Program losujący dowolne liczby bez powtórzeń

0

Witam,potrzebuje programu losującego 5 liczb (bez powtórzeń) z zakresu <100,999>

Najlepiej bez żadnych procedur,funkcji,najlepiej na tablicach(jeżeli to możliwe).

Wiem,jak to wykonać z funkcją random,lecz nie wiem czy można stworzyć taki program bez tego.

0

Dlaczego w tagu jest git, a nie ma nazwy języka, środowiska czy technologii?

0

Przepraszam,nie zauważyłem co dokładnie trzeba tam wpisać.

Czy moge liczyć na pomoc?

0

A napiszesz o jaki język chodzi?

0

O język pascal.

0

Ehh... Jaki dialekt i kompilator/środowisko?

0

Korzystam jedynie z lazarusa.

0
Krwawy Terrorysta napisał(a):

Witam,potrzebuje programu losującego 5 liczb (bez powtórzeń) z zakresu <100,999>

Najlepiej bez żadnych procedur,funkcji,najlepiej na tablicach(jeżeli to możliwe).

Wiem,jak to wykonać z funkcją random,lecz nie wiem czy można stworzyć taki program bez tego.

Zawsze będzie jakiś random inaczej nie ma mowy o losowaniu.

Robisz np. tak:

n = (time modulo 900) + 100;
i to jest już random, tyle że gówniany.

0

Nie taki gówniany, biorąc pod uwagę wymagania pytacza; Zresztą te wymagania są dziwne, bo trzeba napisać własny generator liczb pseudolosowych, co nie jest łatwym zadaniem;

Tablicę trzeba użyć - zadeklarować taką z indeksowaniem od 100 do 999, wypełnić liczbami odpowiadającymi indeksom; Następnie na podstawie bieżącej liczby milisekund oraz jakichś operacji logicznych wyznaczać dwa prawidłowe indeksy komórek tablicy i w pętli np. milion razy robić swapa elementów; Na koniec wybrać pięć kolejnych elementów tablicy jako wylosowane liczby i je zwrócić (np. pięć pierwszych, czy tam pięć środkowych);

To taki ubogi generator, bo bardzo ograniczony i niedoskonały; No i największym problemem będzie wybieranie indeksów dwóch komórek do zamiany, tak aby cała pętla potrafiła solidnie przemieszać zawartość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1