się uczę.

0

Za pomocą WinAPI można sprawdzić ile grafik znajduje się w pojedynczym pliku .ico, można każdą z osobna wyodrębnić itd. itd., co wykorzystywane jest przez programy do tworzenia i edytowania takich plików (np. program ArtIcons); Niestety sam nie bawiłem się najróżniejszymi systemowymi funkcjami do obsługi tych plików, więc jedyne co mogę to odesłać do dokumentacji lub Google;

W każdym razie jest to możliwe, tak samo jak możliwe jest umieszczenie w jednym pliku .ico wielu grafik o takich samych rozmiarach; Dzięki temu możesz sobie przygotować jeden plik, zawierający przykładowo 20 obrazów z klatkami animacji; Problemem staje się jedynie ich wyodrębnienie np. do macierzy obrazów, aby można było je użyć np. do malowania menu.

0
Biały Samiec napisał(a):
kAzek napisał(a):

A ja zapytam inaczej co oznacza "wskazany element"?

Chodzi mi o to, że "wskazanym elementem" może być również element ikony w menu aplikacji lub jego belce. A zmierzam do animowanej ikonki i nie wiem którą, animować.
Mało przystojne, ale się uczę.

Ale nie wyjaśniłeś czy chodzi o element w twojej aplikacji, czy w jakiejś innej.

Jeżeli 100% zgodność z tym co robi Windows nie jest potrzebna, to zrób to mniej więcej tak jak robi Windows: znajdź ikonkę podobną rozmiarami do wymaganych, o maksymalnej dostępnej palecie kolorów, a następnie przeskaluj do docelowego rozmiaru (jeśli potrzeba).

0

Najlepiej by było gdyby pytacz napisał dokładnie co potrzebuje zrobić; Wiedząc jaki ma być końcowy efekt, będzie można najpierw wybrać najlepsze rozwiązanie, a dopiero później przejść do implementacji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1