Wpisywanie danych w komórce DBGrid i zapis do bazy

0

Cześć, może ktoś mi pomoże. Mam na formie DBGrid w którym są prezentowane dane z bazy SQL, jak zrobić taką czynność dzięki której będę modyfikował dane w jakiejś komórce DBGrida i ta modyfikacja zostanie zapisana w bazie. Podeślijcie mi jakiś przykład.
Delphi 7, standartowy DBGrid, jak wpisuje dane w komórkę i mam DBNavigator, klikam na nim zatwierdzenie i odświeżenie, a później sprawdzam w bazie to nie mam tam tych zmian. Dopiero jak zamknę cały program to widzę te zmiany, kombinowałem z Commit transakcji ale coś mi to też nie działa jak potrzeba. Jak chcę żeby zmiany wprowadzone w DBGrida dotyczyły tylko jednego wiersza to jest OK, ale jak zrobię zmiany w jednym wierszu i kilku innych to jest źle. Czy to powinienem za każdym razem po zmianie zawartości jednego wiersza zatwierdzać te zmiany i edytować następny wiersz ?

Z góry dziękuję

0

jakie delphi, jakie komponenty, szukałeś? (na pewno nie), próbowałeś sam? (pewnie też nie)

0

może zbrakło Ci "dataset.post"

0

Nie, nie zabrakło mu post, bo to zrobi DBNavigator.
OP,tego nie napisał, ale stawiam na to, że korzysta z Firebrida i IBXów.
A co za tym idzie, me źle ustawione transakcje.
Jedno pytanie do google i spawa się wyjaśni...

0
kompserw_ml napisał(a):

Dopiero jak zamknę cały program to widzę te zmiany, kombinowałem z Commit transakcji ale coś mi to też nie działa jak potrzeba.
A co dokładnie jest nie tak? Akurat powinieneś Commitować dane po zapisaniu. Chociażby w zdarzeniu AfterPost można dać Commit/CommitRetaining Ale więcej szczegółów nie można podać ze względu na skąpy opis problemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1