Obliczanie całki i spirala liczbowa

0

Witam.
Mam pewien problem. Otóż mam na zadanie wykonanie nast. skryptów w Pascalu

  • obliczanie całki (chyba z delty to było)
  • spirala liczbowa (przyklad ponizej)
5    6    7
4    9    8
3    2    1

Próbowałem, i nie chce mi to wychodzić. Czy mógłbym prosić o pomoc? Dziękuję.

0

Pokaż kod, który już masz.
W przypadku chęci otrzymania gotowca, zapraszam do działu Ogłoszenia płatne.

0

Ta spirala:

program slimak;
uses
  SysUtils;
var
  tablica : array of array of integer;
  x, y, spdX, spdY, i, n : integer;
begin
   spdX := 1;
   spdY := 0;
   Write('Podaj rozmiar tablicy : ');
   Readln(n);
   SetLength(tablica, n, n);
   for y := 0 to n-1 do
     for x := 0 to n-1 do
      tablica[x,y] := 0;
   x := 0;
   y := 0;
   for i := 1 to n*n do
   begin
       if (x+spdX>n-1)or(y+spdY>n-1)or(x+spdX<0)or(y+spdY<0)or(tablica[x+spdX,y+spdY] <> 0) then
       begin
         if (spdX=1)and(spdY=0) then
         begin
           spdX := 0;
           spdY := 1;
         end else
         if (spdX=0)and(spdY=1) then
         begin
           spdX := -1;
           spdY := 0;
         end else
         if (spdX=-1)and(spdY=0) then
         begin
           spdX := 0;
           spdY := -1;
         end else
         if (spdX=0)and(spdY=-1) then
         begin
           spdX := 1;
           spdY := 0;
         end;
       end;
      tablica[x,y] := i;
      x := x + spdX;
      y := y + spdY;
   end;
   for y := 0 to n-1 do
   begin
     for x := 0 to n-1 do
         write(tablica[x,y],#9);
      write(tablica[x,y],#9);
   end;
end.

Calka: (wersja x poczatkowy i x koncowy)

program project10;
uses crt;
var
   x, xp, xk : real;
   calka,h : real;
function funkcja(x:real):real;
     begin
          funkcja:=sqr(x);
     end;
begin
     clrscr;
     writeln('podaj xp i xk (x poczatkowy i x koncowy)');
     write('xp=');
     read(xp);
     write('xk=');
     read(xk);
     h:=(xk-xp)/2;
     calka:=(xk-xp)*funkcja(h);
     writeln('calka=',calka:5:5);
     readkey;
end.
0

Na pewno chodzi o skrypt w Pascalu? http://www.remobjects.com/ps.aspx

0

W sensie?? Ze czy na pewno calka w pascalu?? oba skrypty mamy w pascalu zrobic na lazarusie

0

@AviciiPL, nie skrypty, a programy, bo masz do tego wykorzystać Free Pascala, a nie Script Pascala.

0
furious programming napisał(a):

@AviciiPL, nie skrypty, a programy, bo masz do tego wykorzystać Free Pascala, a nie Script Pascala.

Tak...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1